Saleh slaví 33 let v prezidentské funkci

Mysleli jsme si, že to nedá. Ale vypálil nám všem rybník. Takže nezbývá, než 17. července jemenskému prezidentovi Salehovi pogratulovat k jeho 33. výročí v prezidentském křesle. I když to křeslo má v poslední době kolečka.

Prezidentem tehdy ještě pouze Severního Jemenu byl Saleh zvolen 17. července 1978 poté, co byl předchozí prezident Ahmed Al-Ghašmí odstraněn atentátem. Al-Ghašmí vydržel pouhých osm měsíců ve vedoucí funkci, kterou získal poté, co se účastnil na vraždě svého předchůdce Ibrahima Al-Hamdího (údajně se saúdskými agenty a najatými vrahy z v poslední době proslaveného kmene Al-Ahmar ehm ehm).

Al-Ghašmímu se stal osudným kufřík napěchovaný explozivy, který mu po svém vyslanci poslal tehdejší prezident Jižního Jemenu. Při výbuchu zavazadla, které mělo údajně obsahovat tajný vzkaz, Al-Ghašmí i vyslanec zemřeli. Komické je, že jihojemenský prezident skapal jen tři dny na to.

Ve světle těchto faktů je jasné, proč se Saleh tak trapně vykrucoval přijmout dohodu o své beztrestnosti v případě odstoupení z funkce. Moc dobře znal jemenskou kulturu likvidace politických špiček a věděl, že jakmile za ním již nebude stát celá armáda, skončí s proříznutým hrdlem. V saúdské rekovalescenci je mu teď jistě móc dobře. Dlužno uznat, jaký to je výkon, že Saleh vydržel naživu celých 32 let. Asi přitom musel odstranit spoustu protivníků.

Je pravdou, že po tak dlouhé době v prezidentském paláci si člověk asi ani nedokáže představit, že by dělal něco jiného. V úvahu nepřipadá ani aktivní důchod. Takže můžeme předpokládat, že tady za rok budeme Salehovi blahopřát k zahájení 34. roku vlády. Pokud mu ta jeho země do té doby nezkrachuje a nezmizí z povrchu zemského.

...

Koukněte na fotku Saleha z nedávné schůzky s asistentem amerického prezidenta pro bezpečnost vlasti a boj proti terorismu Johnem Brennanem, který přijel „vyvíjet tlak“. Staroušek Saleh vypadá velmi pohuble, bez nabarvených vlasů a vousů zestárle, na popálených rukou má navlečeny jakési rukavice.

 
Zdroj: www.presidentsaleh.gov.ye

 

Diskusní téma: Saleh slaví 33 let v prezidetské funkci

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek