Jak unést cizince v Jemenu

Jemenské noviny The Yemen Times koncem srpna uveřejnily velmi povedený sloupek spisovatele a bloggera Haykala Bafany, v němž v deseti krocích podal návod jak unést cizince. Únosy pro peníze začínají být v Jemenu zavedenou praxí. Bafana se na pár řádcích dokázal skvěle vysmát jemenské povaze, nevzdělanosti a touze získat výhody zadarmo.

A jak tedy na ten únos? V první řadě je potřeba vyhlédout si správného jedince. Rozhodně není radno ochomýtat se kolem opancéřovaných vozidel, v nichž jezdí ambasádní typy disponující velkým počtem zbraní, jimiž vás hned oddělají. Nejlepším místem na vyhlédnutí vhodného objektu je oblast Hadda (tam jsme bydleli – pozn.), kde se nacházejí moderní obchody, západní restaurace a kavárny. Autor opět radí: v kavárně si neobjednávejte sladký čaj nebo bunní (odvar z kávových slupek zakalený jak voda z nádobí), abyste se neprozradili. Musíte si objednat latté nebo cappuchino! Mimochodem, je radno vybrat si k únosu Evropana. Pokud unesete občana US, jeho vláda vám místo výkupného pošle dron.

Jakmile máte vybráno, je na čase půjčit si pár zbraní a landcruiser. Řekněte o pomoc kámošům, s nimiž žvýkáte kát – ale dobře se s nimi domluvte na podílu na zisku, protože přece nechcete, aby nakonec unesli oni vás i s výkupným.

Unášejte za denního světla. Nejlepší je prudce předjet auto vašeho jedince a zadupnout to před ním. Cizinci totiž nejsou Jemenci – oni do vás záměrně nenajedou, aby vám dali co proto. Vytáhněte váš cíl z auta, nacpěte ho k sobě a okamžitě ujeďte.

Na co podle autora nesmíte zapomenout, je vzbudit během únosu zdání, že se jedná o čin Al-Kájdy. K tomu postačí, když budete vykřikovat „Alláhu Akbar“. Policie v tom případě ani nezahájí vyšetřování.

Následně kontaktujte cizincovu ambasádu v Sana’a. Požadujte milióny dolarů v nových bankovkách (za bankovky starší než 2001 dávají pouliční směnárny horší kurz). Taky se hodí dát na YouTube video s výhružkami.

A to nejdůležitější na závěr: Až dostanete výkupné, odjeďte do Dubaje, peníze uložte na účet a připojte se ke zbytku jemenských kriminálníků, kteří se tam skrývají.

Celý článek v angličtině si můžete přečíst na webu The Yemen Times.