BUĎTE U TOHO: Debata s P. Marschalem a režisérkou Sarou Ishaq

Projekce jemenského dokumentu Důstojnost nemá hranic na festivalu Jeden svět budou spojeny s debatami o situaci v Jemenu.

Ve čtvrtek 8. března je film od 17:30 promítán v kině Evald. Následuje debata s Patrikem Marschalem, který má kořeny v Jemenu a provozuje web www.ye.cz. Moderuje: Bohdana Rambousková.

V pátek 9. března od 17:30 ve velkém sále kina Atlas je projekce jemenského dokumentu spojena s filmem 18 dní v Egyptě režisérů Ahmeda Sáleha a Ramadana Sáleha, kteří budou osobně přítomni. Debatu s nimi moderuje redaktorka Českého rozhlasu Veronika Dospělová.

V pondělí 12. března se projekce filmu Důstojnost nemá hranic ve velkém sále kina Světozor od 19:30 účastní režisérka  Sara Ishaq. Debatu s ní moderuje arabistka Zora Hesová z Asociace pro mezinárodní otázky.

 

 

Juma'a al Karama ve filmu Důstojnost nemá hranic

V pátek 18. března 2011 jsem spokojeně trekovala v horách na Sokotře. Ten výlet jsem si vymínila, protože tou dobou už ve vzduchu tak nějak viselo, že se něco stane. Protesty v Sana’a proti Sálehově režimu trvaly již víc než měsíc. Ale netušila jsem, že právě v den, kdy si budeme užívat krásné výhledy na stromy dračí krve a modré moře pod námi, to v Sana’a praskne. Na tzv. Pátek důstojnosti spustili Sálehovi ozbrojenci palbu do demonstrantů na Náměstí změny a 53 jich zavraždili.

Týden na to nařídila německá ambasáda evakuaci. A pak jsme šli i my.

Hrůza toho, co se ten den na Náměstí změny stalo, byla patrná ze zpravodajství médií, které jsem sledovala. Ale teprve po zhlédnutí dokumentu jemenské režisérky skotského původu Sary Ishaq nazvaného Důstojnost nemá hranic (Karama Has No Walls) jsem plně pochopila, jak se mohlo stát, že na mušce ostřelovačů zahynulo tolik lidí.

Půlhodinový film je sestříhán ze záběrů z dvou kamer přímých účastníků incidentu. Tito dva mladí Jemenci své prožitky také komentují v rozhovorech s režisérkou. Dále v dokumentu vystupují otcové dvou chlapců, kteří při incidentu zemřeli. Vznikla tak zajímavá a velmi reálně působící rekonstrukce celé události, která by zřejmě se záměrem natočit průběh incidentu vzniknout nemohla. Žádný filmový kameraman by nešel do situací, v nichž se ti dva mladíci ocitli přímo uprostřed vřavy. Však jeden z nich přiznává: Myslel jsem, že tam zemřu.

Z jejich záběrů jde mráz po zádech. Jemenci se totiž ve vzniklé palbě neukrývají, naopak jdou přímo proti svým vrahům vyvolávaje protestní hesla. Díky arabskému konceptu mučedníka revoluce skončí tolik životů mladých mužů v tratolišti krve na ulici. Oni se smrti nebojí, nýbrž jí jdou prostě vstříc v hysterickém poblouznění z revoluce, kaluží krve a vlastního chvilkového hrdinství.

Film  Důstojnost nemá hranic bude na Jednom světě uveden v kategorii Protesty, nepokoje, revolta, která představí nejméně jeden dokument z každé revoluční arabské země. Mrkněte do festivalového programu .

Pokud se zajímáte o arabské země, přijďte na panelovou debatu o proběhlých i probíhajících revolucích, která ve středu 8. března v 19:30 začíná ve Francouzském institutut projekcí filmu Sýrie uprostřed povstání.


Foto: www.karamahasnowalls.com

 

 

Diskusní téma: MUSÍTE VIDĚT: jemenský film na Jednom světě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek