Takový normální den v Sa'adě

Země je bezesporu podivuhodné místo naplněné věcmi krásnými, divnými a strašnými. Ani Arabia Felix není v tomto směru výjimkou. Možná je šťastná svojí nádhernou přírodou, kátovými zahradami a dobrými, pohostinnými lidmi, ale je tu ta zkurvená válka. Jo, občas něco pronikne i do českých médií, ale v porovnání s ostatními problémy světa a najmě české politické scény je to slabota. Na severu země bojujou pár měsíců vládní vojska s šíítskými povstalci už šesté kolo (za posledních několik let) vzájemného pošťuchování s vostrejma.

Ona je to taková divná válka – moc se tady o ní nemluví, nikdo okolo viditelně netrpí, naopak, život jede ve vyjetých kolejích, a zrovna vrcholí svatební sezóna. Ztráty na obou stranách jsou údajně v řádech jednotlivců až stovek a většina Jemenu je neřeší, snad kromě občasného pomníčku padlého někde za vesnicí, takže nic nového na planetě (v takové Guadalajaře v Mexiku je to možná horší). Tady v Sana’a, nebýt proklatě nízkých přeletů tryskáčů, nemáme o nějakých bojích ani tucha. Zprávy z obou stran jsou vzájemně v rozporu a oficiální média se omezují na prohlášení vysokých důstojníků o poslední hodince povstalců, kterým se ovšem podařilo sestřelit už několik letadel. Tahle válka se na bezpečnosti země evidentně nijak nepodepisuje, jen znemožňuje turistům výlety do Sa'ady.

Jenže...bombardovací válku známe všichni z televize z Afghánistánu a Iráku. Ztráty ozbrojenců při ní nebývají velké, o to víc trpí civilní obyvatelstvo. V severním Jemenu se tahle neviditelná ale hlučná válka projevuje útěkem obyvatelstva do bezpečí. Tedy snahou o něj. V celkovém počtu 150 000 se lidé, nemající nic společného s probíhajícím konfliktem, pokouší dostat někam, kde na ně nebudou denně dopadat bomby a dělostřelecké granáty. Opouštějí své domovy, půdu, přátele a sousedy, aby se uchýlili do sběrných táborů, v nichž nejsou zajištěny ani základní životní potřeby. Jemen má dlouhodobý problém s běženci z jiných zemí, hlavně ze Somálska, ale válka navýšila počet lidí na útěku dvojnásobně. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky otevírá nové tábory a a ve spolupráci s jinými organizacemi posílá humanitární pomoc, bohužel nemá dost sil a prostředků k pokrytí všech potřeb (blíže – pro dobré lidi – viz stránky UNHCR).

Inšalláh tohle peklo brzo skončí a život uprchlíků se vrátí k normálu. Zatím jen startujou další Migy.

 

Mapka pohybu uprchliku.pdf (575,5 kB)

SK