Veřejný úklid zbavil Hadibo plastů

Toho, že hlavní město Sokotry Hadibo připomíná spíš skládku než dobré místo pro život, si začínají být vědomi sami jeho obyvatelé. Známkou jejich rostoucího povědomí o škodlivosti odpadů a významu životního prostředí byl veřejný úklid hadibských ulic, který se konal 1. listopadu. Pevně věřím, že k této skvělé události alespoň trochu přispělo působení UNDP projektu a především velký studentský úklid wádí Hadibo, který jsme zorganizovali při příležitosti Dne životního prostředí 2010.

Během letošního veřejného úklidu v první listopadový den lidé v Hadibu uklidili oblast mezi jedinou vyasfaltovanou ulicí Twenty Street a prašnou ulicí se starým trhem Old Market. Shromáždili na 20 tun odpadu, který byl vyvezen na skládku za městem u přístavu. Podle odhadů organizátorů se hromadného čištění Hadiba zúčastnilo na 500 lidí. Byť toto číslo může být trochu nadhodnocené, je důkazem skvělé skutečnosti, že Hadibští začínají veřejný prostor chápat jako svůj, a nikoli zemi nikoho, o niž se není nutné starat. Sokotra je spojena ve světem teprve od roku 1999, kdy na ostrově bylo otevřeno letiště a začaly pravidelné lety na pevninu. Za uplynulou dekádu sem přišla řada vymožeností typu igelitové tašky, balené vody, mobily či auta, a rozvoj místní společnosti směrem k občanské zodpovědnosti má typicky za technickým pokrokem zpoždění.

Proto s takovým nadšením přijímáme zprávu, že samospráva Hadiba spolu s Agenturou ochrany přírody (EPA) ihned po veřejném úklidu začala pracovat na vyhlášce, jíž pověří majitele obchodů zodpovědností za pořádek na ulici. Obchodníci, kteří nebudou svoji část ulice udržovat v čistotě, mají podle chystané vyhlášky skončit ve vězení a především přijít o svůj byznys.

Iniciativa vzešla z mládežnické organizace Youth Council, která získala podporu hejtmana okresu Hadibo a EPA. Prý to stálo měsíc úsilí přesvědčit hejtmana k něčemu takovému, jako je komunitní aktivita ve veřejném zájmu; s výsledkem však byl nakonec velmi spokojen. Nákladní vozy pro svážení odpadu zapůjčili jejich majitelé zdarma, naftu zaplatila EPA. Obyvatelé, kteří na podobné akce ještě nejsou zdaleka zvyklí, byli po dva dny verbováni megafonem, s nímž pan Abdulakreem neúnavně objížděl město.

Informace a fotografie laskavě poskytnul Abduljameel Ali Mohammed, EPA.

Diskusní téma: Veřejný úklid zbavil Hadibo plastů

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek