Tak zelenou Sokotru jste ještě neviděli (a už asi neuvidíte)

Tohoto návratu na Sokotru jsem se trochu bála. Jednak jsem měla poprvé průvodcovskou zodpovědnost za skupinu 11 lidí, navíc předchozí turnus o dva týdny dříve na ostrově bojoval s deštěm a ještě k tomu jim na cestě zpět Felix Airways zrušily dva lety. Nicméně v našem případě platilo, že když přijedeš a otevřeš Sokotře své srdce, ona tě přijme.

Jediný déšť, který jsme viděli, spadl hned první noc. Ráno jsme mohli obdivovat hluboké kaluže v ulicích Hadiba – tedy něco, co jsem za svůj dvouletý pobyt nikdy nespatřila. Vrcholky Skandu se ztrácely v těžké mlze. Plán na dvoudenní trek s přespáním nahoře v tu chvíli nevypadal reálně. Ale během dopoledne se nebe vyjasnilo a ostrov ukázal svou přívětivou tvář. Příští kapky přišly až při naší cestě zpět na letiště!

Letošní podzimní dešťová sezóna přišla v nebývalé síle. V tak nebývalé, že proudy vody strhly silnice, dracenový les na Firmihinu se na mnoha místech propadl a celý ostrov se zazelenal tak, že kolem letiště se vlní ve větru lány vysoké trávy. Ostrov zkrátka vypadá úplně jinak než obvykle. Především jinak než při mé předchozí návštěvě vloni v květnu, kdy Sokotra naopak trpěla dlouhým suchem. Na Homhilu tehdy ležely mršiny oslů, Sokotránci vynášeli slabá kůzlata nahoru do hor na poslední kousky pastvin a Mohammad Keibani zaříznul kozu při obětním obřadu za déšť.

I v dalších ohledech Sokotra 2013 vypadala lépe než před rokem. Turisté se vrátili (charterový let se stovkou Rusů v listopadu byl možná až trochu moc), lodě z Emirátů ilegálně nakládající korály z pláží zmizely, mobilní telefony díky zprovoznění nových vysílačů fungují na velké části ostrova, většina mladíků v Hadibu posedává se svými smartfony a chttps://cms.ramchankovi.webnode.cz/hatuje na Facebooku. Mezinárodní vojenská operace a nedávný cyklón z Indie rozprášily somálské piráty a už sokotránské rybáře neohrožují.

Přesto se mračna nad Sokotrou ještě stále zcela nerozplynula. Vedle vlajek jižního separatistického hnutí se na zdech a skalních stěnách po ostrově objevily malby vlajky samostatné Sokotry. Což jasně ukazuje na nedostatek soudnosti a nevyspělost sokotránské „politické reprezentace“.

Nejhorší zpráva přišla až po návratu. Tři dny poté, co jsme 11 hodin čekali na přestup na letišti v Sana’a a z bezpečnostních důvodů nevyrazili na procházku do starého města, se ukázalo, že naše rozhodnutí bylo správné. Při bombovém útoku na nemocnici přímo u Bab al Jemen zahynulo přes padesát lidí včetně německých lékařů.

Další zájezdy agntury Geos Travel na Sokotru najdete na www.jemen.cz.