Jeden svět: film z Jemenu a dalších čtyř arabských zemí

Festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět začíná v Praze již 4. března. Program nabídne také dokumentární film Zdráhavý revolucionář režiséra Seana McAllistera, který přináší svědectví o tom, jak revoluce v Jemenu zasáhla do života jeho běžných obyvatel. Snímek představuje jemenského turistického průvodce, jenž kvůli zhoršení bezpečnostní situace v zemi přišel o svoji obživu a nyní balancuje na hranici mezi odmítnutím protestů kvůli obavě z destabilizace země a podporou studentského hnutí požadujícího pád režimu.

Projekce se konají 7. března ve 21:45 ve velkém sále kina Světozor, 9. března ve 22:00 v malém sále kina Světozor a od 11. března od 17:30 v kině Evald.

Jeden svět 2013 přináší dalších pět dokumentárních filmů z arabských zemí:

Svět, který není pro nás

Dokument o životě v palestinském uprchlickém táboře Ain Halweh v Libanonu z pohledu muže, který se zde narodil, ale jako dítě emogroval s rodiči do Evropy a do uprchlického tábora od té doby jezdí na letní prázdniny. 

Volá Gaza

Ukázka každodenního života palestinských rodin, které rozdělily izraelské zákazy volného pohybu Palestinců. Odjezd Mustafy na návštěvu za otcem do Gazy před pěti lety znamenal, že se od té doby nemá dovoleno vrátit se zět za matkou na Západní břeh...

Bahrajn – vstup zakázán

Svědectví o tom, jak v Bahrajnu pokračují protesty proti režimu a násilí ze strany vládnoucí dynastie.

Boj o Sýrii

Záběry z rozstříleného Aleppa, kde vládní jednotky a povstalci bojují o jednotlivé čtvrti, zatímco běžní obyvatelé žijí ukryti ve sklepech a modlí se, aby příští Asadovy bomby nezasáhly jejich dům.

Hamá 82 – 11

Asadovci mají bombardování a zabíjení civilistů v oblibě. Tento film to má připomenout všem, kdo už zapomněli na rok 1982, kdy celé centrum Hamá padlo v prach při vládním masakru příznivců Islámského bratrstva.

 

Ještě jeden dokument je velmi blízký Jemenu. Kapitán a jeho pirát vypovídá o přepadení nákladní lodi somálskými piráty. Režisérovi se podařilo dostat blízko nejen kapitánovi, jehož zbytek Evropanů z posádky obvinil z paktování s únosci, ale i veliteli somálského komanda. Jedinečná podívaná, ke které se jen tak nedostanete.