Meteorické jezero na Sokotře

Jízda z hlavní vesnice Hadiba do Qalansiye v západní části ostrova je dlouhá. Silnice následuje pobřeží, pak bláznivými serpentinami vystoupá nahoru a přetíná dlouhou jednotvárnou pláň, než se objeví první kamenné domy. Celý přejezd trvá půl druhé hodiny.

Proto člověk vezme za vděk každou zajímavou atrakcí, u níž by se mohl po cestě zastavit. Na konci pláže Qadamah sjíždíme ze silnice do malé vesničky přímo na břehu moře. Stojí tu jen pár domů a poměrně velká mešita na břehu průzračného jezera. Sokotránci tvrdí, že se jedná o díru po dopadu meteoritu. Je pravda, že jezero má pravidelný kulatý tvar a že je velmi hluboké. Je v něm slaná voda, protože pod zemí ho spojuje tunel přímo s mořem. Občas ve vodě vidíme malou pestrobarevnou rybku, která se sem z moře zatoulala.

„Meteorite lake“ je však především oblíbeným dovádištěm místních dětí, které se v horských dnech cachtají ve vodě snad neustále. Jakmile přijede auto s návštěvou, začnou kluci ze břehu metat kotouly vzad a dělat různé opičí kousky ve vodě. Různě šlapou vodu u břehu a potápějí se u břehu, na přeplavání jezera napříč si berou umělohmotnou rohož, kterou používají jako plavací destičku. Kolem samozřejmě není žádný dospělý, který by dohlížel, aby se děcka nezačala topit. Ale k čemu by to bylo, když ani dospělí Sokotránci vlastně neumějí plavat.

 

Diskusní téma: Meteorické jezero na Sokotře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek