Svržený prezident Sáleh si otevřel muzeum

Hlavní město Sana’a má novou turistickou atrakci: muzeum Aliho Abdally Sáleha. Ano, zatímco ostatní svržení arabští vůdci skončili ve stoupě nebo za mřížemi, bývalý prezident Jemenu se nadále vyhřívá na politickém výsluní a ještě staví svatyně svému režimu. Jak informoval zpravodajský servis televize Al Arabiya, muzeum se nachází v komplexu Sálehovy mešity, kterou si za neuvěřitelné finanční částky postavil v roce 2008. V dobách našeho pobytu v Jemenu (2009 – 2011) se spekulovalo, že tam jednou bude i pohřben – a nynější otevření muzea svědčí o tom, že se to i po svržení tohoto diktátora pořád může stát.

Muzeum má vystavovat osobní dary, které Sáleh nashromáždil za 31 let své vlády. Ve vitrínách se chlubí také oděvem, jenž měl na sobě, když na prezidentský palác dopadla v červnu 2011 raketa, která ho málem stála život. K vidění jsou i úlomky, které mu z těla vyndali doktoři v Saúdské Arábii, kde se zázračně zotavil.

Jinak se Jemen připravuje na Konferenci národního porozumění, jejíž delegáti a delegátky mají během podzimu připravit novou ústavu země. Zatím se množí stížnosti na zmanipulovanost procesu výběru účastníků konference – především politické strany údajně klasicky strojí různé čachry. Je otázka, zda Jemen do té doby vůbec vydrží sjednocený. V posledním týdnu se v Adenu a Mukalle odehrály demonstrace, do nichž bezostyšně střílela policie. Jen Aden hlásil přes 50 mrtvých.


Sáleh po návratu z léčení v Saúdské Arábii.