Pokračuje jemenské národní usmíření směrem k federaci?

Federací sestávající z pěti či šesti regionů včetně ostrova Sokotra se má Jemen stát v únoru 2014. To alespoň tvrdí Abdulrahman Al-Eryani, bývalý ministr vody a životního prostředí, který stejně jako řada dalších exponentů bývalého režimu dnes aktivně působí při budování nového Jemenu. Eryani vystoupil během setkání Friends of Soqotra ve Franfurtu nad Mohanem v září 2012.

Rozhodně se však nebude jednat o federaci někdejšího Severního a Jižního Jemenu. Takové dělení by přineslo pouze další občanskou válku. Politickým rozepřím se současné jemenské elity chtějí vyhnout tím, že by zemi rozdělily bez ohledu na současných 21 provincií. Hranice nových územích jednotek by šly napříč dnešními problematickými regiony, jako je například provincie Abyan.

 

Jemenská konference národního dialogu

Tento návrh stejně jako všechny další nápady na nové demokratické uspořádání Jemenu však čeká diskuse a následné schválení či odmítnutí konferencí národního dialogu. Ta má začít pracovat v půlce listopadu 2012 a během následujícího roku připravit novou koncepci státu včetně revidované ústavy. Podle Eryaniho má v konferenci zasednout 650 delegátů a delegátek, kteří pak budou pracovat v jednotlivých tematických komisích.

Přípravný výbor, sestávající z 31 osob velkého společenského významu včetně žen a účastníků studentských pouličních protestů, již od srpna vyvíjí mechanismus volby delegátů konference a především se snaží zajistit, aby se dialogu zúčastnily skutečně všechny jemenské strany. Nakonec získali příslib účasti i od Húthiů ze zaídistické severní provincie Sa’ada, kteří nejprve jakýkoli podíl na změně jemenského režimu odmítali, a přizváni byli dokonce i zástupci nejnižší kasty achadam (obyvatelé afrického původu, kteří žebrají v ulicích nebo vykonávají jediné jim povolené zaměstnání – zametání ulic).

Po skončení konference národního dialogu má být schválena nová ústava a v únoru 2014 se mají konat svobodné volby.

Dohoda připravená Radou pro spolupráci zemé Perského zálivu (GCC), podepsaná v listopadu 2011, obsahovala kromě odstoupení prezidenta Sáleha také vytvoření vlády národní jednoty (zformována v prosinci 2011) a zahájení dvouleté transformační lhůty. Během ní mají být restrukturovány armádní a bezpečnostní složky a především iniciován národní dialog s cílem vytvořit novou politickou strukturu, ústavu a volební systém.

 

 

 

 

 

 


Svržený prezident Sáleh inauguruje do funkce svého dlouholetého viceprezidenta Abdrabu Mansúra Hádího - tak vypadá změna režimu pojemensku.

 

Diskusní téma: Pokračuje jemenské národní usmíření směrem k federaci?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek