Jemenské protesty: Saleh tahá tygra za vousy

Nepodepsal, jak jinak. Salehova hra se konečně změnila v naprostou frašku. Bez ohledu na 100 dní protivládních protestů, 200 mrtvých a více než 13 000 zraněných, bez ohledu na strádající zemi, v níž se zastavil život a které pomalu dochází potraviny, plyn, benzín a další základní životní potřeby, bez ohledu na vlastní sliby, výhrůžky i vytáčky, prezident Saleh odmítl dohodu o předání moci v Jemenu podškrábnout.

Ona se totiž nekonala ani ta plánovaná veřejná trachtace s podpisem v prezidentském paláci. Ozbrojení příznivci Saleha totiž v průběhu neděle oblehli ambasádu Spojených arabských emirátů, v níž se předtím shromáždili diplomaté a činovníci Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu a chystali se odtud vyrazit do prezidetského paláce na podepisovací ceremonii. Oblehnuta byla i další velvyslanectví, zejména západních zemí. Až po několika hodinách vláda vyslala helikoptéry, aby diplomaty evakuovaly do prezidentského paláce. Obležení samotné trvalo údajně do nočních hodin.

Večer v paláci podepsali dohodu někteří vysocí představitelé vládnoucí strany GPC. Prezident odmítl podepsat s odůvodněním, že se k podpisu nedostavila opozice. Ta však již dohodu podepsala předchozího dne. Po hrátkách s obležením ambasád se představitelům opozice nelze moc divit, že nechtěli vstoupit na hřiště protivníka - Jemen má pěknou tradici politických vražd.

Po tomto fiasku dává Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu od Jemenu ruce pryč. Na protest proti jednání prezidenta vystoupili z řad vládnoucí GPC někteří významní funcionáři, mj. bývalý místopředseda vlády a ministr plánování Ahmed Sofan. Saleh pronesl útočný projev, ve kterém opět vyhrožoval občanskou válkou a oháněl se snahou zlotřilých západních mocností a arabských sousedů odstranit legitimního vládce a nastolit někoho slabého a snadno manipulovatelného. Už z něj padala spousta perel, včetně toho, že za protesty stojí al Kejda, íránští ajatolláhové, katarská televize nebo klan al Huti, a postupně si dost omezil demagogicko-populistický operační prostor, ale nezačne - li konečně brát ohledy na ty miliony (!) nespokojených s jeho vládou, kteří se postupně stávají i hladovými, je na nejlepší cestě občanskou válku vyvolat.

--------

22.05.

Jemenská opozice v sobotu podepsala dohodu o předání moci, jíž se země Rady pro spolupráci zemí Perského zálivu snaží zajistit klid v protesty zmítaném Jemenu. Nyní se s napětím čeká na podpis prezidenta Saleha, který se z něj v minulých týdnech již dvakrát na poslední chvíli vylhal. A vytáčky už opět začaly: Saleh se nechal slyšet, že podpis opozice učiněný v tichosti za zavřenými dveřmi je nepřípustný. Ústy svého mluvčího představitele opozice pozval do Prezidentského paláce na dnešní 3. hodinu, aby dokument podepsali znovu, za velkého shromáždění oficiálních představitelů, a udělali z tohoto okamžiku velkou historickou událost. Můžeme se jen domnívat, co ten šmejd má zase za lubem.

Opozice tyto výmysly samozřejmě odmítla, takže to vypadá, že se snad nikdy nedočkáme toho, aby Saleh 30 dní od podpisu opustil prezidentskou funkci a předal vládu do rukou viceprezidenta, a jeho vládní strana společně s opozicí sestavila vládu sjednocení. Jeho synové a další příbuzní nalezlí v klíčových pozicích v armádě a státní bezpečnosti, budou mít 60 dní na rezignaci, přičemž celé rodině má být dle dohody zaručena beztrestnost. Vláda sjednocení pak do dvou měsíců zorganizuje prezidentské volby.

--------

16.5.2011

Zní to neuvěřitelně, ale bouře v Jemenu stále pokračují. "Bouře" je možná trochu silný výraz, protože i přes něšťastných více než 200 úmrtí to vypadá, jakoby se zkostnatělým státním aparátem a jeho hadí hlavou nic nehnulo. Zatímco v jiných zemích "Arabské jaro" přivedlo místní diktátorské režimy k jejich truchlivému podzimku nebo až klatě mrazivé zimě v podobě soudů s bývalými mocipány, v Jemenu trvající protesty neměly kýžený efekt. Zkušený hráč Saleh sice již dávno formálně odvolal vládu (aniž by jmenoval novou, takže ta stará pořád "vládne") a nasliboval hory doly (aby je vzápětí odvolal - scénky jak z Pyšné princezny), ale jinak spokojeně lifruje úspory do bezpečných destinací a nechává bez obav střílet do lidí.

Třetí a čtvrté kolo vyjednávání okolo iniciativy Rady pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu (GCC) už nikoho zvlášť nezajímá - protestující mládež považuje kompromisní dohodu, která má zavést přechodné pobdobí a zaručit Salehovcům beztrestnost, od samého počátku za nepřijatelnou a opozice údajně odmítla další jednání po předchozích Salehových vytáčkách jako zbytečná. Svou roli může hrát i vývoj v Lýbii, kde je vnější tlak na diktátorskou kliku jasně viditelný, zatímco v případě Jemenu se západní demokracie chovají i přes zjevnou protiprávnost jednání režimu vcelku netečně.

Protivládní tábor proto ustavil společné revoluční orgány, které navenek vystupují alespoň v některých věcech jednotně. Tzv. Nejvyšší revoluční koordinační komise se rozhodla přijmout rázné kroky. Na pondělí 16.5. svolala velký půst a společné modlitby hladovějících, neboť Allah vyplní přání všem, kteří drží půst. Na úterý 17.5. pak komise ohlásila společný velký pochod na Prezidentský palác v Sana'a. Prý bylo dosti kompromisů a situaci je nutné vyeskalovat, aby se předešlo dalším ztrátám na životech. Demonstranti mají k místu postupovat ze čtyř stran.

--------

6.5.2011

V Jemenu proběhl další pátek ve znamení statisícových davů na podporu i proti prezidentovi. Saleh ke svým davům prohlásil, že ještě není připraven odejít. Odsoudil také čin neznámých pachatelů, kteří ve středu unesli mladého básníka z Ibbu a následně ho s vyříznutým jazykem pohodili na ulici v Sana’a. Podle Básnické informační agentury to není první útok na svobodu slova. Před několika dny byli na ulici hlavního města zbiti člen Federace jemenských spisovatelů a jemenská autorka románů. Přímo na Náměstí změny (Change Square) byly napadeny dvě další spisovatelky.

Protestující Salehovi vzkázali, že ve svém odporu vydrží i přes přerušování dodávek vody, elektřiny a benzínu, jimiž se je režim snaží odradit. Představitelé šesti zemí Perského zálivu se v neděli mají sejít v Rijádu, aby se dohodli, jak přitlačit Saleha k odchodu.

V každém případě na dnešních záběrech vypadá prezident docela špatně. Snad přeci jen zažívá krušné časy.

Doporučujeme také pobavit se Salehovými výklady o nebezpečí Al-Kajdy, mimo jiné přítomné v řadách demonstrantů proti režimu, jak je popsal redaktorce BBC.

--------

1.5.2011

Z předání moci v Jemenu zprostředkovaného zeměmi Perského zálivu nebude nic. Generální tajemník Rady pro spolupráci zemé Perského zálivu (GCC) odjel ze Sana‘a s nepořízenou poté, co prezident Saleh odmítl podepsat dohodu o svém odstoupení navrženou GCC a na setkání s vyslancem GCC za sebe poslal své poradce. Pobouřený tajemník GCC prohlásil, že absolvoval čtyři kola jednání se Salehem, ten ale pokaždé přišel s nějakými novými podmínkami. V pondělí měla být dohoda oficiálně stvrzena v Rijádu představiteli zemí Zálivu, Salehem a představiteli jemenské opozice. Ta za současné situace do Rijádu neodcestovala. GCC se radí, co dál. Vypadá to, že celá hra je zase na začátku. Možná se jedná o vyčkávací taktiku, neboť již počátkem srpna letos začíná Ramadán, kdy většina jemenské populace na nějakou revoluci nejspíš zapomene a začne se přežírat a přes den spát. Neklesejme však na mysli; Hosní Mobarak taky v televizním projevu prohlásil, že nehodlá odstoupit, a do míň než 24 hodin pak sbalil kramle...

--------

26.4.2011

Snahy arabských vyjednavačů z Rady pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu (GCC), podporované potichu americkým diplomatickým aparátem, možná přinášejí ovoce. Navržená dohoda, dle níž by měl prezident Saleh po 30 dnech předat moc do rukou jím vybraného viceprezidenta a odebrat se s celou famiglií na odpočinek se zaručenou beztrestností, byla opozicí s určitými výhradami akceptována. Pozitivně se k ní údajně vyjádřil i prezident a formálně by měla být uzavřena v nejbližších dnech.

Plán předpokládá ustavení nové vlády v čele s viceprezidentem, který převezme moc a bude vládnout s podporou parlamentu složeného z 50 % z představitelů vládnoucí strany, ze 40 % z poslanců opozice a z 10 % z nezařazených. Úkolem nové vlády a parlamentu bude připravit legislativu zaručující hladké předání moci a imunitu pro Salehovu suitu. Dále by měla tato „vláda jednoty“ připravit potřebné změny ústavy a přivést zemi k volbám, jež by se měly konat ještě před Ramadánem, začínajícím letos z kraje srpna.

S dohodou zásadně nesouhlasí demonstrující mládež, která požaduje důrazné potrestání Saleha a jeho nohsledů nejen za více než 140 mrtvých, kteří jsou výsledkem nepokojů trvajících od ledna, ale i za korupci a rozkrádání státního majetku v průběhu minulých 32 let jeho vlády. Protesty po celé zemi proto pokračují s neztenčenou intenzitou, s desítkami raněných coby bolestivým výsledkem.

Zatím však není jasné ani to, jestli bude dohoda opravdu uzavřena. Saleh je známý svým politickým kličkováním a údajně se již pro rozhovor v BBC nechal slyšet, že ustoupí domácímu a zahraničnímu tlaku pouze tehdy, když si to bude přát většina národa a bude zajištěna ústavnost celého procesu. Neopomněl zmínit ani neochotu opozice participovat na „vládě jednoty“. Jako již dříve také vyhrožoval naprostým chaosem, destabilizací země a setbou zla v podobě al Kajdy zvedající hlavu v případě svého odstoupení.

Západní političtí komentátoři si naopak povšimli, že plán GCC nezmiňuje otázky bezpečnostní a boje proti terorismu. Mohlo by to znamenat, že přinejmenším někteří Salehovi synové a synovci, kteří stojí v čele bezpečnostních složek Jemenu a jsou tak hlavními americkými partnery v těchto oblastech, by mohli zůstat nadále ve svých pozicích.

--------

22.04.2011

Pátek byl tradičně dnem velkých shromáždění protivládních i prorežimních demonstrantů. Studentské protesty se již rozšířily do všech jemenských provincií. Ke svým stoupencům opět promlouval stále přežívající prezident Saleh, jehož pouhý den předtím Rada pro spolupráci zemí Perského zálivu opět vyzvala k předání moci. Podle jejich návrhu má být vytvořena vláda národního sjednocení, která má připravit prezidentské volby do dvou měsíců po Salehově odchodu. Prezident se však bude držet, dokud nedostane záruky na beztrestný odchod do politického důchodu se všemi finančními prostředky, jež si během své 32leté vlády nashromáždil. Tento požadavek je však naprosto nepřijatelný pro studentské revolucionáře.



Páteční modlitba sympatizantů studentské revoluce na autostrádě Sittin v Sana'a, u nové univerzity. (Zdroj: Facebook)

--------

19.4.2011

Krysy opuštějí potápějící se loď jako první. Z vládnoucí strany General People‘s Congress již během března vystoupila řada prominentních i nevýznamných členů. Někteří z nich včera založili novou politickou stranu Justice and Development Bloc, která podporuje protestující studenty a požaduje Sálehovo odstoupení. V novém bloku je bývalý ministr turismu, který již dříve rezignoval, aby mohl kandidovat ve volbách, které nakonec byly posunuty, takže se vrátil do úřadu, ale pak rezignoval znovu, aby přeběhl na druhou stranu a mohl nastoupit zas do nějakého úřadu. Jemu po boku kráčí bývalá ministryně lidských práv, bývalý ministr dopravy a řada poslanců. „Nejde primárně o rozchod s vládní stranou, jde o rozdílnost názorů,“ vyjádřil Mohammed Abú Lahúm, dříve vysoce postavený představitel vládní strany. Jméno jeho kmene, jehož členové sehráli významné úlohy při formování jemenské republiky po svržení imáma v 60. letech, budou znát všichni, kdo četli knihu The Tears of Sheba od Chadídži Al-Salami.

--------

16.4.2011

Sálehova propaganda sílí. Prezident bojující o politické přežití sáhl k obviněním studentské revoluce, že na svých protestech dovoluje společnou účast cizích mužů a žen, což je proti islámskému právu Šaríja. To je vcelku trapné od velkého šéfa, o jehož počtu legitimních manželek (a těch druhých) se s jemenské společnosti jen velmi mlhavě spekuluje.

Human Rights Watch mezitím vyzývá k okamžitému stažení dětských vojáků z jemenské armády, kteří jsou nyní gen. Ali Mohsinem nasazeni k ochraně protestujících studentů před provládními demonstranty a Salehovými jednotkami. Human Rights Watch klasicky definuje děti jako osoby mladší 18 let. Jenže v zemi, kde 43 procent obyvatel má méně než 14 let, takové děti dělají mnoho věcí, jaké u evropských dětí nejsou myslitelné – živí rodinu svou prací, slouží v armádě, vstupují do manželství. Mladí kluci se zbraní v ruce nejsou správná věc, ale škoda že HRW stejně nahlas nekřičí ve prospěch dětských nevěst, které jsou v Jemenu vdávány za mnohdy i o generaci starší muže a končí smrtí po znásilněních nebo nepovedených porodech. 

Jemenské zahraniční rezervy od prosince klesly o 800 miliónů amerických dolarů na 5,1 miliard dolarů. Kurz jemenského riálu nadále padá.

--------

15.4.2011

Studentská revoluce odmítla snahy zemí Perského zálivu vedené Saúdy o zprostředkování dialogu mezi starým jemenským režimem a vůdci studentského odporu. Saleh podle studentů musí jít, a to do dvou týdnů. K diskusi jsou ochotni až poté, co Saleh opustí úřad.

Návrhy přicházející ze Zálivu hovoří o předání moci viceprezidentovi, ale nezmiňují žádný konkrétní časový rámec. Protestující se také obávají, že z jednání mediovaného Saúdy by vzešla beztrestnost pro Saleha a jeho rodinu, jejíž členové jsou rozlezlí po všech významných institucích v zemi.

Protesty mezitím pokračují v mnoha městech Jemenu. V Adenu studenti na podporu sanánských demonstrantů vyhlásili každou středu a sobotu dnem občanské neposlušnosti. Při jejich střetech s ozbrojenými státními složkami dochází k ostré střelbě a počet obětí jemenské revoluce táhnoucí se už od ledna stále narůstá.

--------

11.4.2011

Protesty pokračují. Narozdíl od předchozích pasivně rezistentních projevů téměř gandhíovské podoby se protivládní demonstranti vydávají na pochod. Včera, v neděli 10.4., prošel Sana'a prostestní průvod čítající nekolik desítek tisíc demonstrantů. Nedaleko Staré univerzity pak došlo ke střetu s bezpečnostními složkami, které do davu střílely slzným plynem, vodními děly i ostrými. Tisk hlásí několik tisíc raněných, hlavně s dýchacími obtížemi. Ztráty na životech zatím hlášeny nejsou, i když dle Yemen Times jejich očití svědci zachytili nejméně čtyři případy zastřelených, jejichž těla byla policií urychleně odklizena. Demonstrovalo se i v jiných velkých městech po celé zemi, s podobným průběhem. V Taizu bezpečnostní složky údajně střílely do demonstrantů i v průbehu modlitby.

Dle všeho narůstá zloba protivládních demonstrantů v důsledku násilí páchaného na nich režimem. Dřívější slogany volající po odstoupení prezidenta Saleha nyní volají po jeho potrestání. Demonstrující zároveň odmítají jakékoliv kompromisy, které by zajistily Salehovi klidný odchod do politického důchodu.

V neděli se také konala schůzka představitelů Rady pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu (GCC). Ve výsledném memorandu státy společně vyzvaly prezidenta Saleha, aby předal moc do rukou víceprezidenta za záruku beztrestnosti pro něj i jeho rodinu. Saleh, který již dříve odmítl společné jednání s opozicí na neutrální půdě Rady, dal jasně najevo, že se nehodlá nechat k ničemu tlačit ani svými zahraničními spojenci. Takový postup by byl dle něj protiústavní, zatímco střelba do vlastních občanů zřejmě protiústavní není. Podpora ropných arabských velmocí Salehovu režimu přitom upadá - a to i ze strany Saudské Arábie, která patří k hlavním přispěvatelům Salehovy vlády a největších severojemenských kmenů. Zdá se, že Saleh není schopen nadále zajistit relativní stabilitu na jihu Arabského poloostrova, o niž jde jeho bohatým sousedům především. Tok výpalného tak zřejmě bude muset směřovat do schopnějších rukou.

--------

06.04.2011

Ze včerejších střetů jsou hlášeni další tři mrtví. Eskalace násilí páchaného v Jemenu bezpečnostními složkami v posledních dnech zdá se odebírá Salehovu režimu dřívější podporu jeho západních spojenců. Vysoká představitelka Evropské Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku a místopředsedkyně Komise Catherine Ashton včera vydala prohlášení, dle nějž je hluboce znepokojena mírou porušování lidských práv v Jemenu a apeluje na prezidenta Saleha, aby okamžitě zahájil kroky vedoucí k předání moci. Spojené státy, které jsou hlavní Salehovou zahraniční oporou, zatím podobně konkrétní výzvu neučinily, ale kuloárně se již šíří, že i pro ně je násilí v zemi a prezidentovo kličkování nepřijatelné.

Dlouhotrvající tenze se podepisují i na ekonomické situaci Jemenu. Během tří měsíců protestů a politického lavírování stopla řada zahraničních investorů své jemenské aktivity a s vážnými existenčními problémy se potýká například nezávislý tisk žijící z prodeje inzerce. Těžkou ránu kolabující jemenské ekonomice dává i neochota západních zemí spolupracovat v rámci rozvojové pomoci s vládou, která střílí do vlastních občanů a jinak porušuje lidská práva. Poskytování rozvojové pomoci Salehovu režimu zastavilo v minulých dnech Německo a Holandsko.

Prezident Saleh odmítl sobotní návrh opozice na řešení situace (předání moci viceprezidentovi a odstoupení z funkce), zato uvítal návrh Rady pro spolupráci zemí v oblasti Perského zálivu (GCC) ke společnému jednání vlády a opozice v Saudské Arábii. To by nakonec mohlo přinést nějaké výsledky, protože se bude odehrávat na neutrální platformě. Zlí jazykové tvrdí, že se Saleh snaží hlavně získat čas, aby zajistil svoji beztrestnost a jmění, které se mu podařilo za 32 let vlády nakřečkovat. Nebyl by v tomhle úsilí žádnou výjimkou, historie zná podobných případů mrtě, ale aby ho nakonec vlastní nenažranost nestála krk.

--------

05.04.

Jemenský režim ztrácí nervy a přestává si dávat pozor. Z jihojemenského Taizu je hlášeno minimálně  16 mrtvých a přes 30 raněných demonstrantů, kdy do davu protestujícího proti Salehově vládě začali pálit ostřelovači rozmístění na střechách budov. Bilance je naštěstí nižší než u březnového incidentu ze Sana'a, kdy si podobná střelba vybrala daň padesátky lidských životů. K použití ostré střelby a slzného plynu došlo také v Hodejdě.

Jemenské kmeny, z nichž mnohé jsou spolu ve válce celých třicet let, se podle Yemen Times začínají sjednocovat proto Salehovi. Gubernie Al-Jawf, Sa’ada a Abyan jsou již pod kontrolou opozice proti dosavadnímu režimu.  Noviny si libují, že příslušníci kmenů, které se po desítky let zabíjely, teď spolu mírumilovně sdílí prostor ve stanech protestních táborů.

--------

2.4.2011

Protivládní protesty v Jemenu se proměňují v soutěž opozice a prezidenta, kdo v pátek shromáždí větší množství demonstrantů. Prvního dubna to obě strany dotáhly na statisíce lidí. Příznivce studentského hnutí, kteří zaplavili oblast u Nové Univerzity k polední modlitbě, chránily rebelující složky armády, jež pod vedením gen. Aliho Mohsina brání účastníky protestů proti násilí. Výstřely do vzduchu se jim podařilo zahnat dav provládních demonstrantů, který se k nim přibližoval od Prezidentského paláce. Velkej šéf slíbil svým zástupům, jež si opět rekrutoval z širokého okolí Sana’a (a za tučnou odměnu), že pro svůj národ obětuje svoji krev a vše, co je mu drahé. Řeči o předání moci za 60 dnů jsou zapomenuty.

Protesty proti režimu probíhaly i v dalších 15 provinciích. Dramatická situace je v Abyanu, kde se vláda snaží vše svádět na Al-Kájdu, nicméně nejde zde o teroristy, nýbrž o silné protivládní akty odporu.

Sílí také propaganda. Vládní strana zmobilizovala nevládní organizace k protestu proti tomu, že opozice zneužívá pro svá protestní shromáždění děti. Chtějí případ postoupit Radě pro lidská práva v Ženevě, dopis byl předán také UNDP v Sana’a. Pravdou je, že reformní islamistická strana Islah na Sokotře svolala svůj protest proti Salehově režimu před hadibskou základní školu v době, kdy končí vyučování a děti budou vycházet ven. Na druhou stranu děti jsou běžně vidět na demonstracích pro- i proti- vládních, neboť v Jemenu jsou děti prostě všude, včetně situací a míst, kde je jejich přítomnost z evropského úhlu pohledu naprosto nevhodná.

Saleh dokázal také trefně využít jedné povedené rodinky z provincie Amran, která podala trestní oznámení na televizi Al Jazeera za to, že dohnala jejich syna k sebevraždě. Al Jazeera odvysílala informaci, že se Saleh chystá rezignovat, načež se Nadži Al-Nadži oběsil. Jemenské ministerstvo obrany na svém webu označilo čin za „ojedinělý případ loajality“ a prezident poslal kondoleci otci zemřelého i celému kmeni. Jemenci na Facebooku si z toho dělají legraci, především z toho, zda vůbec lze za sebevraždu, což je v Islámu největší hřích, požadovat odškodné.

--------

1.4.2011

Na dnešek, pátek 1.4., se v Sana'a a celém Jemenu chystají masivní demonstrace. Hnutí mladých protivládních demonstrantů přesunulo pochod k prezidentskému paláci v Sana'a z minulého pátku na tento. V souladu s nimi opoziční strany svolaly protesty v celém Jemenu pod označením "Pátek záchrany". Prezident Saleh v reakci na to svolal své podporovatele z celé země do hlavního města pod heslem "Pátek solidarity". Dle státem provozovaných médií jich do Sana'a přijelo už několik desítek tisíc. V centru města byly opět rozmístěny tanky, vojenské pick-upy s těžkými kulomety na korbách a nová kulometná hnízda.

Ve výsledku nemusí být situace nijak kritická a happeningy se mohou koncentrovat na obvyklých místech, navzájem izolovaně. Na druhou stranu město přesto vypadá, jako by bylo v obležení a za rohem probíhala válka (rozhodně tak vypadá víc, než když za rohem válka opravdu probíhala, to byla jen slyšet kanonáda a lítaly bombarďáky). Bohdanka umí poutavě vyprávět o tom, jak se člověk cítí, když čeká na svůj evakuační let, vyžírá zbytky laskomin po těch šťastnějších, co už jsou doma, do oken mu míří hlavně tanků zaparkovaných na ulici a z nevelké dálky zaznívá řev davu dychtícího po krvi. V takovou chvíli jednoho napadne nejedna existenciální myšlenka a atmosféra je vhodná k tomu, aby vzniklo básnické dílo jak od S. K. Neumanna.

--------

31.03.

Po výbuchu muniční továrny v Abyanu v úterý 29.3. je situace o něco napjatější. Přestože stále není jasné, co se vlastně stalo, ani přesné počty obětí (uvádí se okolo 150 mrtvých), strana vládní i protivládní se vzájemně obviňují z provedení blíže neurčeného teroristického aktu s cílem poškodit tu druhou. Podle některých zpráv se zdá, že exploze byla výsledkem střetů mezi protestujícími a policií, k nimž v Abyanu došlo krátce před ní. Ozbrojení demonstranti se údajně pokusili obsadit místní rádio, sídlo starosty a také továrnu na munici. K podobným přestřelkám dochází v těchto dnech i  v dalších jižních městech.

Ve středu 30.3. prezident Saleh navrhl nový způsob řešení situace - zůstane ve funkci, ale jeho pravomoce budou přesunuty na dočasnou vládu, která zemi přivede k příštím prezidentským volbám. Opozice údajně jeho návrh zvažuje, ale protestující v Sana'a, zejména studenti, kteří nejsou v přímém spojení s opozičními stranami, jeho návrh striktně odmítli s tím, že prezident musí odstoupit okamžitě. Tisíce z nich šly ve středu v protestním průvodu hlavním městem a provolávali protiprezidentská hesla, spojená i s obviňováním vládní garnitury z abyanského neštěstí.

Na pátek 1.4. je nahlášen velký pochod k prezidentskému paláci v Sana'a a očekávají se masivní střety.

--------

26.03.2011

Varovné prognózy, že plánovaný pochod protestujících na prezidentský palác v pátek 25. března vyvolá otevřené násilí v zemi a uzavření letiště znemožňující cizincům úprk, se nepotvrdily. Ali Abdalla Saleh pronesl řeč k desetitisícům provládních demonstrantů na ploše bývalého letiště u své nové mešity, během níž prohlásil, že mu nejde o držení moci a je ochoten ji postoupit, ale pouze těm, jimž je možné věřit a kdo nezpůsobí v zemi chaos. Podle zpráv údajně většina davu podporujícího prezidenta pocházela z oblastí mimo Sana’a. Saleh si takto přiváží do metropole vládní zaměstnance z různých částí země, jimž za to platí tučné odměny a kát.

Studentští protestanti proti režimu se v desetitisích shromáždili u Nové Univerzity k páteční modlitbě. Pochod opozice na prezidentský palác se nekonal, údajně byl přesunut na příští pátek.

Prezident byl přesto připraven. Jižně od jeho paláce byla rozmístěna hradba tanků a vojenských i civilních vozidel, pochody pro-vládních demonstrantů byly směřovány k vytvoření ochranného kruhu kolem paláce.

--------

23.3.2011

Zatímco cizí ambasády důrazně vyzývají své občany k opuštění Jemenu a varují před možností nedostatečných kapacit komerčních letů (zatím se totiž nejedná o ofiko evakuaci, ale předběžné opatření, které ovšem prakticky evakuací je), na stranu protivládních demonstrujících se přidávají další vysocí armádní činitelé, diplomati a dokonce už i prominenti vládnoucí strany GPC (z anglického General People Congress). Její zakladatelé prý vyzvali prezidenta Saleha, aby odstoupil.

Ten na sílící tlak, hlavně ze strany armády, která byla vždy jeho oporou, reagoval včera projevem, v němž sice opakoval svou nabídku, že odstoupí z funkce ke konci roku a již nebude znovu kandidovat, ale zároveň důrazně varoval před dalšími armádními přeběhy do protivládního tábora. Ty by dle něj zcela jistě zavlekly zemi do krvavé občanské války. Opozice jeho návrh na pozdější odstoupení opět odmítla s tím, že požaduje odstoupení okamžité a nehodlá se nechat obalamutit sliby podobně jako tomu bylo před volbami v roce 2006, kdy Saleh rovněž sliboval nekandidovat. "Sedící" protesty pokračují v celé zemi.

--------

21.03.2011

Rozvojová agentura OSN (UNDP) dnes zavelela svým mezinárodním zaměstnancům k opuštění Jemenu, a to zatím na jeden měsíc. K evakuaci jsme nedostali žádný deadline, situace není kritická, ale máme vypadnout, než se něco opravdu velkého semele. Události v Sana'a mají rychlý vývoj, nelze odhadnout, kam se protesty, bojůvky a střelba přesune příště. Přesto však v ulicích nepanuje válka, konflikty se nadále soustředí na několik problematických oblastí města.

Pod tlakem sílících protestů a rezignací ministrů a vysokých diplomatů v neděli 20. března prezident Saleh odvolal vládu premiéra Ali Mujawara. Vláda bude nadále vykonávat svoji funkci do chvíle, než bude jmenována vláda nová. Její pravomoci jsou však omezeny na nezbytné minimum. V zemi pokračuje výjimečný stav a protesty nabírají na intenzitě.

Prezident vyjádřil svoji "hlubokou lítost" nad ztrátami na životech z pátku 18. března a vyhlásil neděli jako Den národního smutku za mučedníky demokracie. Politický tlak na něj ovšem zesílil poté, co se v neděli na stranu protirežimních demostrantů požadujících jeho odstoupení přidal i celý kmen, k němuž patří.

Čechům v Jemenu důrazně doporučujeme kontaktovat holandskou ambasádu a vyžádat si konkrétní aktuální informace.

--------

19.03.2011

Bilance protestů z pátku 18. března je velmi tragická - v Sana'a u Nové univerzity do protivládních demonstrujících stříleli policejní ostřelovači z okolních střech, zabili několik desítek lidí a několik stovek jich zranili. Agenturní zprávy se rozcházejí v konkrétních číslech, ale většinou se uvádí okolo 50 mrtvých a 200 zraněných. Vláda ovšem důsledně popírá, že by stříleli příslušníci bezpečnostních složek - prý útočili demonstranti proti sobě navzájem. V celém Jemenu v pátek údajně demonstrovalo proti prezidentovi okolo 1,5 milionu lidí. Sana'anské krveprolití vedlo prezidenta k vyhlášení výjimečného stavu na dobu 30 dnů, omezujícího svobodu pohybu a shromažďování. Spojil jej se zákazem nošení zbraní na veřejnosti. Na pořádek v hlavním městě mají dohlížet kromě čerstvých jednotek i tanky.

V důsledku posledního vývoje někteří vysocí režimní činitelé opustili své funkce a řady vládnoucí strany. Dva reportéři televizní stanice Al Jazeera byli nuceni opustit zemi, neboť označili páteční události za "masakr". Pro zájemce o další informace lze doporučit nově spuštěný anglický blog jednoho z dříve deportovaných britských novinářů, Joshuy Maricicha, který je momentálně v etiopské Addis Abebě a pokouší se dostat zpátky do Jemenu. Cestu do Jemenu v této chvíli rozhodně nelze doporučit, protože stav se může změnit i každou hodinou. Beprostřední nebezpečí cizincům zřejmě nehrozí.

--------

16.03.2011

Situace v posledních dnech nedoznala výrazné změny k lepšímu. Demonstrace po celé zemi pokračují, s občasnými incidenty mezi policií a protivládními demonstranty. Protesty pokračují v největším rozsahu v hlavním městě Sana’a, zejména kolem Nové univerzity, dále pak v Adenu, Ibbu, Taizu, Dhamaru, ale již i na severu v Maribu, Amranu a al Jawfu. Většina protestů probíhá klidně, dokonce prý vsedě, za zpěvu písní a provolávání hesel. V neděli 13. března a pondělí 14. března došlo k několika bezpečnostním incidentům spojeným se ztrátami na životech a desítkami zraněných. Zejména na jihu Jemenu, kde k obecným požadavkům na odstoupení vlády přistupují i místní secesionistické snahy, je napětí vyšší a kromě jiného zde demonstranti vypálili policejní stanici (zprávy se rozcházejí v tom, zda za použití ručních granátů nebo Molotovových koktejlů). Nutno však přiznat, že podobné přehmaty se v Adenu a okolí stávaly už dlouho před začátkem Jasmínové revoluce.

Mezi vládou a opozicí zřejmě nedochází k žádným dalším jednáním o smíru, a to i přes opakované výzvy západních mocností k urychlenému řešení situace a k přijetí odpovědnosti za ztráty na životech. Ty postihují v menší míře i policejní složky a v pondělí 14. března byl dokonce místními protestujícími kmenovými válečníky ubodán guvernér governorátu Marib. Tato oblast tradičně patří k vládou méně kontrolovaným a turisté do ní dlouhodobě nemají přístup.

Novým prvkem v probíhající revoluci je právě větší zapojení venkovských kmenů do fronty protivládních protestů. Zatímco dříve byla konzervativní část jemenského obyvatelstva k městským bouřím netečná, popřípadě jejich malou část z nejbližšího okolí Sana’a využívala vláda k demonstracím na svoji podporu, nyní se o slovo hlásí kmeny ze severních oblastí mimo přímou vládní kontrolu, jako je Marib, Sa‘ada nebo al Jawf. Také Hadrami jsou v protestech o poznání aktivnější. Zejména na straně protivládní. Proto také údajně vláda zavedla bezpečnostní koridor kolem Sana’a, sestávající ze sérií silničních blokád a check pointů, s cílem zabránit severním kmenům v příchodu do hlavního města.

V úterý 15. března byli z Jemenu deportováni čtyři britští a američtí novináři, kteří mapovali průběh demonstrací a působení Al Kajdy na Arabském poloostrově. Dle oficiálního prohlášení Ministerstva informatiky tak bylo proto, že porušovali vízové a imigrační předpisy Jemenu, neboť dlouhodobě vykonávali žurnalistické aktivity jen na základě turistických víz a mimoto se pohybovali po Jemenu bez oficiálních povolení, tzv. tasríhů. Dlužno podotknout, že tito lidé žili v zemi a působili zde jako novináři několik let, situaci a prostředí dobře znali a nikdy se nesetkali se sebemenším problémem ohledně svých víz nebo práce.

Situace mimo přímá místa konání zůstává klidná. V místech obvykle navštěvovaných turisty se žádné stálé nepokoje nekonají, ať už se jedná o Staré Sana’a, Dar al Hajjar, Jabal Haraz, Wadi Hadramawt či Sokotru. Konají – li se zde nějaké protesty, mají zpravidla jen velmi omezený místní a časový rozsah a lze se jim bez obtíží vyhnout. Přesto, dle tvrzení expatů trvale žijících v Jemenu, napětí citelně roste a další vývoj nelze předvídat. Současným návštěvníkům Jemenu lze doporučit zachovávat předběžnou opatrnost při kontaktu s většími shluky lidí a vyvarovat se fotografování nevhodných míst či událostí. Těm, kteří se případně do Jemenu chystají pak radíme odložit cestu na dobu, kdy bude situace jasnější.

--------

12.03.2011

Po opakovaných neúspěších jednání mezi vládou a opozicí se zdá, že čas možného smíru definitivně skončil. Režim nyní používá bezpečnostní složky nejen k potlačení protivládních demostrací, ale vytáhl do boje i s pomocí preventivních represivních opatření. V sobotu 12. března nad ránem zaútočila jemenská policie v Sana'a na tábor protivládních demonstrantů slzným plynem a jiným neznámým plynem smíseným s horkou vodou (údajně ke zvýšení účinku; podle některých zdrojů by se mohlo jednat i o některý z bojových plynů zakázaných mezinárodním právem). Nejméně dva lidé byli při zásahu zabiti a 300 jich bylo zraněno. Opozice obvinila vládu z páchání zločinů na demonstrantech. Střety demonstrantů s policií jsou hlášeny i z dalších jemenských měst, např. Adenu, Taizu a Mukally. Bohužel ani tyto se neobešly bez ztrát na životech.

Prezident Saleh, který dříve odmítl opoziční požadavky na své okamžité odstoupení a odstranění všech svých příbuzných z klíčových postů ve státní správě, ve čtvrtek 10. března nabídl, že do konce roku vláda připraví novou, demokratickou ústavu a předloží ji lidu ke schválení v referendu. Tento návrh opozice striktně odmítla, protože podle ní musí prezident odstoupit, namísto aby sliboval polovičaté reformy. Obě strany tedy nadále licitují a odmítají ustoupit, zatímco napětí v zemi roste a násilí se stupňuje. Američtí spojenci jemenského režimu zase projevují svoji značnou nekompetentnost v blízkovýchodních otázkách absurdními prohlášeními, z nichž v posledních dnech zaujalo zejména tvrzení Hillary Clintonové, že protivládní demonstrace v Sana'a jsou pod velmi významným vlivem íránského režimu. To je asi podobně smysluplné jako nedávný zoufalý výrok prezidenta Saleha, podle nějž je za protivládním hnutím izraelská tajná služba a její američtí pomahači.

--------

09.03.2011

Protesty proti režimu na univerzitě v Sana'a mají první oběti. V noci na 9. března začaly ozbrojené síly, které dosud jen dohlížely na klid a pořádek mezi protestanty, střílet a pouštět slzný plyn. Počty zraněných jsou vysoké, ale bezpečnostní report UNDP uvádí 10 mrtvých, z nichž jeden zemřel až v nemocnici, a asi 50 lidí s reakcí na slzný plyn. Protivládní protesty již zaznamenaly několik mrtvých v různých městech Jemenu, nicméně toto je první případ obětí demonstrací v metropoli. Situace mimo protestní zóny zůstává v Sana'a nadále zcela klidná.

 

Jemenský prezident si dnes do Sana’a na svoji podporu přivolal vládní zaměstnance a předsedy různých sdružení ze Sokotry. Desítky jich na jeden den povinně odletěly podpořit režim, za což jim bude vyplacena odměna 150 000 jemenských riálů, tedy asi 700 dolarů. A vida, najednou je ve státním rozpočtu tolik peněz! Anebo že by to šéf platil ze svého?

--------

7.3.2011

Jemenští uživatelé internetu (ADSL) v posledních dnech hlásí výpadky připojení. Ty se objevují především v nočních hodinách, kdy je online spousta lidí a domlouvali by se na protestní akce na další den. Výpadky však nejsou dlouhé, přeci jen si místní režim zřejmě nechce vysloužit kritiku jako padlý egyptský prezident, jenž se snažil znemožnit svému národu komunikaci odstřihnutím internetu i telefonů.

Případná evakuace cizinců z Jemenu skýtá tržní příležitosti. Například Emirates Airlines oznámily, že když to praskne, otevřou jeden, dva, podle zájmu dokonce tři zvířecí lety do Dubaje pro domácí mazlíčky. Prchající cizinci tak můžou do bezpečí poslat své psy, kočky, stáda koz - stačí předložit doklady o očkování, rodokmen, rozměry klece a namrazit jim dovnitř led.

--------

6.3.2011

Ačkoli se v ulicích Sana'a neděje víc než týdny předtím, ambasády některých zemí (Británie, Německo, Japonsko, Nizození...)vyzvaly své občany k opuštění Jemenu z bezpečnostních důvodů. Tak předčasně skončila dlouho připravovaná mise japonské televize, která na Sokotře v těchto dvou týdnech točila přírodovědný dokument.

Přátelé ze Sana'a však hlásí, že život v metropoli běží jako jindy. Bezpečnostní opatření týkající se cizinců jsou zřejmě motivována příkladem Lybie, kde vše prasklo naráz a příslušníky některých zemí se nepodařilo dostat ze země dostatečně včas. Panují navíc obavy z možnosti, že by v případě otevřeného konfliktu bylo uzavřeno letiště v Sana'a, které je v oblasti jediným výstupním bodem, neboť cesta po zemi do pouště Saúdské Arábie nezní jako dobré řešení. Znovu opakujeme, že toto jsou pouze krizové scénáře, a běžný život v Sana'a i ostatních městech Jemenu není demonstracemi poznanenán.

--------

1.3.2011

První březnový den proběhl v Jemenu opět ve znamení demonstrací. Zaměstnanci OSN dokonce v Sana’a pracovali z domovů. V ulicích však panoval relativní klid, Štěpán a jeho partička nerušeně projeli Sittinem z letiště do centra na Haddu. Uzavřena byla oblast Tahriru, kde se shromáždilo několik tisíc provládních demonstrantů. Protivládní protest nenabyly na síle, průvod se pohyboval od Tahriru k Sálehově mešitě. Překvapili rebelující studenti na nové univerzitě, kteří na dnešní den původně nesvolávali žádné akce, ale sledujíce rostoucí počty provládních demonstrantů dokázali narychlo mobilizovat tisíce přívrženců. Na zítřejší den je hlášena klidná situace, OSN jde do práce.  

Početné demonstrace probíhaly v Adenu (Crater, Mualla), Taizu, Amranu, Ibbu, Hodejdě.

Nadále je tedy obecně nutné dávat si při pohybu jemenskými městy pozor a nepřimíchat se do davů. Jiné nebezpečí zatím nespatřujeme.

International Bank of Yemen z bezpečnostních důvodů v těchto dnech nepřeváží dolary, takže ve většině jejích bankomatů v Sana’a chybí. Pokud z nějakého důvodu potřebujete tuto měnu, zkuste to v pobočce banky v ulici Zubajri, kde by měli mít dostatek.

--------

18.2.2011

Povaha potivládních protestů v Sana‘a se v posledním týdnu proměnila. Provládní demonstrace, na něž jsou posíláni zaměstnanci ministerstev, zabírají veřejné prostory tradičně využívané k shromažďování. Proto se protesty, nyní po dohodě opozice s prezidentem vedené samozvanými revolučními skupinami studentů, vyskytují na nečekaných místech. Počet jejich účastníků nepřesahuje 1000 osob. Pokud se pro a proti vládní shromáždění potkají, vznikají místní konflikty s použitím kamenů a holí.

Ve čtvrtek 17. února se protestující skupiny zevnitř univerzity i provládní demonstranti z ulice před kampusem vydali směrem do oblasti mezi 60 Meter Road, Zubairi, Ring Road a Wadi Dhahr Street. Po jedné hodině odpoledne policie uzavřela 60 Meter Road, ozývala se i střelba.

V Adenu se v minulých dvou dnech situace přiostřila. Protesty v oblasti Al-Mansoora skončily 2 – 4 úmrtími (čísla nepotvrzena), policie použila slzný plyn a varovné výstřely. Incidenty se objevují i na dalších místech (náměstí Al-Hashemi, čtvrť Khormaksar, oblast Kráteru)  a jejich lokace se neustále mění. Proto je v Adenu potřeba věnovat pozornost vývoji situace.

V Taizu se v tomto týdnu objevily masové demonstrace čítající až 10 000 lidí. Hlášeni jsou dva mrtví.

Výše zmíněné informace pocházejí z reportů bezpečnostního oddělení UNDP, které uvádějí, že zpravodajství zahraničních médií o současné situaci v Jemenu je poněkud přehnané.

--------

15.2.2011

Včera jsem se shodou okolností vyskytla na náměstí Tahrir, které je vedle sanánské univerzity centrem jemenských protestů proti režimu. Část Tahriru vhodná ke shromažďování je zastavěna obřími stany, v nichž probíhá trh tradičních řemesel. Je to mazaný způsob, jak demonstrantům zamezit v akcích na tomto centrálním místě metropole. Kolem polehávají na kartónech zanedbaní muži a žvýkají kát, tak jako vždycky.

Tahriru se však snaží vyhnout spousta řidičů, OSN například svým vozidlům zakázalo vjezd do oblasti. Proto je zvýšený provoz v Saile, vydlážděném korytě řeky, které prochází starým Sana’a.

Demonstrace se nadále objevují v Taizu, Hodejdě, Adenu. Dochází k občasným potyčkám mezi demonstranty a sympatizanty vlády, anebo demonstranty navzájem. Proto je nejlepší se těmto shromážděním a průvodům vyhnout.

--------

14.02.2011

Původní šeptanda o jednáních vlády s opozicí se ukázala být pravdivou. V neděli opoziční vůdci oznámili, že přijali reformní návrhy prezidenta Saleha (viz. níže) a jsou připraveni podepsat dohodu o celonárodním dialogu a spolupráci. Údajně při tom byli vedeni snahou předejít nepokojům jaké se odehrály v Tunisku nebo Egyptě. Opozice také zmrazila veškeré jí organizované protesty. Svůj souhlas s dohodou spojila opozice s některými podmínkami:

  • vytvoření zvláštních komisí pro jednání s jižními separatisty,
  • větší zapojení a podpora opozičních hnutí, včetně zaiditských Hutí,
  • ustavení společných právních, ústavodárných a ekonomických komisí pro další spolupráci opozice s vládou,
  • navržení přesného plánu nadcházejících reforem,
  • změny volebních zákonů, které by odstranily omezení volebního práva některých voličských skupin.

Ve svém prohlášení opozice zdůraznila, že jejím cílem nejsou jen dílčí reformy, ale důsledná změna v Jemenu. Proto završila své vyjádření důrazným požadavkem, aby prezidentovi synové, bratři, synovci a další příbuzní do čtvrtého kolena opustili své vedoucí funkce v armádě, bezpečnostních složkách, vládě, místních radách i všech civilních službách.

V průběhu víkendu se zatím opět rozhořela ohniska protestů. Tentokrát však již demonstrace nesvolává opozice, ale vznikají spontánně, často i na základě nesouhlasu demonstrantů s postupem opozičních stran směřujícím k dohodě s vládou. Protestující se domáhají prezidentova odstoupení, inspirování posledními událostmi v Egyptě. Bez podpory opozice jsou však více vystaveni tlaku bezpečnostních složek. V neděli proto došlo nejen ke střetům proti a pro vládních demonstrantů, ale snad poprvé i k otevřeným bojům mezi policií a mladými demonstranty, kteří v počtu asi 1000 lidí mířili k prezidentskému paláci. Nškolik účástníků demonstrace bylo zadrženo. K obnoveným nepokojům se přidávají i odbory, které hodlají bojovat za své ekonomické zájmy. Místa protestů zůstavají stejná, jejich rozsah je výrazně menší, ale jsou pravděpodobně živelnější.

--------

11.02.2011 21:53

Egyptský prezident Mubarak padl a sny milionů Egypťanů se vyplnily. Na optimismus je asi ještě brzo, ale i tak jsme rádi, že se podařilo svrhnout dalšího diktátora. Nechť se podaří egyptskému lidu dosáhnout i na lepší život.

Situace v Jemenu je klidná. Včera se konaly v Sana'a a v Adenu demonstrace na podporu Egypta svolané studenty přes sociální síť Facebook. Zúčastnilo se jich pouze několik stovek lidí, ovšem i včetně několika opozičních vůdců, kteří provolávali hesla jako "Žij, žij egyptský lide, padni, padni Husní Mubaraku" nebo "Buď požehnána země svobody, země Egyptská". Někteří protestující vyzývali i k odchodu jemenského prezidenta Saleha. jejich pochod skončil v Sana'a před egyptským velvyslanectvím.

Vláda nyní pravděpodobně vyjednává s opozicí a hledá podporu u zahraničních partnerů, hlavně USA. Toto jsou hlavní body projevu prezidenta Saleha z 2.2., který odstartoval pravděpodobně probíhající jednání (oficiální zprávy o jednáních totiž neexistují):

  • prezident Saleh ani žádný z jeho synů nebudou kandidovat v příštích prezidentských vobách v roce 2013,
  • zmražení všech ústavních dodatků navržených vládní stranou, které měly za cíl zrušit zákaz kandidatury na prezidenta více než dvakrát za sebou (Saleh by tak fakticky mohl vládnout opakovaně prakticky doživotně - ve volbách zpravidla vítězí s více než 98% převahou),
  • dubnové parlamentní volby budou posunuty, aby mohla proběhnout volební reforma,
  • obnovení práce komise pro řešení sporů mezi vládou a opozicí, a to ve směru přípravy nadcházejících voleb,
  • otevření volebního registru, aby se k volbám mohli zaregistrovat i mladí voliči, kteří teprve dosáhli věku aktivního volebního práva,
  • guvernéři jednotlivých guvernorátů budou napříště voleni přímo občany, namísto aby byli vybíráni místními radami (složenými ze šejchů, vysokých úředníků a jiných představitelů elity).

Všechny tyto změny jsou jistě žádoucí, ale je otázkou, zda budou stačit k vyřešení vleklé politické a hospodářské krize země, na které nese současná vláda nemalý podíl.

--------

08.02.2011 22:19

Přes nejasné zprávy posledních dní se opravdu zdá, že se situace v Sana’a zklidňuje. Od pátečního odpoledne nejsou hlášeny žádné demonstrace. Místní tisk se k celkové situaci příliš nevyjadřuje snad jen tolik, že těch pár studentů zadržených v pátek bylo asi po hodině propuštěno poté, co jejich příznivci obsadili policejní stanici „14. říjen“ a odmítli odejít. Ke studentům se prý policie chovala velice slušně a dokonce jim nabídla občerstvení. To je bezpochyby projev pověstné jemenské pohostinnosti, protože když jsem na stejné policejní stanici vedl jednání s jejím velitelem jako zástupce anglického policejně reformního rozvojového projektu, taky poslal nějakého četníka z vedlejšího kanclu, aby mi přinesl oběd odněkud z ulice.

Neoficiální zprávy hovoří o tajných jednáních vlády s opozicí. Ta mohou znamenat snahu o nalezení kompromisního řešení, tlak opozice na provedení změn, ale také pokus vlády vyhnout se potřebným reformám a udržet status quo. Ale studenti, kteří s protesty původně započali se nenechávají uchlácholit zákulisními tahy politiků. Protože opozice již protesty nesvolává, začali se studenti organizovat přes sociální sítě, podobně, jako se to děje v Egyptě. Jemen je v tomto směru ovšem značně pozadu a oficiálně registrovaných jemenských uživatelů sítě Facebook je prý pouhých 5 000. Není tedy divu, že k protestům svolaným na Facebooku na tento čtvrtek se zatím přihlásilo okolo 300 lidí.

Po dvou týdnech demonstrování se zdá, že jemenská Jasmínová revoluce skutečně nemá širší podporu mezi lidem. Protestů se účastní zejména radikální mládež nebo sympatizanti či přímo členové opozičních hnutí. Na straně vlády pak jde přímo o vesničany svezené z okolí hlavního města. Nedemonstrující studenti, kterých je většina, dle jemenského tisku naopak vyjadřují obavy z nadcházejícího zkouškového období – jak bude vlastně probíhat, když je areál univerzity permanentně v obležení těch křiklounů? Takhle věru nevypadají starosti nadšených mladých revolucionářů, radikálnější byli i Češi v Listopadu a s takovými Francouzi v Osmašedesátém se to vůbec nedá srovnat. A v podobné náladě je podle svědectví navrátivších se Čechů spousta normálních Sana’ánců. Nějakou pozitivní změnu by sice uvítali, ale bojí se nepokojů a jejich možného vývoje. Je to pochopitelné, ale přece jen by stálo za úvahu, jestli si Jemenci nenechali ukrást revoluci dřív, než pořádně začala.

--------

05.02.2011 16:41

Podle posledních informací od Čechů momentálně pobývajících Sana'a je dnes ve městě klid, stany na náměstí Tahrir jsou již zbourány a žádné demonstrace se nekonají.

Šeptanda tvrdí, že opozice začala vyjednávat s vládou a odvolala veškeré protesty na neurčito. Jakkoli by takové zprávy jistě byly skvělé a přejeme si, aby se situace brzy uklidnila a našlo se uspokojivé kompromisní řešení, zdá se, že dostupné informace jsou zahlceny propagandou obou stran, jak ukazují například značně rozporné údaje o počtech demonstrujících. Proto musí být všechny informace přinášené nejen jemenským tiskem brány s určitou rezervou.

--------

05.02.2011 14:19

Přestože zprávy z okruhu mezinárodních organizací působících v Sana'a hovořily o účasti na demonstracích ve "Dni hněvu" v počtu okolo desítek tisíc lidí (viz. níže), jemenský tisk uváděl čísla mnohem vyšší - jen protivládních protestů se údajně účastnilo okolo půl miliónu demonstrantů. Kolik stanovalo na Tahriru podpůrců režimu se přesně neuvádí, prý však několik desítek tisíc.

Zatímco opoziční lídři diskutují návrhy prezidenta Saleha předložené ve středu, jím svolaní kmenoví válečníci z okolí Sana'a obsadili náměstí Tahrir a již třetí den tu posedávají ve stanech, žvýkají kát a klábosí. Vyčkávají reakce opozice na prezidentovy návrhy. Opozice mezitím přenesla centrum svých protestů k Nové univerzitě na severozápadě města, aby zabránila střetům znepřátelených táborů. Bezpečnostní síly zatkly několik protestujících studentů. Americká administrativa se podobně jako v Egyptě pokouší chopit iniciativy a zabránit eskalaci situace způsobem, který by nevyhovoval jejím zahraničněpolitickým zájmům. Prezident Obama proto telefonoval prezidentovi Salehovi a vyzval jej k "přijetí konkrétních kroků k provedení reforem a uklidnění situace". Americká ambasáda v Sana'a také naléhá na vládu i opozici, aby nalezly mírové řešení sporu bez zbytečných provokací. Neověřené zprávy hovoří o tom, že kdosi hacknul Salehovy osobní webové stránky - tuto informaci však důrazně popřel oficiální vládní server Saba net. V protestech se ovšem pokračovalo i včera a dnes za provolávání výzev k odchodu Saleha.

Včerejší účast na demonstracích však nebyla nijak závratná, protože pátek je muslimský den odpočinku a modliteb. Většina protivládních demonstrantů evidentně dala přednost tradičnímu odpolednímu žvýkání kátu v mafraži.

--------

03.02.2011 23:27

Ještě před pár dny se zdálo, že výhonek Jasmínové revoluce v Jemenu spíš zajde na úbytě, alespoň tolik hovořily kuloární zprávičky z okruhu nezávislých jemenských novinářů. Dnes jakoby vše bylo jinak.

Ať už za to můžou pokračující demonstrace v Sana’a a dalších městech nebo vývoj v Egyptě, kde si demonstrující vymohli cosi jako příslib abdikace prezidenta Mubaraka, či v Jordánsku, kde král Abdallah odvolal celou vládu, věci se pohnuly i v jindy konzervativním Jemenu. Opozice a zástupci nevládních organizací svolali na dnešek další masivní demonstraci, zvanou "Den hněvu", na které se podle původních předpokladů měly sejít až 2 milióny lidí! Zřejmě obavy z tohoto všelidového hnutí vedly včera prezidenta Saleha k zásadnímu projevu, v němž oznámil konání voleb v řádném termínu a stažení problematických ústavních dodatků z projednávání, ale hlavně přislíbil, že on ani jeho syn nebudou kandidovat v dalších prezidentských volbách. To je po 32 letech dost zásadní obrat.

I přes toto prohlášení dnes demonstrace proběhly. Konaly se na několika místech v Sana’a, ale i v jiných městech po celém Jemenu. Za zpřísněných bezpečnostních opatření zaměřených hlavně na kontrolu výskytu zbraní mezi demonstranty. Nutno říct, že proběhly demonstrace jak protivládní, provolávající hesla o svobodě a Jasmínové revoluci a dožadující se odstoupení prezidenta, tak provládní, na podporu současné garnitury.

V Sana’a se demonstrovalo na náměstí Tahrir (provládní; pozorní televizní diváci si možná vybaví, že v Káhiře se demonstruje na náměstí stejného jména, v arabštině příznačně toto slovo znamená „Osvobození“; sana’anské náměstí bylo takto pojmenováno prý na vyjádření díků Egyptu v podpoře jemenské revoluce za svržení imáma v 60. Letech 20. století) a na Nové univerzitě (protivládní). Menší shromáždění se konala i na dalších místech, provládní např. i u Bab Al Yaman, známé brány vedoucí do Starého města. Zbytek Sana’a byl velmi klidný, mnoho obchodů bylo zavřeno.

Přes určité pokusy provládních demonstrantů vyvolat střety se svými názorovými oponenty proběhl celý den poklidně a bez jakéhokoli násilí. Protivládních demonstrantů se sešlo asi 30 000, provládních asi 15 000. Okolo poledne se demonstranti začali rozcházet a ti co zůstali začali žvýkat kát. Ve dvě hodiny odpoledne si město oddychlo a prodavači otevřeli své krámky. Muži se vrátili ke svým rodinám a ženy začaly chystat večeři. Vlastně takový normální den.

Bezpečnostní situace zůstává zatím nezměněna. Turista by se měl vyhýbat obvyklým místům konání demonstrací a všem shlukům lidí. Na zítřek jsou hlášeny další demonstrace obou táborů.

Zdroj:

Yemen Post

Yemen Times

Yemen Observer

Saba News

Al Jazeera

Al Motamar

Guardian

 

Diskusní téma: Protesty v Jemenu pokračují

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek