Revoluce!

V Jemenu opravdu probíhá revoluce, i když zatím jen na poli dopravy. Už tři týdny platí povinnost používat v autech bezpečnostní pásy a zákaz telefonování za jízdy. Policejní hlídky na křižovatkách opravdu kontrolují řidiče, i když není moc jasné, co se stane těm, které chytí při činu. Zřejmě hříšník musí strčit policajtovi nějaký bakšiš. Výsledkem nových nařízení je, že Jemenci začali jezdit s pásem přehozeným přes rameno a stehny si ho přidržují v klíně. Smskování za jízdy je zatím vidět stejně často jako předtím.

Na jemenských silnicích lze neustále potkávat roztodivné úkazy. Od chlapíků jedoucích v otevřeném kufru auta po malé děti, které mívají řidiči při jízdě na klíně a nechávají je obsluhovat klakson. Mým posledním úlovkem z oblasti silničních kuriozit je motorka, která táhne motorku, a to nikoli na laně, ale na vlněném šátku, jenž tu muži běžně nosí na hlavě či přes ramena. Poprvé jsem nevěřila vlastním očím, ale dnes ráno jsem stejný úkaz spatřila znovu, takže to asi funguje.

Vymáháním dopravních nařízení se jemenská vláda vrhla do implementace Desatera vládních priorit, které je součástí nového reformního programu. S pásy a mobily v autech se začalo proto, že je to jednoduchá a všem dobře viditelná věc. Do složitějších kroků se vláda zřejmě pustí až později.

Jsou jimi:

·         přilákání top jemenských profesionálů do veřejné služby

·         politická dohoda se zeměmi Perského zálivu o přijímání jemenské pracovní síly

·         snížení benzínových subvencí bez zvýšení koncové ceny

·         rychlé zahájení práce firem na průzkum ropných a plynových zásob v Jemenu

·         rychlé řešení problémů s vlastnictvím půdy

·         opětné zapojení prezidentského aparátu do reformního procesu

·         akční plán pro Aden s cílem přitáhnout byznys, nové pracovní možnosti a příprava na fotbalový pohár zemí Perského zálivu 2010

·         posílení vládní autority a veřejného pořádku (sem vedle nulové tolerance únosům všeho druhu patří ten zmíněný pořádek ve veřejné dopravě)

·         rychlé řešení krize se zásobami vody

·         zlepšení image Jemenu

 

Jen tak mimochodem, do benzínových subvencí dnes jemenská vláda dává celou jednu třetinu státního rozpočtu. Benzín však nejde jen do aut, ale z velké části do generátorů, které jsou rozšířenou alternativou při častých výpadcích elektrického proudu. Proto nelze jen jednoduše zvýšit cenu na benzínkách a ztížit tak život šíleným řidičům, kteří si bez ohledu na bezpečnost dál užívají svoji bezstarostnou jízdu s mobilem a bez pásu.