Situace v Jemenu

Po našem návratu z Etiopie se ukázalo, že česká média věnovala Jemenu v posledních pár dnech více pozornosti než za celé roky. Informace o americkém otevírání „třetí fronty“ v Jemenu a o zavšivení země Al Káidou jsou však dost přehnané.

I po bombardování oblastí Abyan a Shabwa americkými letadly za účelem vymýcení skrývajících se teroristů běží život v Jemenu normálně dál. „Normálně“ tedy znamená, že na severu v Saa’dě válčí jemenská vláda se zaidijskými povstalci a na jihu bublají snahy o odtržení.

Americký prezident Obama již 11. ledna prohlásil, že nemá žádný záměr poslat vojenské jednotky do Jemenu. Stejně tak jemenská strana zdůrazňuje, že požádala pouze  o leteckou podporu a že jakákoli přítomnot armády US v Jemenu by byla okupací.

V reakci na prosincové americké letecké zásahy, které měly i desítky civilních obětí, pohrozila Al Káida útoky na americké cíle v Jemenu. Ambasády USA a Británie byly proto 3. ledna uzavřeny, následovány ambasádou Španělska, Francie a Japonska. Úřady údajně nyní již opět pracují s tím, že pouze nejsou otevřeny pro veřejnost. OSN taktéž přiostřilo bezpečnostní opatření, ale jedná se pouze o obecné kroky jako zákaz pohybu ve velkých hotelech se zahraniční klientelou, nabádání k obezřetnosti na veřejných prostranstvích a rady typu „před nastoupením do auta zkontrolujte, zda v něm není výbušnina“.

České ministerstvo zahraničí nyní vydalo varování před cestami do Jemenu. Situace v zemi se nám však zdá být stejná už řadu měsíců. Navíc tohle není za poslední dobu ani první hrozba, americká ambasáda byla například již minimálně jednou uzavřena kvůli blíže nespecifikovaným nebezpečím, která se jaksi  nikdy v nic konkrétního neproměnila. A tak zatímco bezpečáci nás už od našeho příjezdu varují před chozením po ulici a většími shluky místních obyvatel, my se v lokálním prostředí pohybujeme zcela přirozeně, v lokálním oblečení a bez zbytečného přitahování pozornosti vědomi si toho, že jeden obyčejný člověk pravděpodobně není cenným cílem a že navíc v Jemenu nikdy nebyl proveden teroristický útok na místní obyvatelstvo, například na rušném tržišti či nádraží.

Naše osobní domněnka je, že lidé mířící nyní do Jemenu se vystavují stejnému nebezpečí jako předtím. Tahle země nikdy nebyla úplně bezpečnou destinací a kdo ví, jestli kdy bude. Nedoporučili bychom ovšem cestování ve velkých skupinách. Nicméně Al Káida operuje v odlehlých oblastech bez kontroly vlády a i autonomní kmeny v různých částech Jemenu adresují alkáidistům veřejná varování, ať se z jejich území stáhnou. Naprostá většina Jemenců je proti teroristům naladěná stejně ostře jako vy.

Spousta turistů míří na ostrov Sokotra. Ten je zcela bezpečný, nikdy tam nebyl zaznamenán žádný incident s turisty – koneckonců jediný žločin, k němuž tam dodnes došlo, byla hádka dvou farmářů o půdu, při níž jeden hodil po druhém kamenem a náhodou ho smrtelně trefil do hlavy.

V každém případě podle našich informací je v současnosti situace taková, že severní oblast Saa’dy a Amranu je uzavřena z důvodu válečného konfliktu (včetně Shahranu se známým kamenným mostem a horského města Hajja), do Hadramawtu na východě poskytuje vláda turistům ozbrojený doprovod a oblast Shabwy na jižním pobřeží mezi Mukallou a Adenem se nedá projet. Aden a okolí může být nebezpečný lidem ze severního Jemenu, turistů by se půtky o rozdělení země neměly týkat. Mareb by měl být turistům zcela uzavřen.

Na 28.ledna se v Londýně chystá konference o dalším postupu jemenské vlády v boji proti Al Káidě na jejím území.

 

Zajímavé a podle nás dobře informované pojednání o situaci v Jemenu najdete na tomto blogu.

 

Jak to vidíme my: co nám hrozí v Jemenu

1. Nejvíc asi smrt při dopravní nehodě, které tu jsou na denním pořádku. Při zběsilosti jemenských řidičů a stavu jejich vozidel se není co divit. Nezdráhejte se používat bezpečnostní pásy, i když to nikdo kolem vás nedělá. Řidiči se za to neurazí.

2. Kmenový únos, kdy vás vesnice bude chtít použít k vymáhání asfaltové silnice, vodovodu apod. na centrální vládě. Oběti únosů bývají brzy propuštěny a vždy si pochvalujíi úroveň stravy. Dle našich informací k poslednímu únosu pracovníka japonské rozvojové agentury došlo v prosinci a byl asi po týdnu propuštěn.

3. Teroristický útok Al Káidy. Nikdo přesně neví, co všechno je Al Káida. Zřejmě poslední útok náboženského extrémisty se odehrál v březnu 2008 v Shibamu na korejské turisty. Al Káidě bývá připisován i únos německých lékařů v Saa’dě loni v červnu. Skutečný pachatel není dosud znám a německý ministr zahraničí byl před pár dny dokonce informován, že se unesené Němce podařilo lokalizovat a že ošetřují zaidijské rebely.

 

Mapa jemenských governorátů, s použitím Wikimedia.org