Skvělé rozmáčené zprávy ze Sokotry

Sokotra zažívá radostné dny. Prezident Hádí v minulých dnech rozhodl, že ostrov získá statut provincie, a tedy již nebude spadat pod provincii Hadramawt ležící na 380 km vzdálené jemenské pevnině. Sokotránci slaví. Mají pocit, že se takto bude jejich ostrov moci pozvednout, přestane být přehlížen jako Popelka utopená kdesi daleko v moři a penězotoky ze Sana’a se nebudou ztrácet. Uvidíme, zda jedinou změnou nebude to, že zlaťáčky zmizí jen v jiné kapse.

Další skvělou událostí je to, že na Sokotře nebývale prší. Leje tak, že voda bere mosty a odplavuje silnice. Některé části ostrova jsou proto těžko dostupné. Nicméně Sokotránci se radují, déšť znamená život. Menší radost mají turisté, kteří zaplatili vysoké částky za letenku, aby se dostali na perlu Indického oceánu... kde ovšem visí mraky proklatě nízko, leje a viditelnost je nula. Turista ze Severu, kde je voda v řekách samozřejmostí, nedokáže déšť na Sokotře ocenit.

Snad se oblačnost rozplyne do půlky listopadu, kdy na Sokotru vyrážím s jedenáctičlennou skupinou turistů. Rozhodně nás bude čekat nádherně zelený ostrov, což je skvělé.


Foto: Rudhwan, Socotra Eco-Tours