Další dětská nevěsta zemřela. Nebo ne? (Aktualizace)

Zprávy o smrti osmileté nevěsty Rawan ze severojemenské provincie Hajja, která měla na začátku září zemřít na následky vnitřních zranění po svatební noci, jsou stále rozporuplnější. Na tiskové konferenci v hlavním městě provincie Haradhu se guvernér samozřejmě snažil celou záležitost vyvrátit. Před novináři se zde objevila dívenka, která byla údajně Rawan – živá a zdravá. Její otec Mohammed Hattan prý popřel, že by se jeho dceři něco stalo a dokonce i to, že by byla vdaná. Celá věc měla dost možná typicky jemenský průběh: Mohammed se prý s rodinou přestěhoval do nového domu a sousedi mu tak záviděli, že o něm údajně rozšířili pomluvy o svatbě a následné smrti dcery.

Je na každém z nás, zda se této historce rozhodne věřit.

Bez existence rodných listů, zdravotního pojištění či jakýchkoli podobných záznamů mohla být holčička na tiskové konferenci kdokoli. Nicméně jemenští bloggeři se shodují, že je ve skutečnosti jedno, zda je příběh pravdivý nebo vymyšlený. Podstatné je, že se v Jemenu něco poobného může každou chvíli skutečně stát.

Známou dětskou nevěstou byla Nudžúd Ali, která v roce 2008 ve svých 10 letech utekla od manžela a šla pěšky až do Sana’a požádat o rozvod. K činu ji motivoval článek organizace na podporu dívek a žen v novinách.

Zdroj: Yemen Times,The Star

-----

16.9.2013

Podle Human Rights Watch je 14 % jemenských dívek vdáno před svými 15. narozeninami. Proto není divu, že další jemenská holčička zemřela na následky svatební noci. Další smutnou obětí primitivních pudů některých Jemenců a ignorance náboženských vůdců i poslanců se stala 8letá Rawan, již rodiče provdali za čtyřicetiletého muže. K úmrtí v důsledku vnitřního krvácení došlo počátkem září v severní provincii Hajja, která je známá dětskými nevěstami i matkami majícími až dvě desítky dětí.


Foto: Z vítězné série Child Brides, World Press Foto 2012, Stephanie Sinclair

Na případ upozornili lidskoprávní aktivisté. Byla ustavena vyšetřovací komise, která má událost osvětlit. Guvernér provincie mezitím jakékoli úmrtí popřel, což není nečekané. Ministryně pro lidská práva Hooriah Mashhoor už poslala dopis předsedovi poslanecké sněmovny, v němž ho žádá o obnovené jednání o zákoně, který by stanovil minimální věk pro sňatek na 18 let. Ten páni poslanci smetli v 90. letech ze stolu s tím, že o věku na vdávání mají rozhodovat sami rodiče. Jenže ti jsou často totálně chudí, nevzdělaní a prodáním dcery za tučné věno chtějí získat peníze a ušetřit za její další živení.

Údaje Human Rights Watch z roku 2006 říkají, že celých 52 % Jemenek je“pod čepcem“ před dovršením 18. roku života. Jen tak totiž mohou podle mínění jemenkých chlapů a tradičně smýšlejících matek vychovány do poslušné manželky, která nebude vystavena žádným svodům. Jakpak se asi má Abeer, dcera pronajímatele našeho sanánského domu, již tatíček provdal v čerstvých 17 letech a připravil jí tak hned na začátek dospělosti traumatickou zkušenost s potratem.

Zdroj: Al Jazeera, Daily Mail, Twitter