Genderový iftar

Slavnostní ramadánová večeře iftar členek nově založené Yemen-Gender-Network začala příznačně.

Patnáct žen stojí kolem stolu prohýbajícího se pod obřími hrnci rýže s mandlemi, polívkou, saltou, mís s kozím masem, zeleninou, smaženými sambusky, pudingy a koláči bint al-sahn.

„Kdo to všechno vařil?“ házím otázku do davu.

„Ti chlapi venku,“ odpovídá hostitelka Charlotte.

Holky si prostě najaly kuchařskou firmu, která venku na zahradě rozbalila svoje nádobíčko a obří hořáky a v padesátilitrových hrncích navařila jídla jak pro regiment. Ačkoli zadání znělo: dvacet osob ženského pohlaví.

------------------------------

Po jídle každá z přítomných žen vytáhne ze své kabelky cigára a igelitový sáček s kátem. Všechny mluví anglicky, nahlas a sebevědomě se chechtají, nadávají, že řve mešita a ony se mezi sebou neslyší. Neustále jim zvoní mobily. Ani jedna z nich nepřišla se zahaleným obličejem. Miluju tyhle intelektuálky.

------------------------------ 

Diskutuje se mise a cíle nově založené sítě genderových specialistek. Především otázka, zda budou přizváni muži. Například doktorka H. totiž namítá, že je pro ni přijatelné zúčastnit se pracovního mítinku s muži třeba o půlnoci, ale na neformální setkání s mužskou přítomností nepřijde ani ve dne. Nejvtipnější je, že tahle ženská je z gender oboru na sanaanské univerzitě. Postavit most mezi separovanými světy žen a mužů v Jemenu je úkolem pro víc než jednu genderovou síť...