Sebevražedný útok v Sana'a: 52 obětí

Ještě jsem nestihla zveřejnit fotky z právě skončené návštěvy Sokotry, a už se  Jemen dostal do zpravodajského servisu s jinou novinkou: v Sana’a se ve čtvrtek 5. prosince odehrál sebevražedný útok na ministerstvo obrany. Zřejmě konečný počet mrtvých dosáhl čísla 52.

Cílem útočníků byla nemocnice umístěná uvnitř komplexu ministerstva. Po přestřelce se ozbrojencům údajně podařilo do nemocnice dostat, ale ochranka ministerstva získala brzy nad budovou kontrolu. Jedná se o elitní zdravotnické zařízení, ve kterém působili zahraniční lékaři. Mezi oběťmi jsou tři pracovníci německé rozvojovky GIZ, jednoho z nich jsem osobně poznala během mého pobytu v Sana'a. Ve čtvrtek v době útoku prý právě telefonoval venku před budovou nemocnice, a neměl tedy šanci masakru uniknout. Přímo na operačním sále uprostřed operace zahynula první jemenská chirurgička Džamila Tawfik al Baham s podpůrným personálem i pacientem.

Atentátník najel s vozem naloženým výbušninami do zátarasů, následně ozbrojenci z druhého auta spustili palbu z ručních zbraní. Ministerstvo se nachází v centru města u slavné brány ve středověkých hradbách Bab al Jemen.

Útoky nejsou v Sana’a rozhodně ojedinělé. Před pár dny se do palby dostala kolona se zaměstnanci OSN, po modlitbě v mešitě byl zastřelen poslanec ze severní provincie Sa‘ada. Dosud největší masakr poslední doby se odehrál loni v červenci, kdy se útočník ve vojenské uniformě odpálil přímo uprostřed jednotek nacvičujících na vojenskou přehlídku.

Čekačka 11 hodin v Sana’a na letišti 1. prosince byla při naší zpáteční cestě opravdu dlouhá. Ale jsem fakt ráda, že jsme se do centra Sana’a nevydávali. Pokud bychom to udělali, pohybovali bychom se právě u Bab al Jemen.

Zdroje: Al Jazeera, Twitter, Facebook