Imunita pro Sálehovy muže nebude tak štědrá

Velkorysý pardon, který Sálehovi a jeho pobočníkům má zajistit připravovaný zákon, nebude nakonec k prezidentovým mužům tak štědrý. Nová verze textu zákona, jež vznikla tento týden, omezuje beztrestnost Sálehova gangu jen na "politické případy". Samotný Sáleh se však dál bude moci těšit z generální imnuty "já nic, já muzikant". Změnu v návrhu zákona tento týden oznámil ministr spravedlnosti Mohammad Machláfí.

-----

9.1.

Za facku do tváře spravedlnosti označila organizace Amnesty International 9. ledna 2012 zveřejněný návrh zákona, jímž současná jemenská vláda národní jednoty garantuje beztrestnost nejen prezidentu Sálehovi, ale i všem ostatním, kteří pro něj kdy pracovali. Imunita vyjednaná Radou pro spolupráci zemí Perského zálivu v rámci dohody o odstoupení Sáleha z prezidentské funkce se podle původních očekávání měla týkat jen toho, co Sáleh pomocí svých ozbrojených jednotek a ostřelovačů napáchal během revoluce, která začala loni v lednu a ještě neskončila. Tisíce lidí dnes v Sana’a i Taizu vyrazily do ulic vyjádřit požadavek, aby Sáleh i jeho kumpáni byli řádně souzeni.

Zákon ještě musí schválit parlament.

Prominutí Sálehových zločinů odsoudila také Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navanethem Pillay. Dokonce příslib imunity označila za porušení mezinárodního práva, k jehož dodržování Jemen zavazují dohody. „Mezinárodní právo i OSN jasně trvají na tom, že amnestie není povolena v případě, že by bránila stíhání jedinců, kteří by mohli být trestně odpovědní za mezinároní zločiny včetně válečných zločinů, zločinů proti lidskosti, genocidy a hrubých porušení lidských práv,“ připomněla vysoká komisařka.

Japonská vláda mezitím ve zbožném přání, aby nadcházející prezidentské volby proběhly férově a přinesly zklidnění situace, věnovala Jemenu 1,14 miliónu amerických dolarů (prostřednictvím Rozvojového programu OSN). Volby se mají konat 21. února 2012.

-----

31.12.2011

Masové protesty proti beztrestnosti odstupivšího prezidenta Sáleha pokračují. V pátek se v Sana’a a dalších osmnácti jemenských městech sešly statisíce lidí, aby vyjádřily nesouhlas s tím, že Sáleh unikne trestu za všechny ty, které nechal zabít během své 33leté vlády, zvláště v posledních 10 měsících revoluce.

Situace se komplikuje, protože protesty jsou proti vůli politické opozice, která je s podepsanou dohovou o odstoupení Sáleha spokojená. Dostala se tak ke korytům a další veřejné protesty a nepokoje se již nehodí do krámu. V úterý 27. prosince časně ráno byli například napadeni lidé ve stanech na Náměstí Změny v Sana’a, kde přespávali i účastníci Pochodu života z Taizu. Bodnými zbraněmi a kameny bylo zraněno 25 osob. Fotografie z incidentu můžete vidět na Facebooku: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150447768381676.352764.720751675&type=3 (po zaregistrování).


Foto: Ammar Basha

Sáleh se mezitím snaží vypadnout ze země do USA. Původně se chvástal, že chce zmizet z dosahu televizních kamer, aby vládě národní jednoty dopřál klid na přípravu voleb. Washington však vydal prohlášení, že s vydáním víz Sálehvi to rozhodně není tak jisté a uvažovat by se o nich dalo pouze v případě, že by Sáleh měl přijet na léčení. Šmejd, co si i po svém odstoupení z funkce ponechal čestný titul „prezident“, tedy nyní operuje s tím, že v US potřebuje další lékařskou péči na zraněních utrpěných během červnového útoku na Prezidentský palác. Ve skutečnosti však jde zřejmě o to, aby se uklidil do bezpečí, kde ho nikdo neodkrouhne podle jemenské tradice odstraňování prezidentů (ubodání džambíjou v parlamentu a další libůstky).

----

24.12.2011

Se střelbou ostřelovačů, slzným plynem a vodními děly Sálehovy republikánské gardy se setkali účastníci Pochodu pro život, když na Štědrý den dorazili po 270kilometrovém pochodu z Taizu do Sana’a. Sálehovy jednotky čekaly na protestní pochod na předměstí Dar Salm a ostřelovači rozmístění na střechách domů mířili přímo na hlavy. Několikahodinové násilí, které tím rozpoutaly, má 13 obětí na životech a na dvě stovky zraněných. Pochodu pro život se účastnilo sto tisíc lidí, kteří pěšky přišli z jihojemenského města Taiz, aby v metropoli Sana’a vyjídřili nesouhlas s beztrestností, již Sálehovi zaručil podpis dohody o odstoupení z funkce uzavřené v listopadu s Radou pro spolupráci zemí Perského zálivu.

Účastníky pochodu navíc rozezlila reakce současného velvyslance USA v Jemenu Geralda Feiersteina na zprávy o rozstřílení pochodu Sálehovými jednotkami, v němž ten americký omezenec prohlásil, že Pochod pro život nebyl legální, a proto vláda měla právo podniknout kroky k udržení pořádku. Studenti i široká veřejnost, kteří už od ledna (bohužel příliš mírumilovně) protestují proti diktátorskému režimu v zemi, už mají plné zuby špinavých her, které spolu rozehrává impotentní politická opozice, rozvětvená a dobře zakutaná rodina Sálehovců a prolhaná americká administrativa, která si na jemenském území rozjíždí svoje bojůvky s imaginární Al Kájdou za cenu civilních lidských životů. Web a Facebook jsou plné výzev velvyslanci Feiersteinovi, ať okamžitě opustí Jemen a omluví se za svoji ignoranci.

Premiér nově zformované vlády národní jednoty Mohammed Sáleh Ba Sondwah v neděli pohrozil svojí rezignací, pokud nebudou pachatelé útoku na pochod odhaleni do 48 hodin. Viceprezident Abdu Rabo Mansúr Hádí, který jako nekonfliktní loutka spravuje Jemen už od Sálehova zranění při raketovém útoku na Prezidentský palác, však premiéra podle listu Yemen Post vyzval k sebekontrole a ke zdržení se akcí, jež by mohly vést k rozpadu křehkého klidu v Sana’a.

Samotný Sáleh se – zřejmě za peníze svých občanů, z nichž velká část žije na hranici chudoby – chystá do USA. Nikoli na léčení, nýbrž jen tak, aby zmizel z centra pozornosti a dovolil tak vládě národní jednoty řádně připravit svobodné volby. USA zřejmě nebudou mít s návštěvovu svého dlouholetého spojence s krví na rukou žádný problém.

----

24.12.2011

„Pochod pro život“, který od středy 21. prosince míří z jihojemenského Taizu, by do hlavního města Sana’a měl dorazit během Štědrého dne. Právě v sobotu má totiž parlament odhlasovat zákon, který odstoupivšímu (?) prezidentu Sálehovi zaručí beztrestnost za zločiny, které spáchal během své 33leté vlády. Tuto imunitu získal dohodou o předání moci zprostředkované Radou pro spolupráci zemí Perského zálivu, kterou podepsal 23. listopadu.

Na 270kilometrovou pouť se vydaly tisíce lidí, jež chrání kmenoví ozbrojenci proti případným útokům. K jednomu již došlo v provincii Dhamar. Na kraji Sana’a se prý srocují jednotky podporující Sálehův režim.


Zdroj: Marebpress.net

Účastníci průvodu se snaží upozornit OSN a Ligu arabských států, že zásadně nesouhlasí se způsobem, jakým byla umetena cestička Sálehovi. Přes svůj rozměr se však pochod nedostal do velkého zájmu médií, které Jemen zrovna moc nezajímá už od začátku revoluce.

Možná se nyní Jemen dostane do povědomí světové veřejnosti filmem Salmon Fishing in the Yemen s Emily Blunt a Ewanem McGregorem.

 

Diskusní téma: Pochod pro život přichází do Sana'a

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek