Unesení Finové a Rakušan byli předáni ománským úřadům

Dva finští a jeden rakouský student arabštiny, kteří byli v prosinci uneseni přímo z obchodu na náměstí Tahrír v centru Sana'a, jsou v bezpečí. Jemenské noviny The Yemen Times ve čtvrtek 9. května informovaly, že podle vysoce postavených jemenských úřadů byla rukojmí ve středu předána do rukou ománských úřadů ve východní provincii Hawf, která v Ománem bezprostředně sousedí. Hawské kmeny se na nátlak Ománu rezolutně postavily proti Al Kájdě, a tak podle novin předaly rukojmí do Ománu a únosce jemenské policii. Výše výkupného, které zaplatila finská vláda, oznámeno nebylo.

O průběhu únosu se prý zatím moc neví. Rukojmí měli být se svými únosci celých pět měsíců v pohybu. Přes Marib a Hadramawt postupně dojeli až do Hawfu na samém východě Jemenu. Pachatelé zřejmě nebyli z žádné Al Kájdy, ale jednalo se prostě o ozbrojence z nějakého kmene, který si chtěl přijít k penězům. O žádné vyšší ideály nešlo. Kmenoví ozbrojenci využívali při svém putování Jemenem pohostinnosti jiných kmenů. Prostě kmeny v Jemenu drží moc, ne centrální vláda.

O vyjednávání o výkupném se prý pokoušel nejprve Katar, který mj. úspěšně vyjednal propuštění švýcarské učitelky - viz text dole. Jenže únosci nebyli s výší výkupného navrženou Katarem spokojeni a jednání usnula na mrtvém bodě. Omán byl naštěstí úspěšnější.

 

3.3.2013: Rakušan unesený z Tahríru prosí ve videu o výkupné

Z Jemenu přišly dobré zprávy: po téměř roce se dostala na svobodu švýcarská učitelka, která byla 14. března 2012 unesena v Hodeidě na jemenském pobřeží Rudého moře. Jeden z jemenských kmenů ji unesl do Shabwy a za její vrácení žádal propuštění tří svých členů z vězení v Sana’a. Na jejím návratu od věznitelů má významný podíl Qatar, který dohodu zprostředkoval.

Tři Evropané, unesení v prosinci přímo z Tahríru v Sana’a, zdaleka doma nejsou. Na konci února se objevilo na internetu video, v němž jeden z unesených, Rakušan Dominik Neubauer, s hlavní kalašnikova u hlavy prosí jemenskou a rakouskou vládu o zaplacení výkupného. Pokud nebude do sedmi dnů od zveřejnění videa vyplaceno, jeho únosci ho zabijí.

Zatím se na webu pouze objevila reakce jeho rodiny, která ve svém videu žádá o navrácení syna.

Lhůta běží.

 

Video sem záměrně vkládáme, abychom přiměli k zamyšlení všechny ty borce a všudybyly, kteří tvrdí, že jet teď do Jemenu je v pohodě a že rizika lze snadno minimalizovat.