Krevetová sezóna

Duben je na Sokotře měsícem krevet. Mladí muži a kluci je každé ráno loví z laguny Qaria, kam krevety při přílivu přinese slaná voda. Při odlivu se laguna mění ve sladkovodní nádrž – čerstvá voda do ní přitéká potokem z druhé strany, než je moře. Proto je laguna opravdovým mixem dvou světů: je slaná, ale na dně je sladkovodní bahno. Takže i krevety z Qaria lagoon chutnají trochu jinak než ty čistě mořské. Mají mírně rybí nádech, který se stářím nabývá na bahnitosti. Ráno vylovené krevety už večer nejsou nic moc, ale k obědu ještě chutnají báječně.

Kluci z přilehlé vesnice každé ráno vrhají své sítě do slané rybničně vypadající vody. Nechají síť klesnout ke dnu a pak se za ní vrhnou. Opatrně ji vytahují ven se zachycenými krevetami. Ty pak buď sami snědí, anebo je dovezou do hlavní vesnice Sokotry, Hadiba, do restaurací.

Konzumace krevet je přitom na Sokotře novodobou, moderní záležitostí. Krevety se rybářům zachycovaly do sítí vždycky, ale oni je házeli zpět do vody jako odpad. Teprve nedávno kdosi přišel s tím, že jinde se tato zvířátka jedí a lidé jsou za ně ochotni platit vysoké částky. Nicméně staří Sokotránci těmto novým výmyslům neholdují. Když můj kolega Abdul nabízí trochu čerstvě vylovených krevet své stařičké mamince, která nemluví ani arabsky, pouze sokotránsky, začne matka zpínat ruce. Sice jí nerozumím, ale z jejího výrazu odhaduji, že vykřikuje něco jako: „To do huby nevezmu, co živa budu!“

Bhdn