Jemen popravuje děti

Světem prolétla další špatná zpráva z Jemenu. Popravčí četa 3. prosince 2012 v Sana’a zastřelila mladou dívku Hind Al-Bartí odsouzenou za trestný čin, jehož se dopustila ještě jako 15letá. Hind byla popravena, ačkoli jemenská vláda opakovaně ujistila OSN o tom, že trest smrti, mučení a další podobné praktiky neuplatňuje vůči osobám, které se trestných činů dopustily před dovršením dospělosti.

Podle jemenských zdrojů měla Hind asi před sedmi lety zavraždit jinou dívku. Bližší informace k čnu se však nedají najít.

Předseda Komise OSN pro práva dítěte Jean Zermatten ve středu 12. prosince 2012 vyjádřil zděšení nad popravou Hind a upozornil, že Jemen tak porušil hned několik mezinárodních dohod, k jejichž dodržování se zavázal. OSN znepokojuje také rostoucí počet poprav nezletilých pachatelů - v letech 2006 až 2010 mělo být podle statistik OSN v Jemenu popraveno 14 mladistvých. Předchozí podobná poprava se odehrála 18. ledna 2012.

Smrt v současné době hrozí mnoha dalším pachatelům, jimž v době provedení zločinu bylo 15 nebo i pouhých 13 let. Celkem je nyní k popravě odsouzeno dalších 21 mladistvých a 186 dalších je rozsudkem smrti přímo ohroženo.

Popravy v Jemenu potvrzuje Nejvyšší soud a rozkaz k nim podepisuje prezident. Není se co divit, že zde tyto barbarské praktiky nadále přežívají, když v čele země stojí starej Hádí, jenž  byl dlouhé roky pravou rukou sesazeného diktátora Sáleha.


Jakou budoucnost chystá Jemen své mladé generaci,
která tvoří 60 % populace? (Ilustrační foto)

 

Diskusní téma: Jemen popravuje děti

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek