Sobota bude až v pátek

Víkend, který dosud v Jemenu připadal na čtvrtek a pátek, se od začátku února posouvá na pátek a sobotu. Nová vláda tak rozhodla, aby snížila izolaci země od západního světa, neboť dosud Jemen v komunikaci se zahraničím ztrácel čtyři pracovní dny v týdnu. Dosud tedy platilo, že jemenská sobota byla už ve čtvrtek a naše sobota byla pondělím. Nyní bude sobota až v pátek a sobota bude nedělí.... rozumíme si, jo?

Řada lidí, zejména těch pracujících v byznysu, bankovnictví nebo pro zahraniční společnosti, tento krok vítá. Najdou se však i tací Arabové, jimž vadí  sdílet stejný den pracovního volna s Židy. Sobota – šábes byl přesně tím důvodem, proč nějaký chytrák v jemenské vládě kdysi přesunul víkend na čtvrtek. Teď snad už konečně zpátečnickým strejdům z mešity odzvonilo a v Jemenu zvítězí zdravý rozum.

Vláda také rozhodla, že se bude v Jemenu pracovat sedm hodin denně. V běžné praxi dosud Jemenci odcházeli z práce už na polední modlitbu a odtud to vzali rovnou na trh s kátem a hurá ulehnout do mafraže. Takže implementaci 7hodiné pracovní doby budeme s velkým zájmem sledovat! :)