Manévry

V posledních dnech se Sana’a proměnilo ve válečnou zónu. Městem jezdí obrněná vozidla, raketomety, neustává hluk stíhaček svištících proklatě nízko.                                                                                                                                                                                                          

Ráno jsem vyšla z domu a na nebi viselo několik parašutistů s plápolajícími jemenskými vlajkami. Tedy s padákem bych do centra Sana'a opravdu skákat nechtěla, neboť polovina města je nedostavěná a z betonových skeletů trčí vzhůru ocelové pruty. Pár metrů nad střechou nám právě přeletělo deset vrtulníků. Jsou tak rezavé, že bych se nedivila, kdyby nám z nich něco odpadlo přímo na hlavu. Jako válka to jen vypadá – ve skutečnosti se jedná o přípravy na páteční vojenskou přehlídku u příležitosti Dne sjednocení severního a jižního Jemenu.

 

Dnes jsme se chtěly vypravit koupit pračku, ale asi se nám to nepodaří. Blízká hlavní tepna mířící do centra, kde v pátek přehlídka proběhne, je kvůli nácviku uzavřená. To znamená, že ve zbytku města panuje chaos a zácpa. Takže se na Tahrir, kde se nachází nejvíc obchodů s bílou technikou, snad ani neprobojujeme.

 

Vláda samozřejmě nechce sdělit, kolik miliónů v té maškarádě utopila. Opozici se to nelíbí, protože v současnosti už má Jemen všechny hranice zcela bezpečné a přehlídka takřka ruských rozměrů je jen prezidentovou snahou ukázat svoji sílu. Jeho odpůrci se mu to prý budou snažit pokazit – proto jsme my cizinci byli varováni, ať se na tu parádu díváme jen doma na televizi. Kdo by ale kam chodil, když to vše začíná už v 7 hodin ráno??!!

 

Přečtěte si, co píší anglicky psané Yemen Times.