Zpráva o Jemenu: zemi drží v rukou 10 rodin

Britský analytický institut The Chatham House v září zveřejnil zprávu nazvanou Jemen: Korupce, odliv kapitálu a globální zdroje konfliktu. Celý dokument podrobující zemi velmi pronikavému poledu analytiků má 57 stran a stáhnout si jej můžete na www.chathamhouse.org.

Přinášíme nicméně pár zajímavých závěrů pro ty, kdo si na dobrou noc raději přečtou něco méně depresivního.

Přestože si Jemen před očima mezinárodní komunity hraje na obrozenou zemi, která právě prostřednictvím Konference národního dialogu utváří novou podobu vlastní budoucnosti, ve skutečnosti zemi nadále drží v rukou elita deseti mocných rodin. Kontrolují přes 80 % oblastí jako import, výroba a spracovatelský průmysl, bankovnictví, telekomunikace či přeprava. Situace tedy nadále zůstává stejná jako před revolucí, k předání moci skutečně nedošlo a prezident neprotlačí žádné reformy, které nebudou mocným jemenským rodinám konvenovat.

Právě tyto privilegované rodiny rozkrádají jemenský stát a znemožňují jakýkoli rozvoj. Nezákonně získané a nezdaněné peníze odklízejí do daňových rájů. Na každý dolar poslaný v letech 1998 až 2008 do Jemenu na mezinárodní pomoc připadá 2,7 dolaru, které zemi opustily v rámci finančního odlivu. Ne nadarmo se říká, že se Sálehem odešly i peníze.

Dalším velkým problémem je rabování omezených jemenských zásob ropy, která dosud držela státí rozpočet nad vodou.

Autoři studie vyjadřují pochyby, zda se po skončení Konference národního dialogu v únoru vůbec uskuteční nějaké volby. Nicméně i pokud k nim skutečně dojde, nelze počítat s tím, že okamžitě přinesou zákonnost a politickou stabilitu. Je nutné se připravit na další politické nepokoje, jejichž výsledkem bude ještě další prohloubení chudoby a podvýživy v zemi.


Za Sálehem a jeho vládou dodnes stojí značná část země... a nejen bláznivé žebračky z ulice.