Jemenská revoluce: Saleh se prý po čtvrtku objeví v televizi

Jak jste si všimli, hustota našich příspěvků o situaci v Jemenu klesá, protože stejně jako zbytek světa jsme na rozpacích, co se to tam sakra vlastně děje. Jemenská revoluce vypadla ze zájmu médií, neboť nikdo neví, jak si tamní situaci vyložit a jaké informace jsou vůbec pravdivé. A tak Jemenci dokázali jediné: jejich revoluce byla tak nějak pozapomenuta.

V pondělí odletěl do Saúdské Arábie štáb státní televize, aby natočil rozhovor s vyléčeným prezidentem. Salehův veřejný projev jeho příznivci oznamují už týdny a stále nic. Nyní slavně prohlásili, že interview s prezidentem bude odvysíláno „po čtvrtku“. Znamená to v pátek? Anebo za měsíc? Jsou to zas nějaké vytáčky, protože Saleh nebyl schopen vystoupit před kamerou?

V jemenu se zatím každodenní život propadá do bídy a bezvládí. Na silnicích se objevují ilegální checkpointy, kterési staví příslušníci kmenů. V některých provinciích jsou obnovovány dodávky elektřiny alespoň mezi 4. odpoledne a 1 hodinou po půlnoci, jinde jsou lidé stále bez elektřiny. S tím zřejmě souvisí i otrava 300 osob z jídla servírovaného na náměstí Tahrir v Sana‘a. Benzínu a plynu se nadále nedostává.

V táboře opozice se projevují neshody. Islah party, hlavní politická opozice, která se za celou dobu Salehovy nepřítomnosti v zemi nezmohla vůbec na nic, zabránila protestujícím studentům v pochodu městem. Aktivistka Tawakol Kerman a stovky studentů si stěžovaly, že členové Islah jí nedovolili použít pódia na „Náměstí Změny“ u sanánské univerzity k vyhlášení pochodu.

K ozbrojeným bojům dochází na mnoha místech Jemenu. Na kmenových územích u Sana’a došlo k prudkým střetům kmenových bojovníků s armádními jednotkami, jejichž přesunu do hlavního města chtěly kmeny zabránit. Mrtví jsou hlášeni z Taizu, jih země se potýká s údajnou Al-Kajdá, kde dochází k neustálým bojům a bombardování.

V Jemenu je nyní na 10-denní misi tým OSN, který prošetřuje obvinění z porušování lidských práv, k němuž ze strany režimu dochází již od začátku Arabského jara v Jemenu. Doufejme, že specialisté OSN přijdou s něčím chytřejším, než návrhem typu zrušit baby boxy a nahradit je dalším byrokratickým aparátem s honosným názvem Ombudsman dětí.

--------

19.6.2011

Salehova léčba je nesjspíš u konce, léčba Jemenu se však z lůžkové části pomalu přesouvá do eldéenky. Příměří mezi bojujícími frakcemi v Sana'a sice trvá, alhamdulillah, ale opozice se zdá být paralyzována a podivně neakceschopná. Po dobu nepřítomnosti prezidenta dochází k občasným výměnám invektiv mezi viceprezidentem Hadim a některými představiteli opozice, ale není jasné, jestli politici reprezentují nějaký společný záměr nebo své vlastní utilitární zájmy. Protivládní demonstranti nechtějí s žádnou ze stran nic mít a pokračují v protestech.

Dle vládních úředníků se má Saleh brzy do Jemenu vrátit. Dle některých saudských zdrojů se nevrátí už nikdy a bude si užívat fešácké vyhnanství. Tenhle kočičí cirkus zvedá ze židlí i jinak konzervativní jemenské duchovní autority. Sbor imámů a islámských mudrců sepsal v minulých dnech prohlášení požadující odstoupení Saleha a konání prezidentských voleb do 60 dnů. Možná je dojímá osud trpícího lidu.

Hrdí horalé, beduíni, jižani i tihámští kabylové totiž mají čím dál více daleko do úst. Do huby. Nejde elektrika, není nafta ani benzín, proto není ani pitná voda a jídlo ve městech. Na venkově zase není plyn na vaření a cokoli, co si rolníci nevyrobí sami. Ceny potravin a jiných komodit brutálně rostou - meziročně až na dvojnásobek. Dle údajů Světové potravinového programu OSN (World Food Programme) ohrožuje hlad v Jemenu v důsledku vleklé politické krize značnou část populace. Poslední zprávy hovoří o tom, že hlad je vidět i na demonstrujících. Pomáhat se snaží OSN i světové velmoci, např. USA před několika dny poslaly do Hodeidy náklad více než 6 000 tun pomoci. Do měsíce zavřené rafinérie v Adenu připlul saudský tanker s 600 000 barely ropy. Je to jen kapka v moři. A ve všeobecném chaosu distribuce vázne.

Ekonomice země výrazně škodí i její pozvolný rozklad na vzájemně separované oblasti. Jak šejchové a gubernátoři cítí slinu své rostoucí moci, hrají si čím dál víc na vlastních písečcích a snaží se z jim svěřených oblastí vytěžit co nejvíc. Hlavní tahy jsou blokovány a po celé zemi se rozmáhají jevy dřív známé jen z oblastí, kam moc centrální vlády nesahala. Třeba vybírání "mýtného" a jiné formy rocketeeringu, únosy nebo množící se útoky na veřejně prospěšná zařízení, jako plynovody, elektrické sítě apod.

V některých částech Jemenu probíhají střety mezi jednotlivými kmeny, často oficiálními místy vydávané za útoky Kejdy. Těžko říct, jestli aktivita teroristů tak dramaticky vzrostla, ale provládní média tento dojem vehementně posilují. Přispívají k němu i útoky amerických létajících robotů na různá obydlí v jižním Jemenu, které údajně cílí na teroristy, zcela jistě však vraždí spoustu nevinných civilistů. Nám se spíš zdá, že jde o projevy šířící se anarchie mezi kmeny a řeči o Kejdě mají za úkol legitimizovat další trvání Salehovy vlády.

--------

14.06.2011

Ačkoli nenáviděný vládce je v době revoluce mimo zemi, nevypadá to, že by to v Jemenu k něčemu vedlo. Politická opozice se nějak snaží jednat o vytvoření přechodné vlády, ale viceprezident chce počkat, až se prezident vrátí z léčení v Saúdské Arábii. Jeho příznivci prohlašují, že Sáleh zotavující se po úspěšné operaci již brzy veřejně promluví k lidu. To bude zřejmě první příležitost udělat si reálný obrázek o rozsahu jeho zranění, které se podle různých zdrojů pohybuje od pár škrábanců na hlavě až po popáleniny 3. stupně na 40 procentech těla a střepinou pod srdcem.

Zatím to vypadá, že Sáleh bude prvním vůdcem na světě, který si v průběhu povstání proti vlastní osobě odskočí na plastickou operaci a zase se s klidem vrátí. Jeho političtí oponenti nejsou sto pohnout se v krocích proti starému režimu někam dál. Silný kmen Húthiú na severu země, kteří se opakovaně stali terčem krvavého násilí Sálehova režimu, jim dokonce odmítl účast v navrhované přechodné vládě. Mezitím probíhá vyšetřování pokusu o atentát na prezident Sáleha, při němž byla minulou sobotu zasažena mešita, kde se modlil. Údajně bylo již uvězněno pět osob a dalších padesát je vyšetřováno. Dokážeme si představit, kolik z nich s tím nemá vůbec nic společného a jak probíhá vyšetřování.

Kvůli pokračujícímu násilí již opustilo své domovy na 50 tisíc obyvatel Sana’a a jižní provincie Abyan.

--------

10.6.2011

Na pátek, sváteční den muslimů, byly v Sana'a opět svolány masové demonstrace. Protestující proti režimu požadují ustavení přechodné vládní rady viceprezidentem Abd Rabem Mansúr Háním. Ten je ale obecně považován za slabou figurku. Zemi zřejmě reálně drží v rukou prezidentův syn, jenž v současném chaosu může vidět příležitost, jak přeci jen po papínkovi převzít vládu. Tento Sálehův plán v minulosti vzbuzoval velké nevole a prezident od něj následně upustil.

Stoupenci Sáleha chtějí vyjádřit podporu vládci, jehož zdravotní stav je velkou neznámou. Státní média informují, že se Sáleh během pár dní vrátí do Jemenu. Údajně podstupuje jen kosmetickou operaci zranění na hlavě - což je dost zvláštní ve chvíli, kdy se mu to doma dost hejbe. Jiné zdroje hovoří o popáleninách na 40 procentech těla. Britové se vyjádřili, že Sálehova nepřítomnost v zemi je příležitostí pro Radu spolupráce zemí Zálivu (GCC) protlačit návrh na Sálehovo odstranění výměnou za beztrestnost. To je vše, co se k tomu Západ obtěžoval říct (kromě dalšího bombardování údajné Al Kájdy na jihu země, které se již stalo US rutinou).

Aby byla situace ještě nepřehlednější, v médiích se objevily informace, že 1. Obrněná divize generála Ali Mohsina, která dosud vystupovala na obranu protestujících studentů proti vládním jednotkám, ve středu pálila do svých chráněnců ostrými. Ti na magistrále Sittin vyjadřovali svoji podporu vytvoření přechodné vlády. Studenti byli zděšeni chováním toho, kdo je měl chránit. Že by Ali Mohsin začal hrát vlastní hru, když kocour není doma?

--------

7.6.2011

Jemen se raduje, že se konečně zbavil prezidenta Sáleha, který v sobotu odletěl do Saúdské Arábie na údajné léčení zranění utrpěných během útoku na prezidentský palác. Svět však kroutí hlavou nad tím, co se to zase v Jemenu děje. Situace je jako vždy v této zemi nejasná. Dosud se neví, zda se Sáleh má v úmyslu do několika dní vrátit, jak tvrdí jeho přívrženci, anebo tímto kamuflovaným odjezdem ukončil svou plejádu úskoků, které v minulém měsíci předváděl kolem podpisu smlouvy o svém odstoupení připravené Radou zemí Zálivu (GCC). V každém případě ledadlo se Sálehovou rodinou v sobotu odletělo také směr Rijád a velvyslanec USA, jenž si v pondělí sezval představitele politické opozice, vyzýval k podpoře viceprezidenta s tím, že Sáleh se ještě dlooouho do Jemenu nevrátí.  Zřejmě to tedy vypadá, že v saúdském důchoďáku pro odstřelené diktátory se uvolnil bejvák a Sálehovi byli nastěhováni hned vedle Ben Aliových (Tunis).

Političtí komentátoři se shodují, že předání moci v Jemenu začalo, ať už se Sáleh vrátí na rekonvalescenci do země nebo si ji zůstane užívat v Rijádu. Množí se otázky, zda Jemen zvládne přechod k opravdové demokracii, jak si přejí studenti a obyčejní lidé protestující už měsíce v ulicích, anebo se režim sveze jen do jiných prominentních rukou. Šejch kmene Hášedů Al Ahmar či generál Ali Mohsin, jenž v březnu vystoupil na obranu protestujících davů, se sice stali viditelnými postavami revoluce, ale zároveň byli zabředlí až po krk s minulým režimem. Panují obavy, že se teď budou oba dožadovat odměny za svůj podíl na odstranění Sáleha. To by znamenalo, že kmenová organizace společnosti, která je v Jemenu zdrojem mnohého zla, přetrvá a vidina demokracie zmizí opět v nedohlednu. Vrásky dělá také přetrvávající přítomnost Sálehových synů a synovců, kteří zůstali v Jemenu a nadále velí různým částem bezpečnostních složek. Existují domněnky, že když Saúdové zinscenovali podivně diskrétní odlet Sáleha z Jemenu, zajistí si, aby i následující politické změny probíhaly v jejich vlastní režii.

Situace v Sana’a se má poslední dny lepšit. Čtvrť Hasaba má být postupně Alahmarovci vyklizena od vojenské techniky a blokád v ulicích. Výpadky proudu v Sana’a dosahují délky až 16 hodin denně, kvůli docházejícímu benzínu z ulic zmizela většina mikrobusů a když už nějaký seženete, jízda stojí 100 jemenských riálů, zatímco před vypuknutím násilí se platilo 30 riálů. Mezinárodní organizace během víkendu přesídlily své zbylé zaměstnance ze čtvrtí Hasaba a Hadda.

Podívejte se na analýzu situace v Jemenu odvysílanou TV Al Jazeera (anglicky). Pozornost věnujte zejména šéfovi parlamentního sdružení opozičních stran v jemenském parlamentu Abdulrahmanovi Bafadelovi (Islah Party). Dokážou takovíto lidé přivést Jemen k lepší budoucnosti...?

--------

05.06.2011 

Ačkoli oficiální prohlášení saudské vlády potvrzují, že Saleh přiletěl do Rijádu, aby tady podstoupil léčbu svých zranění, jemenský provládní tisk vehementně popírá, že by prezident opustil zemi a naopak tvrdí, že se těší velmi dobrému zdraví. Tady budeme raději věřit Saudům, jemenští novináři jsou známí šprýmaři a zdejší média jsou tvrdě prodchnuta propagandou.

Počet obětí útoku se vyšplhal na 11, sám Saleh má údajně střepinu granátu zaseknutou v hrudi pod srdcem a popáleniny třetího stupně na prsou a obličeji. Vážnost jeho zranění by dokazovalo i oficiální prohlášení prezidenta po útoku, které obsahovalo pouze hlasový záznam projevu se starou fotkou znějící, jakoby byl prezident na sedativech. Vládu v zemi dočasně převzal viceprezident Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Protivládní demonstranti v Sana'a od rána slaví konec Salehovy vlády.

--------

04.06.2011

V pátek 3.6. byl za dosud nevyjasněných okolností napaden raketou nebo dělostřeleckým granátem prezidentský palác v Sana'a. Byla zasažena i mešita, ve které se v té chvíli modlil Saleh se svojí suitou. Útok měl sedm obětí mezi bodyguardy a někteří pohlaváři byli zraněni. Ačkoli původní zprávy z vlády hovořily o tom, že Saleh byl pouze lehce zraněn na hlavě a jinak je v pořádku, poslední informace naznačují vyšší závažnost jeho poranění. Saudský král Abdallah nabídl Salehovi léčení v Saudské Arábii a jemenský prezident nabídku přijal. Je na cestě do Rijádu a spolu s ním zranění úředníci. Údajně se nejedná o úprk a Saleh se oficiálně moci nevzdal.

Saleh obratem obvinil z útoku Ahmarovce, jiné zdroje však tvrdí, že útok zorganizoval sám jako provokaci. Nebylo by nic divného na tom, kdyby košiláči s kalachama chtěli přenést boj na půdu nepřítele a dali Salehovi pocítit, že za hradbou kulometných hnízd, tanků a dělových pozic není v bezpečí. Na druhou stranu může jít i o další prezidentovu hru s veřejným míněním, která mu má poskytnout legitimitu k útokům proti povstalcům i demonstrantům. Varianta, dle níž by Saleh nechal provést útok sám však není moc pravděpodobná - protože by šlo o dost zvojtěnou provokačku. Boje v Sana'a se rozšířily do nezasažených částí města, zejména na jih, který doposud plně ovládaly prezidentské síly. Lidé prchají. Během dnešního dne bylo uzavřeno dočasné příměří mezi bojujícími stranami.

Stranou bojů v Sana'a zatím zůstává generál Ahmar (jde o shodu jmen, nemá se šejchem Ahmarem a jeho klanem nic společného), jehož jednotky od března chrání demonstranty v okolí Nové univerzity. A to přesto, že vládní jednotky včera ostřelovaly i jeho sídlo ve čtvrti Hasaba. Lze říci alhamdulillah, protože nasazení jeho mužů a techniky do bojů by situaci nejspíš zhoršilo. Konflikt se zatím vyvíjí jako boj dvou konkurenčních frakcí o vládu nad nejsilnějším kmenovým svazem a potažmo i celou zemí.  Zatímco Saleh ovládá přes své příbuzné armádu a policii, šejch Sadeq Ahmar má zase k dispozici desítky tisíc neorganizovaných kmenových válečníků ve své domovské provincii Amrán. Ahmarovce přitom nelze vnímat zcela jednoznačně jako bojovníky za osvobození Jemenu od diktatury, protože klan je známý korupčními praktikami a zneužíváním moci a svého neuvěřitelného bohatství. Mnoho protivládních demonstrantů pro tyto charakteristiky považuje jeho vstup do revoluce za velmi nešťastný.

Nejasná, ale nepochybně dramatická, situace je i v Taizu. Po útocích armády a policie proti zdejším demonstrantům se na jejich obranu postavili kmenoví válečníci z města a okolí. Vláda na oplátku nasadila proti demonstrantům tanky a vázne zásobování vodou a elektřinou. Vojenský velitel oblasti se prý nechal slyšet, že na nějakých mrtvých mu nesejde. Dnes byly bezpečnostní síly staženy a město údajně zachvátil chaos provázený rabováním.

--------

02.06.2011

Letiště v Sana'a není uzavřeno, jak o tom ve čtvrtek informovala Al Jazeera a další zahraniční média. Pracovníci OSN přítomní na místě prověřili, že letiště nadále operuje. Všechny lety jsou však zpožděny o jednu až tři hodiny. 

Během noci v Sana'a údajně padlo 41 mužů. Další zásahy proti demonstrantům jsou opět hlášeny z Taizu.

Podívejte se na zajímavý rozhovor s Barbarou Bodine, bývalou velvyslankyní USA v Jemenu, analyzující současnou situaci a Sálehovy strategické chyby pro PBS Newshour (v angličtině).

----------

1.6.2011

Jemenský prezident pálí do vlastních lidí se stále větší vehemencí. V Taizu v úterý ozbrojené složky včetně ženské policejní jednotky brutálně napadly protestní průvod žen, jehož výsledkem je mimo jiné zbití čtyřicetileté aktivistky Núrie Wabel a její následný potrat v pátém měsící těhotenství. Ženy začaly pochod v 15:30 hodin, kdy se jim v postupu pokusily ostrou střelbou zabránit mužské bezpečnostní jednotky. Ženy však v pochodu pokračovaly, a proto byly povolány ženské policejní jednotky, které protestující fyzicky napadly. Další ženy byly zraněny, jedna skončila v bezvědomí. Od neděle, kdy byl násilím vyklizen tábor demonstrantů na Náměstí Svobody, v Taizu zahynulo přes 50 osob. Přes stovka šejchů z Taizu se domluvila na tom, že budou od nynějška demonstranty chránit a otevřou nové Náměstí Svobody.

V Sana’a se zatím pouliční boje přesunuly ze čtvrti Hasaba i do centra města. Lidé opouštějí neklidné části metropole a hledají, kam se vrtnout, protože ven ze Sana’a je to nebezpečné.

No a potvrzuje se naše přesvědčení, že žádná Al Kájda v Jemenu není. Po převzetí kontroly jakýmisi ozbrojenci nad jihojemenským Zandžibárem se političtí i armádní představitelé shodují, že Sáleh oblast prostě vydal chaosu, aby tak ukázal světu hrůzné důsledky svého případného odchodu.  A shodují se také, že se nejedná o žádnou organizovanou Al Kájdu, ale prostě ozbrojence kmenového původu, kteří se chápou příležitosti. Situace, kdy se v Jemenu šíří kmenové boje, je nejhorší možná. Příslušníci kmenů jsou ve své většině nevzdělaní primitivové, kteří jedou v morálce rodinné cti a nepřemýšlejí o hodnotě lidského života.

 

----------

29.5.2011

Po dvoudenním klidu zbraní se Sana’a ozývá sporadická střelba a výbuchy. Hášedové začali předávat některé státní budovy výboru vyjednavačů. V ostrým střetům došlo v noci na neděli v Taizu, kde vládní jednotky přišly vyklidit tábor protestujících proti režimu. Na tzv. Náměstí Svobody v centru města použili ostrou munici a horkou vodu, jež pálili do demonstrantů.

Násilí se rozhořelo v Zandžibáru na jihu Jemenu. Město údajně dostali pod kontrolu ozbrojenci Al Kájdy, místní obyvatelé prchají. Političtí komentátoři však upozorňují, že provincii Abyan měla ještě do nedávna pod kontrolou nejlépe vycvičená protiteroristická část jemenské armády. Sáleh je odsud však z neznámých důvodů stáhl, a proto město mohli dostat do moci špatně vyzbrojení ozbrojenci. Sáleh podle komentátorů obětoval Abyan Al Kájdě, aby pak jejím rozšířením v Jemenu mohl vyhrožovat jak domácí opozici, tak Západu.

----------

26.5.2011

Američtí diplomaté, kteří nepatří ke klíčové politické reprezentaci USA v Jemenu, dostali od Washingtonu nařízení opustit zemi. Boje v Hasabě v Sana'a pokračovaly přes noc, při jedné velké explozi zahynulo 29 lidí. Kmen Hášedů je údajně velmi rozezlen Salehovým útokem na rezidenci jejich vůdce a mobilizuje posily. Podle zahraničního dopisovatele Al Jazeery jsou Ahmarovci schopni do Sana'a vbrzku přivézt až deset tisíc ozbrojených kmenových bojovníků.

Od středečního odpoledne je letiště v Sana'a uzavřeno pro civilní lety. Život v metropoli plně ovládly střety mezi vládními jednotkami a ozbrojenci kmene Hášedů. Oblast bojů se rozšiřuje. Ve středu ve večerních hodinách bylo slyšet intenzivní střelbu a výbuchy raket v oblasti Hasaby, ale i na 50 Meter Road. Spousta lidí prchá z města na venkov, naopak v ulicích Sana'a jsou v některých čtvrtích rozmístěny hlídky, které mají zabránit průniku ozbrojených kmenů a jejich řádění. Studentští vůdci zděšení vývojem situace svolali na pátek pochod za mír a proti vzniku občanské války, o jejíž eskalaci se starej šmejd Saleh svým posledním chováním zřejmě dost usilovně snaží.

Pokud tzv. Arabské jaro v Jemenu vyústí až do občanské války, tak začala v úterý 24. května. Dva dny poté, co se prezident Saleh znovu vykroutil z podpisu dohody o předání moci a varoval před vznikem ozbrojeného konfliktu, jeho jednotky zaútočily na dům sheikha Sádeqa Al Ahmara – vůdce mocného kmene Hášedů, z něhož pochází i sám Saleh. Prezident ztrácející půdu pod nohama tak rozhořel otevřený boj o moc se svým úhlavním nepřítelem, jehož popularita v poslední době stoupá.

Vládní jednotky zaútočily na Al Ahmarův dům v sanánské čtvrti Hasaba, právě když se v něm konala schůze kmenových představitelů. A nebyla to nějaká bojůvka – v činnosti byly RPG, tanky a těžké dělostřelectvo. Do města se okamžitě začaly stahovat ozbrojené skupiny z kmenů stojících za Al Ahmarem a Salehovi ozbrojenci byli odraženi. Hášedové a jejich spojenci pak zapálili kancelář národních Yemenia Airways, pálili na budovu státní zpravodajské agentury Saba News a během dneška získali pod kontrolu důležitá ministerstva nacházející se v oblasti Hasaby: ministerstvo vnitra, místní samosprávy, obchodu, turismu, a ministerstvo školství. Americká ambasáda byla uzavřená poté, co Hašídovci zablokovali cestu k ní.

Vyjednávači sice v úterý večer Salehovi telefonicky nabídli klid zbraní s tím, že Ahmarovci jsou připraveni okamžitě přerušit palbu. Ten šmejd však nabídce nevěnoval pozornost a v následujícím okamžiku do místnosti vletěla raketa a zabila některé členy vyjednávacího výboru. Jeho zbylí členové následně oznámili svůj přechod na stranu Ahmarovců, včetně šéfa Politické bezpečnosti Gháliba Al Qamíše.

Celá oblast Hasaby byla evakuována, což podle šéfredaktora Yemen Post naznačuje, že Saleh chystá další údery. Sana’a sužují výpadky elektřiny, dochází plyn i benzín. Již od časného rána blokují některé oblasti města dlouhé fronty na čerpacích stanicích. Magistrála Sittin je zcela uzavřena 1. obrněnou divizí generála Mohsina, jenž již před dvěma měsíci vystoupil na obranu protivládních demonstrantů proti násilí páchanému Salehovými jednotkami. Televize Al Arabyia a agentura Marib Press informují, že letiště v Sana’a bylo uzavřeno pro civilní lety. Naše dobře informované zdroje však hlásí, že k tomu zatím nedošlo.

 

 Zdroje: Al Jazeera, Yemen Post online, Yemen Times Online, PBS, The Guardian, bezpečnostní servis OSN, přátelé na místě

Diskusní téma: Jemenská revoluce: násilí se šíří

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek