Máme pračku! AKTUALIZOVÁNO

Článek o novém automatickém mazlíčkovi na konci doplněn o profi návod, jak ve vířivce správně prát. Nenechte si ujít. Je to ještě větší peklo!        

Život bez pračky jsem si užila rok v Indonésii a nikdy více už nechci podobnou zkušenost podstoupit. Tvrdím, že automatka a antikoncepční pilulky jsou dva nejlepší vynálezy (přesně v tomto pořadí).  

V našem novém bytě sice máme erární pračku, bohužel je to jemenský model. Rovnou jsem ji zavrhla, ale Štěpán tvrdil, že to bude obrovská legrace v ní prát. Nicméně po prvním ukázkovém praní sám změnil názor a teď tančí oslavné tance kolem naší nové automatky, která nám zabrala většinu koupelny. Nevadí, není nad to zmáčknout čudlík a jít si udělat kafe.

Jemen se totiž v technologii praní nedostal dál než k vířivce.  Jemenské ženy jsou spokojené, když doma mají obří krám se dvěma nádobami: první je na praní/máchání, druhá děrovaná je na ždímání. V našem bytě je to vymyšleno tak, že vířivka je zaparkovaná v prostorné chodbě a na praní se přitáhne do koupelny. To není problém, je to jen objemná krabice, která nic neváží. Uvnitř není žádný počítač, žádný železný buben, žádný motor...

Problém však je napustit do ní vodu, protože přívodní hadice šroubovatelná na vodovodní kohoutek by musela být ve výšce dvou metrů, aby to fungovalo. Takže přijde na řadu kýbl. Voda se samozřejmě musí nalívat teplá, protože pračka neumí ohřívat. Pak se do nádoby „praní“ vloží prádlo, nasype prášek a pak jen sledujete, jak vrtule umístěná na dně ničí vaše oblíbené šaty, zašmodrchává je pevně do sebe a různě mění jejich tvar. Když je vypráno, voda se vypustí – výpusť je na dně, takže vyteče voda, ale všechny mydlinky uplní na prádle a zůstávají tam, i když dovnitř opakovaně nalíváte kýblem další dávky vody a snažíte se o „máchání“.

Když už to vzdáte, je na čase shledat škody, rozmotat chuchvalec, který vrtule z prádla vytvořila, a mokré cucky přendat do vedlejší nádoby určené na ždímání. Vyprání jedné dávky prádla  zabere několik hodin a vy musíte pračce neustále věnovat pozornost. Pardon, že to takhle obšírně popisuju, ale věřím, že spousta čtenářů se s tímto vynálezem nikdy nesetkala...

Jemenská vířivka - obrázek pro šťastlivce, kteří znají jen automatku.

A tohleto si prosím Jemenky pochvalují. Je neuvěřitelné, že celý Jemen má tenhle krám, když zbytek světa už dávno pere v automatkách. Mám podezření, že jde o záměrný bojkot automatických praček, aby jemenské ženy nezískaly moc volného času a svobody...

Automatka jako nežádané zboží se tady dá sehnat jen v pár obchodech. Když jsme tu první kupovaly s Katkou, náhodou jsme projíždely taxíkem kolem prodejny s pračkou s příznačnými skleněnými kruhovými dvířky ve výloze. Jenže kdo si má pamatovat, kde tehdy ten obchod byl! Naše první výprava se Štěpánem teď tedy byla neúspěšná, ale když jsme vyrazili podruhé, stala se nám ta stejná věc: projížděli jsme náhodou taxíkem kolem prodejny s automatkou ve výloze. Takhle se prostě v cizí zemi nakupuje.

Teď už nám v koupelně vrní náš miláček, slovinská značka Vestel na 6 kg prádla, která automaticky pere na polovinu, vložíte-li dovnitř menší dávku. A život je automaticky krásný!  

 

Jak se později ukázalo, neumím ve vířivce prát. Ve skutečnosti je to ještě namáhavější.
Zde je návod mojí mámy, jak vyprat prádlo pořádně (poslaný po Skypu):

Do pračky skutečně naliješ horkou vodu a prášek a prádlo si rozdělíš do MALÝCH homádek podle teploty - od nejvyšší do nejnižší (protože voda ti chladne). Pak vypereš jednu várku, vyždímeš a vhodíš do VANY  s vlažnou vodou. Vymácháš a vyždímeš v ruce, prádlo někam odložíš. Pak napustíš vanu studené vody, vymácháš a vyždímeš ve ždímačce. Je to náročné na sílu a čas, ale vypere to dobře.

V Předíně jsme máchali ve dvou malých vaničkách. Jo prádlo, to byla dřina. Když se právalo na valše, tak se ten den ani nevařilo. Obvykle se pralo v pondělí, protože to něco zbylo od neděle. Zaplat panbu za automatickou pračku.

Některé ženské stále ještě trpí pověrou, že automatická pračka ti tak dobře nevypere - což je naprostá blbost!