Míří guantánamští vězni na Sokotru?

Spekulace o americkém záměru zrušit věznici Guantánamo a přesunout její vězně na jemenský ostrov Sokotra se objevily vloni na podzim. Logika věci je jasná: ze 155 současných vězňů je 90 Jemenců. Americké i jemenské zdroje však mlžily a nadále není jasné, kolik pravdy na informaci je. V minulosti kolovaly po světě fámy o budování ruské a později americké ponorkové základny a zrod dalších podobných legend by nebyl nijak překvapivý. Přesto důkazy o nějakých podezřelých úmyslech se Sokotrou jsou – dočtete se je v článku The Economist. Existují také informace o tom, že jeden z listopadových letů Felix Airways na ostrov byl zrušen kvůli příletu vysokého představitele americké armády, jehož kolona se z letiště pohybovala směrem na Dixam. Tam měl svoji základnu sesazený prezident Ali Abdalla Sáleh, který sem občas jezdil relaxovat do příjemného přímořského prostředí.

Zřízení věznice na Sokotře by bylo pro jejích asi 60 tisíc obyvatel pohromou. Zvýšený pohyb amerických vojáků (k asi pětitisícové jemenské posádce, která je na ostrově již dávno), znepřístupnění středozemí ostrova, konec turismu značně přispívajícího k obživě obyvatel, ohrožení unikátní biodiverzity a rozhodně statutu přírodní památky UNESCO.

Osud Jemenců držených bez soudu na základně Guantánamo již 12 let je nadále nejasný. Někteří již mají v ruce dvojí rozhodnutí o propuštění od Bushovy i Obamovy administrativy, avšak zůstávají za mřížemi, protože není kam je propustit. USA se poměrně správně obávají, že po dlouhých letech neoprávněného věznění a vystavení nelidským podmínkám se vězni obrátí k teroristickým skupinám operujícím v Jemenu i v dalších zemích. Výstavba zařízení, kde by propuštění dostali psychologickou pomoc a asistenci se zpětným zařazením do společnosti, však zůstává ve fázi plánů.

Nezbývá než čekat na další signály a doufat, že USA vedle dronů nezasadí Jemenu další ránu.

Zpráva z října 2013.

Zpráva Los Angeles Times.

Blog Afrah Nasser.

www.jabok.cz