Jemenský fastfood

Ačkoli Jemen aspiruje na zemi, kde i zítra znamená ještě předevčírem, hlavní město Sana’a přeci jen pomalu kráčí na cestě ke světové metropoli. Kromě Pizza Hutu a KFC si jeho obyvatelé mohou od pondělka dopřát pravověrný fastfood v saúdském řetězci Al Tazadž. Jeho zatím první restaurace má klasické prvky fastfoodu, tedy světelné menu nad výdejním pultem, drive through a trampolínu natřískanou rozjívenými dětmi.

Zároveň však ctí místní kulturu, takže jsou tu dva vchody: Family Section a Single Section. Ve Family jsou moderní jídelní boxy se vstupem designovaným do zatáčky tak, aby si uvnitř mohly Jemenky bez obav odstranit niqáb (hadr přes obličej). Single Section má normální stolky a je pouze pro muže. Nepustili tam ani mě se Štěpánem, ačkoli jinak jsou bělošky vnímány jako zvláštní pohlaví a neplatí pro ně zákazy jako pro Jemenky. No prostě hned se poznalo, že Al Tazadž patří Saúdům.

V novinách jsme se dočetli, že restaurace stála neuvěřitelných 30 miliónů dolarů. V ceně je prý započítáno i školení 250 členů místního personálu, z nichž tedy většina vypadala dost filipínsky. Po debutu v Sana’a mají být další pobočky saúdského řetězce otevřeny v několika dalších jemenských městech.

O víkendovém čtvrtku, tři dny po otevření Al Tazadže, se tam na oběd vydala každá sanánská rodina, co něco znamená. Když jsme se tam ocitli my, byly dva ze čtyř pruhů třídy Hadda zablokovány rodinnými vozy, které čekaly na vjezd do drive through. Parkoviště plné, prolízačky praskaly pod váhou dětí, jídelní boxy Family Section natřískané, u pultu fronta. K výběru fastfood arabského střihu jako kuřecí kebab, kořeněné kuře s rýží a samozřejmě světová kuřecí stehýnka v trojobalu á la KFC. Je vidět, že obyvatelé Sana’a po moderních vymoženostech přímo lační.

Kde Al Tazadž najdete?

Na jižním konci třídy Hadda, pod hotelem Hadda a nad skupinou zápaďáckých restaurací Zorba’s, Pizzaiola, Caramel.

Naproti přes ulici se nachází Traditional Yemeni Restaurant, kde jsme si v klidu a tradičně zdobeném  interiéru vychutnali typická jemenská jídla fahsa (guláš v kamenném rendlíku), aqda (jehněčí a telecí kousky s kořením a zeleninou), haríš (kukuřičná kaše s medem).


Štěpán si pochutnává na fresh džusech na Tahriru. Jeho nový prsten na malíčku z něj dělá skutečného Araba.