Sokotránská koza čte časopis

Dojeníchtivé kozy, které v pět ráno honily Štěpána po Shibahonu, nebyly jeho jediným incidentem s tímto nejrozšířenějším sokotránským zvířetem.

Když jsme v rámci potrekové relaxace zakotvili na laguně Ditwah, rozhodl se Štěpán konečně si užít tu pravou přímořskou dovolenou, usadil se na palmovém kmeni a jal se číst časopis o své milované historii. Netrvalo však douho a šustění kvalitního křídového papíru přilákalo mlsné kozy. Ty mu začaly užírat přímo stránky, které četl. Nepomohlo ani, když si stoupl. Koza začala panáčkovat a jistě by i proskočila hořícím kruhem, kdyby bylo potřeba.

Koza sokotránská konzumuje vegetaci i papír na ostrově Sokotra, Jemen.

A tak se Štěpánova plážová chvilka klidu s časopisem History proměnila v další zuřivý zápas se sokotránskou kozou. Kdo vyhrál, asi tušíte. Vášnivý historik nakonec zoufale skrmil i mapu Moravy z 18. století,  protože bylo jasné, že dokud mu zůstane v ruce jediný list, kozy mu nedají pokoj.

Koza sokotránská

Zvláštní biologický druh, který se vyvinul ve specifických podmínkách Sokotry. Je to kříženec původní kozy, člověka a bytosti z pekla. Živí se mladými dracenami (dracaena cinnabari), čímž zapříčiňuje vyhynutí této vzácné endemické rostliny. Městská stáda preferují plast, pneumatiky a listy kátu, které kradou nepozorným žvýkačům. Koza sokotránská chodí po čtyřech nebo po dvou nohách, především když si potřebuje otevřít dveře do zahrady či naklopit popelnici, aby mohla vyžrat její obsah. V restauraci sedá na židli vedle vás, aby mohla užírat z vaší chlebové placky. V noci spí zásadně uprostřed silnice a odmítá se hnout i přes silné světlo z reflektorů a troubení, takže ji musíte buď přenést, anebo přejet. Odhady hovoří o 200 tisících kusech této bestie na Sokotře, která má asi 60 tisíc lidských obyvatel.

Maso mladé sokotránské kozy živené travinami v horách je považováno za nejchutnější v celém Jemenu. Návštěvníci si proto ze Sokotry odvážejí kufry plné čerstvě zabitých kůzlátek. To s Felix Airways samozřejmě jde, ale do ČR se o to nepokoušejte – od Istanbulu přeci jen začínají platit bezpečnostní pravidla mezinárodní letecké přepravy.

 

Diskusní téma: Sokotránská koza čte časopis

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek