Chleba obložený bramborou

Jednou z největších sanských pouličních mňamek, hned vedle kukuřice spálené ohněm, je chleba obložený bramborou. Prodavač má várnici s uvařenými bramborami, plata vajec natvrdo a pytel chleba.

Chlebem se rozumí buď bulky z kvašeného těsta zvané kudam, anebo bílé pečivo pečené v podlouhlých formách zvané ruti. Kudam je lepší, protože má výraznou kvašenou chuť a je bohatý na vitamín B. Když tady nepijeme pivo, jíme aspon hodně kudamu.

Prodavač chleba rozřízne, dovnitř rozmačká horkou bramboru, posolí ji a posype chilli nebo polije chilli omáčkou. Pak rozmašíruje vejce nožem a nahňácá to taky dovnitř. (Jeden kultivovaný prodavač u Tahriru zkušeně vytasí kráječ na vajíčka.) To vše nakonec dochutí barva ze včerejších novin, do nichž prodavač hotový sendvič zabalí. Celá ta sranda stojí kolem 100 jemenských riálů (10 Kč).

Vyzkoušejte i vy doma!

Vynalézavý Čech nahradí chilli omáčku domácím kečupem nebo česnekovou majonézou.