Co jsme si, to jsme si, řekl Sáleh a odjel do US

Jemenský exprezident Sáleh se svojí početnou rodinou v neděli 22. ledna opustil Jemen. Nikdo přesně neví kam, ale má se za to, že nejdřív zmizel do Ománu a odtud to vezme do Spojených států. Ty se sice pár týdnů tvářily, že mu nedají vízum, ale nakonec ho přijmou s otevřenou náručí. Sáleh tam má údajně podstoupit další léčbu svých zranění utrpěných při červnovém útoku na Prezidentský palác v Sana’a. V každém případě jeho nepřítomnost ulehčí zemi, která se připravuje na únorové volby. Přímo ze Sálehovy strany General People Congress (Všelidový kongres) však přišly hlasy, že před USA se chystá ještě do Etiopie.

V rozlučkovém projevu k národu prý Sáleh požádal o odpuštění za všechny nedostatky, které měla jeho 33letá vláda. Zřejmě však ještě nepochopil, že odchází, a prohlásil, že odjíždí do US na léčbu a do Sana’a se vrátí jako šéf General People Congress. Mno, uvidíme. V každém případě Spojené Arabské Emiráty prý odmítly Sáleha s rodinou přijmout na důchod, stejně tak Saúdové už mají plno.

V Sana’a probíhaly další masové protesty proti imunitě, jíž se Sáleh i jeho pobočníci těší díky nově přijatému zákonu. Parlament si také odsouhlasil vicepremiéra Hádího jako kandidáta na nového prezidenta. Honorární prezidentský titul si však ponechává Sáleh a odnese si ho zřejmě až do hrobu.