První film o jemenské revoluci

V Jemenu konečně vznikl první opravdový film o revoluci proti režimu prezidenta Sáleha. Jeho autorkou je Sara Ishaq, napůl Jemenka a napůl Skotka, která studuje režii na Edinburgh College of Art. Dokumentární materiál má za sebou první projekce, avšak jeho finální třicetiminutová verze bude k dispozici v průběhu ledna.

Film „Karama Has No Walls“ ukazuje průběh událostí 18. března 2011, kdy na Náměstí Změny v Sana‘a probíhaly demonstrace v rámci Pátku Důstojnosti (Juma‘ a al karama). Vládní ostřelovači začali pálit do davu protestujících a padesát jich zabili.

Podtitulek filmu zní „Příběh dne, který změnil Jemen“. Sara pracuje se záběry z kamer několika mladých jemenských kameramanů a prokládá je jejich svědectvími a výpověďmi otců, jejichž synové byli během násilí zabiti či zraněni.

Sářinou zásluhou má Jemen konečně konzistentní dokument, který může prezentovat v zahraničí a zapracovat na tom, aby se oči světové veřejnosti otočily i zapomenutým směrem na jih Arabského poloostrova. Dosavadní krátká videa se špatnou kamerou, která se sporadicky objevovala na několika jemenských YouTube kanálech, na takový úkol rozhodně nestačila.

Doufáme, že vám zde brzy budeme moci oznámit, že Karama Has No Walls míří i za českými diváky.

Trailer k filmu: