NDC: zbraně v jednací síni, průjem, atentáty

Konference národního dialogu (NDC) probíhá v jemenském hlavním městě Sana‘a ve vzrušené atmosféře již od 18. března. Za šest měsíců má jejích téměř 600 delegátů a delegátek připravit vizi nového, snad demokratického Jemenu. Ohlasů jsou plné nejen jemenské noviny, ale především Twitter. Mladí účastníci, zejména z řad studentské revoluce, sdílejí své dojmy ze zasedání formou anglicky psaných tweetů přímo z jednání. A tak se dozvídáme úsměvné i šokující události téměř okamžitě poté, co se stanou.

Konference probíhá v hotelu Movenpick. Ten již během našeho pobytu v Sana’a byl proslulý servírováním starého jídla a z něj pramenících otrav. Proto není divu, že část delegátů konference dostala po prvních pár dnech jednání průjem.

Jeden ze šejchů, reprezentujících jemenskou kmenovou společnost, jíž se všichni mladí revolucionáři chtějí zbavit, dorazil na jednání národního dialogu s ozbrojenými bodyguardy. To okamžitě vzbudilo prudkou nevoli ostatních delegátů a ozbrojenci byli vykázáni z jednacího sálu.

Pokus o atentát byl spáchán 23. března na Abdulwahída Abú Ráse, delegáta húthijských rebelů ze severní provincie Sáa’dy. Ozbrojenci na jeho auto pálili přímo v centru Sana’a. Tři z jeho bodyguardů byli při útoku zabiti, dva další zraněni. Húthiové v reakci na útok opustili jednání konference na 24 hodin.

Není se tedy čemu divit, že byla v Sana’a zakázána jízda na motocyklech. Atentátníci v Jemenu totiž používají motorky k rychlému úniku z místa činu. Zákaz byl vyhlášen od začátku Konference národního dialogu pro zvýšení bezpečnosti ve městě a byl zmírněn 28. března. Nyní motorky mohou opět do ulic, ale pouze mezi 7. hodinou ranní a večerní. Zákaz jízdy tedy stále platí de facto po celou část dne, kdy je v Sana’a tma.

Jemenky zasedající v konferenci si stěžují, že odpoledne nikdo nerokuje, neboť většina delegátů mužského pohlaví se odebere žvýkat kát. Omezení pěstování a prodeje kátu je nicméně jedním z nejčastěji diskutovaných témat. Jemenský parlament má projednávat dvacetiletý plán, který by měl zemi kátu postupně zcela zbavit. Především mezi stoupenci studentské revoluce je spousta těch, kteří takový záměr plně podporují. V Sana’a již proběhlo několik demonstrací na podporu zákazu kátu, další velká se chystá na 13. duben.

První plenární zasedání konference skončilo 3. dubna. V současné době již delegáti a delegátky pracují rozděleni do devíti komisí, které řeší zásadní témata dalšího směřování země. Seznamy členů jednotlivých komisí si můžete přečíst v arabštině https://ndc.ye/ndcdoc/9work_group.pdf

Konference o budoucnosti země rozhodně nezabrání tomu, aby jemenské ozbrojené složky v ulicích Sana’a, Adenu i dalších měst střílely do demonstrantů, kteří požadují potrestání bývalého prezidenta Sáleha a jeho pohůnků. Zabity takhle byly od začátku národního dialogu již desítky lidí.

Celkem 12 osob již z konference odstoupilo. Důvody jsou různé – někteří to nezvládají intelektuálně, jiní tím vyjadřují protest. Konferenci bojkotuje například nositelka Nobelovy ceny Tawakkol Karmán.

Odstoupivší prezident se všemu směje ze Saúdské Arábie, kde si hřeje kosti na dalším lázeňském pobytu. Updatuje odtud svůj nový facebookový profil, který si pořídil 28. března a a během pár dní nasbíral 40 tisíc fanoušků.

V mnoha tweetech se objevil jasný postoj: i kdyby se Konference národního dialogu k ničemu nedobrala, úspěch je už to, že se Jemenci poprvé v historii sešli v jedné místnosti a jsou schopni spolu hovořit.

Arabsky mluvící čtenáři mohou průběh konference sledovat na www.ndc.ye

Anglicky mluvící si mohou zahrát povedenou jemenskou verzi Monopolů s políčky jako „Car Bomb“, „Cut Water“ nebo „Income Tax – haha, just kidding“.