Národní dialog, nebo občanská válka

Za přísných bezpečnostních opatření pod dohledem 60 tisíc vojáků v Sana’a v pondělí 18. března 2013 začala konference národního dialogu, která má rozhodnout o podobě nového, demokratického Jemenu. Národní dialog se má vyrovnat s nejpalčivějšími bolestmi Jemenu, jako jsou snahy o nezávislost Jihu, Húthiové na severu, reforma ústavy, státní uspořádání, zlepšení situace žen atd.


Zdroj: www.arabnews.com

Kompletní seznam 565 účastníků a účastnic konference oznámil v neděli prezident Hádí. Má představovat průřez jemenskou společností napříč regiony, politickými stranami, neziskovými organizacemi, představiteli byznysu, mládeže i žen. Již několik týdnů se však objevovala podezření ze zmanipulování výběru pléna politickými stranami a silnými klikami. Navíc byla oznámena pouze jména, ale ne jejich politická příslušnost či jiná indikace, čí zájmy budou vlastně reprezentovat. Kvůli nespokojenosti se složením konference stáhla ze seznamu své jméno například vůdkyně studentské revoluce a držitelka Nobelovy ceny Tawakkol Karmán nebo vlivný kmenový vůdce Hamíd Al-Ahmar. Ačkoli přípravná komise rozhodla, že polovina delegátů konference bude z Jihu, příslušníci separatistického hnutí Hareq odmítli účast s tím, že jednání soustředěné do Sana´a na severu země nesplňuje jejich představu o rovnosti.

Po zahajovacím plenárním zasedání budou delegáti a delegátky rozděleni do devíti pracovních skupin, které budou pracovat na zadaných úkolech po dobu dalších dvou měsíců, než se sejdou na příští plenární schůzi. Celkem by jednání národního dialogu mělo trvat šest měsíců.

Sami Jemenci si uvědomují, že stojí na rozcestí: národní dialog nebo občanská válka. Ta poslední se odehrála v roce 1994, před sjednocením Severního a Jižního Jemenu. Objevuje se řada spekulací, že celý národní dialog je jen show pro mezinárodní partnery (UN, USA...) a budoucnost země bude ve skutečnosti rozhodnuta někde úplně jinde*

*při qátování v mafražích, kam ženy a studentstvo nemají – narozdíl od jednacího sálu – v žádnm případě přístup.

 

Právě na 18. března spadá výročí Pátku Důstojnosti, kdy ozbrojené složky a najatí gauneři před dvěma lety postříleli přes padesátku demonstrantů proti režimu.

Karama Has No Walls Trailer from S. Ishaq on Vimeo.