Unesený kolega z UNDP je v bezpečí

Gert z UNDP, jehož 15. ledna v Sana'a unesli kmenoví únosci a odvezli kamsi do provincie Marib, se v pátek 27. ledna v pořádku vrátil do hlavního města. Čeká ho krátká dovolená doma, aby se zotavil ze zážitků minulých dní. OSN ani jemenské úřady nezmínily, za jakých podmínek byl rukojmí vrácen a především zda byl splněn požadavek kmene na propuštění jejich příslušníka vězněného v Sana'a.

V každém případě jediné, na čem fakt záleží, je, že Gert je ve zdraví na svobodě.

Tiskové prohlášení UNDP Jemen.

-----

17.1.2012

Gert z Norska, který jako jeden z mála mezinárodních zaměstnanců UNDP zůstal i po evakuaci pracovat v Jemenu, byl v sobotu 14. února v centru Sana’a unesen. Kmen, který se ho zmocnil, ho údajně chce vyměnit za svého příslušníka drženého ve vězení. Rukojmí prý odvezli do provincie Marib, která je pro konflikty s přílušníky místních kmenů dlouhodobě uzavřena turistům.

Představitelé kmene únosců prý doložili, že je Gert v pohodě. Dokonce jej nechali zavolat jeho otci domů do Norska. OSN s vládními vyjednavači jednají o Gertově propuštění.

Kmenové únosy jsou v Jemenu trvalým problémem. Venkovské kmeny se výměnou cizinců snaží od vlády získat výstavbu silnic, vodovodu, nebo propuštění svých bratrů z vězení. S rukojmími obvykle zacházejí pohostinně a důstojně. Není to žádná al-Kajdá, kde by hrozilo proříznutí hrdla před kamerou. Gert tohle všechno dobře ví, takže svou nepříjemnou situaci jistě bere s relativním klidem.

Doufáme, že Gert bude brzy a v pořádku propuštěn na svobodu.

Incident nicméně ukazuje, že situace v Jemenu stále není bezpečná, protože složitá kmenová struktura a slabá vláda národní jednoty mají spoustu nevyřízených účtů.