Odložte vaši cestu do Jemenu

Ačkoli naše původní doporučení nejezdit do Jemenu je staré víc než rok a mezitím se v této zemi mnohé změnilo, nadále trváme na tom stejném: odložte vaši cestu do Jemenu. Situace v zemi nadále není stabilní, vláda nemá zemi pod kontrolou, obyvatelstvo pevninského Jemenu nemá peníze, práci, potraviny. Proto nelze předvídat, do jakých situací byste se během vašeho pobytu mohli dostat. Zkrátka a jednoduše: teď není pro cestu do Jemenu ta nejlepší doba - nechte to na později.

Toto ovšem neplatí pro ostrov Sokotra, který zůstává stranou turbulencí probíhajících na pevnině. Sokotra je krásná a přátelská jako kdykoli předtím - a dá se tam doletět bez toho, abyste vkročili na jemenskou pevninu.

---

6.4.2011

Uvádímě několik důvodů, proč v současné situaci odložit cestu do Jemenu, i když ji máte naplánovanou, dlouho jste se na ni těšili, a třeba patříte k těm, kteří ještě stihli získat víza.

Apelujeme na zdravý rozum každého cestovatele. Pokud turista přijde v Jemenu z jakéhokoli důvodu k újmě, poškodí tím především zemi samotnou, resp. její turistický ruch, na mnoho dalších let. Vaši neopatrnost si bude Jemen odnášet ještě dlouho poté, co se revoluční nálady v zemi uklidní.

 

·    Jemenské ambasády přestaly vydávat turistická víza do Jemenu. Jediný způsob, jak se nyní do země dostat, je na zvláštní pozvání od jemenského Ministerstva zahraničních věcí.

-    25. května bylo letiště v Sana'a uzavřeno pro civilní lety. Později bylo znovu otevřeno s tím, že k uzavření dochází, když se boje přiblíží. 2. června bylo z tohoto důvodu opět uzavřeno. V takové situaci snad půjde použít letiště v Adenu, anebo možná mají některé lety být přesměrovány do Taizu. Spojení s Emiráty je také možné z letiště Ryan u jihojemenské Mukally. V každém případě řada leteckých společností své lety do Jemenu zrušila či omezila. Mezinárodní let do Emirátů odlétá jednou týdně ze Sokotry. 

     Cesta po zemi není více méně uskutečnitelná – téměř jistě by vás nepustili přes četné checkpointy rozmístěné na všech silnicích v zemi. Nejkratší cesta do Saúdské Arábie navíc vede přes válečný region Sa’ada, kam cizince vůbec nevpouštějí, do Ománu pak stovky kilometrů nekonečnou východní pouští.

Poslední šancí je asi cesta lodí z některého z přístavů v Hodejdě, Adenu, Mukale, ale to zřejmě vyjde dost draho, protože byste se museli vnutit na nějakou obchodní či rybářskou loď, anebo si plavidlo přímo najmout. V Adenském zálivu jsou navíc docela aktivní somálští piráti.

·    Pokud už vízum udělené máte, hrozí, že vás do země stejně nepustí. Oficiální prohlášení k tomuto samozřejmě neexistuje, ale máme zprávy o turistech, které bez udání důvodů otočili v Sana’a na letišti a poslali pryč stejným letem, jímž přiletěli. O důvodech takového zacházení existují jen dohady, nicméně došlo k tomu u osob, které cestovaly nezávisle a nečekal je na letišti zástupce cestovní agentury. Jiné hlasy tvrdí, že imigrační vrací všechny, kdo s sebou vezou profesionálně vypadající fotoaparát nebo videokameru, a to proto, aby zabránili médiím v informování o dění v zemi. Podle našeho mínění to nebude hlavní důvod, ale faktem je, že příliš kvalitní audiovizuální technika vám průchod imigračním zkomplikuje – to se občas dělo už před vypuknutím nepokojů.

·       Otočeni na letišti můžete být, i když letíte jenom na Sokotru. Navštivte diskusní fórum Lonely Planet, kde jsou tyto případy popsány:

Případ z 15. března 2011
Případ z 26. března 2011

·    Pouliční nepokoje sílí a šíří se do dalších měst Jemenu. I když většina částí Sana’a i dalších měst zůstává protesty nedotčena a lidé žijí normální život jako jindy, demonstranti se poslední dobou stále častěji vydávají z ohlášených lokalit protestů na pochody, jejichž trasy nelze dopředu odhadnout. V pochodech se jim snaží zabránit ozbrojené složky; dochází k použití obušků, slzného plynu, střelby do vzduchu i střelby ostrými náboji. Záběry z jemenských ulic můžete vidět například na webu televize Al Jazeera:

Zpravodajství ze Blízkého Východu
Živé vysílání Al Jazeera English

·      Na světě jsou dvě stovky zemí, tak proč právě teď trvat na Jemenu? Počkejte půl roku, než se situace uklidní, abyste si tuto krásnou zemi mohli užít se vším všudy. Proč se teď nevydat třeba do ... Etiopie, kam letenky stojí podobně, je tam velmi levně, a je to úžasná země bez otevřeného násilí v ulicích?

 

Další zajímavé informační zdroje:

Blog novináře Joshui Mariciche vyhoštěného v březnu z Jemenu za informování o střelbě do davu protestujících - články, videa, galerie, odkazy

YouTube kanál účastníka Mladé Revoluce prezentující nározy protestujících studentů a vzkazy světu - videa, blog

 

Diskusní téma: Odložte vaši cestu do Jemenu

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek