Jemenský tým na olympiádě

Ačkoli o jemenských sportovcích nebývá moc slyšet, sjednocený Jemen (od 1991) se účastní všech letních olympiád od Barcelony ´92. Týmy Severního a Jižního Jemenu separátně soutěžily na LOH již v 80. letech. Přesto však jemenské delegace domů nikdy žádnou medaili nepřivezly. Bude tomu letos jinak?

Londýně má Jemen čtyři sportovce, z nichž jedna je dokonce žena. Je to Fátima Sulaiman Dahmán, soutěžící v běhu na 100 metrů. Neměla zatím moc předchůdkyň – první Jemenkou na olympiádě byla v Sydney 2000 běžkyně na 200 m Hana Ali Sáleh. Fátima běhá s vlasy svázanými v šátku a moc neřeší bouřlivé diskuse o právu atletek nosit při olympijských výkonech hidžáb, které se v Londýně samozřejmě zase rozhořely. Hlasy proti právu žen mít zakryté vlasy argumentují bezpečností sportovních úborů a taky tím, že olympiáda je o výkonech, a ne o náboženství (samozřejmě Francouzi).

Rozruch vzbudila 16letá saúdská judistka Wodjan Šaherkání, která svou účast na hrách podmínila povolením mít hidžáb. Olympijský výbor s judistickou federací a samozřejmě pod dohledem saúdských patriarchů nakonec pro Wodjan nadesignovali speciální pokrývku hlavy, která splní islámská pravidla ženského odívání a zároveň neohrozí bezpečnost judistek při zápase. Jak tak koukám, má většina judistek dlouhé vlasy. To při zápase nevadí? Neměly by si z důvodů osobní bezpečnosti raději holit hlavy?

Ale abychom se nezabývali jen ženami. Jemenskou olympijskou delegaci dále tvoří Mohsen Alí Chusrúf (judo), Nabíl Mohammed al Garbí (muži 1500 m), Tamím Mohammed Ahmed al Kubátí (taekwondo).

Úspěchy jemenských sportovců v Londýně můžete sledovat na speciální webové stránce v angličtině.

Držíme palce!


Fátima Sulaiman Dahmán, zdroj: yemenolympics.wordpress.com

 

Diskusní téma: Jemenský tým na olympiádě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek