Ztracení rybáři zachráněni!

Středa 25. září přinesla báječnou zprávu: pět mladých Sokotránců, kteří se před devíti dny nevrátili z lovu ryb, je v bezpečí. Ztracené ve vysokých vlnách je prý našla americká vojenská loď plovoucí do Bahrajnu. Všichni jsou v pořádku, na lodi se jim dostalo lékařského ošetření. Alláh existuje.

Partička z Dihamri se tak zapisuje na seznam bláznivých sokotránských příběhů, a to po bok tří rybářů z Hadiba, kteří se v září 2009 nevrátili z lovu žraloků, na kocábce s rozbitým motorem strávili neuvěřitelných 18 dní a nakonec je zachránila loď plovoucí do Bangladéše. Domů se vrátili až v lednu 2010 (letadlem).

Letošní ztracenci se vypravili na ryby v úterý 17. září ze zátoky Dihamri, která je přírodní rezervací díky korálovému útesu s bohatým podmořským životem. Turisté sem jezdí na šnorchlování i hlubinné ponory. Když se z výpravy nevrátili, začali po nich Sokotránci pátrat kolem břehů ostrova, ale bezvýsledně. Evidentně je silný příboj zahnal hluboko do moře, kde je našla až vojenská loď. Tři členové ztracené posádky jsou synové šéfa hadibské okresní správy, který se 17. září právě vracel z České republiky, kde se účastnil výročního setkání organizace Friends of Soqotra. Další je jeho příbuzný, pátý z posádky je jejich soused.

Zdá se, že sokotránští rybáři by si měli začít s sebou na moře brát cestovní pas.