Mezinárodní den dobrovolníků

5. prosinec je Mezinárodním dnem dobrovolníků. Oslavuje práci tisíců lidí po celém světě, kteří jako své hlavní zaměstnání nebo volnočasovou aktivitu vykonávají dobrovolnickou činnost pro blaho planety.

Dobrovolničit může člověk různými způsoby: dát výpověď v práci a začít jako dobrovolník pracovat pro nějakou organizaci najímající dobrovolníky (např. Dobrovolníci OSN), odjet na vlastní pěst zadarmo pomáhat někam na nějaké konkrétní místo, kde je pomoc potřeba, anebo třeba ve svém volném čase přidat ruku k dílu jako online dobrovolník OSN.

Pozice dobrovolníka OSN je ideální pro ty, kdo si chtějí udělat zajímavý roční career break a získat jedinečnou zkušenost práce pro OSN v cizí zemi. Anebo pro ty, kdo chtějí snadno začít kariéru ve strukturách OSN. V zásadě se rozlišují stážisté (UNV Interns), což jsou lidé těsně po dokončení vysoké školy, a specilisté (UNV Specialists), kteří musejí mít alespoň pětiletou profesní praxi.

Pokud máte bohulibý zájem o dobrovolničení, obraťe se na Národní kontaktní místo dobrovolníků OSN v Praze. Zažádat si můžete buď přímo o konkrétní vypsanou pozici, anebo zařadit vaše CV do databáze, odkud si vás v případě potřeby vyberou.

Kromě české databáze existuje ještě mezinárodní databáze dobrovolníků, kam se můžete zdarma online zaregostrovat.

Dobrovolnictví zdar!