Desítky vojáků zabil atentátník v Sana'a

Sebevražedný atentátník se v pondělí dopoledne odpálil přímo uprostřed vojenské jednotky nacvičující pochod na zítřejší plánované oslavy 22. výročí sjednocení Jemenu. Údaje o počtu obětí uváděné v médiích postupně narůstaly až ke 100 osobám. Útok na místě zanechal krvavou scénu s roztrhanými těly v uniformách a šerpami v barvách jemenské vlajky. Major Mahdí al-Džabrání, velitel 100členné jednotky Ústředních bezpečnostních sil, listu Yemen Times při ošetření v nemocnici řekl, že jeho muži byli do jednoho doslova rozmetáni a spousta vojáků ze sousedních jednotek byla také vážně zraněna. Přítomný ministr vnitra nebyl zraněn.

Masakr se odehrál na ulici Sabaeen (70 Meter Road), tradičním přehlídkovém místě u Prezidentské mešity, které kdysi bývalo přistávací plochou starého sanánského letiště. Útočník byl údajně oblečen do vojenské uniformy, pod níž skrýval pás s výbušninami. K útoku se měla přihlásit militantní skupina Ansar aš-Šaríja podporující Al-Kájdu Arabského poloostrova (AQAP). Mělo se jednat o pomstu za vojenské operace, které jemenská armáda pořádá za vydatné pomoci amerických dronů proti ozbrojencům údajné Al Kájdy na jihu země.

Tato demonstrace síly přímo pod okny novopečeného prezidenta Hádího ukázala, jak snadno může vstoupit boj ozbrojených kmenů z jižních provincií do vzdáleného hlavního města. Jedná se však o politicky motivované násilí mezi armádou a ozbrojenci, útok nebyl cílen na civilisty. Proto si troufáme říct, že v Sana’a i nadále turistům útok nehrozí. Stačí se chovat podle základních bezpečnostních pouček. Vždyť leda úplný trouba by se ometal kolem místa se zvýšeným pohybem vojenských jednotek.

Sotva hodiny po útoku prezident Hádí provedl personální změny v armádě, které list Yemen Times označil za "odvážné". O své posty přišlo několik vysoce postavených mužů dosazených ještě za Sálehova režimu a se silnými vazbami na Sáleha.

Fotky z místa masakru i nemocnic byly vystaveny na Facebooku Centra pro progresivní média. Varování: jedná se o brutální záběry.


Zdroj:

Yemen Times

Al Jazeera English

BBC