Amnesty International upozornila na český prodej zbraní Jemenu

České pobočce Amnesty International se podařilo iniciovat setkání na půdě parlamentu, kde po ministerstvu zahraničí požadovala prošetření podezřelého udělení licencí na prodej protiletadlového kanónu ZU-23-2 do Jemenu. Licence byla navíc vydána v den, kdy bývalý prezident Sáleh teprve oficiálně odstupoval z funkce. V době vyhodnocování potenciálního obchodu tedy českým úředníkům vůbec nemohlo být jasné, do čích rukou kanóny přistanou. Sáleh předtím již několikrát své odstoupení přislíbil a pak si to na poslední chvíli rozmyslel. 

Ačkoli ministerstvo zahraničí v dodávce zbraní do revolucí zmítaného Jemenu nevidělo problém, Amnesty International se domnívá, že ZU-23-2 není „za žádných okolností vhodný nástroj, kterým by Česká republika měla podporovat postkonfliktní rekonstrukci země, rozvoj demokratických institucí, boj proti terorismu nebo dokonce legitimní právo centrální vlády na monopol na násilí“.

Co ale můžeme od české vlády čekat, když sám její předseda v Brně vykládá, že podpora lidských práv (na příkladu dalajlámy a Pussy Riot) ohrožuje český export!

Přečtěte si na webu Amnesty International celý článek o případu vývozu zbraní.

My se v Jemenu vždycky styděli, když to jediné, co místní chlapi znali o naší vlasti, byly kvalitní zbraně. A musíme se stydět dál.