Tři Evropané uneseni přímo z Tahríru v Sana'a

Když po nás v posledním roce a půl někdo chce doporučení ohledně cesty do Jemenu, radíme jediné: jeďte přímo na Sokotru, pevnině se vyhněte. Vždy ale vedeme dlouhé debaty o tom, zda nejsme příliš ustrašení a zbytečně Jemen nepřipravujeme o turisty. Ale událost z pátku 21. prosince nás opět utvrdila, že nejsme.

V Sana’a byl za bílého dne unesen finský pár a jejich rakouský kolega. Všichni tři studují  v Jemenu arabštinu. Incident se stal přímo na náměstí Tahrír, které leží v bezprostřední blízkosti starého Sana’a – tedy v oblasti, kterou v jemenské metropoli navštíví každý turista. Trojice si právě kupovala fotoaparát v jednom z obchodů, když do něj vtrhli tři ozbrojenci, odvlekli cizince do svého auta a ujeli pryč. K události zatím nejsou známy další podrobnosti, především zda se jedná o únos provedený některým kmenem nebo al Kájdou. Vprvním případě se uneseným zřejmě nic vážného nestane a budou dost možná použiti k vyjednání výměny za nějakého uvězněného člena kmene. Pokud by se jednalo o al Kájdu, obavy z nejhoršího jsou na místě.

V Sana’a byla zavedena přísná bezpečnostní opatření, na ulicích stojí checkpointy a bojáci kontrolují vozidla.

Podívejte se na video zpravodajské agentury Reuters (v angličtině)



Prodavači různých šmuků se válí podél chodníků na Tahríru a žvýkají přitom kát. (snímek z 2011)

 

Vojáci stříleli a mlátili do studentů

K další násilné události došlo ve městě v sobotu 22. prosince, kdy vysokoškolští studenti protestovali proti pokračující militarizaci univerzitního kampusu. Jejich pochod k sídlu vlády skončil výstřely do vzuchu a bitím ze strany hlídkujícícíh vojáků. Takhle si zřejmě demokracii představuje porevoluční vláda.

Jemenská bloggerka Sarah Jamal na svém blogu vysvětuje, že bezpečnostní složky stále přímo na univerzitní půdě bijí a obtěžují studenty, kteří nepodporují svrženého prezidenta Sáleha. Agenti se prý pohybují přímo v posluchárnách a mezi profesorským sborem. První obrněná divize, která během Arabského jara v Jemenu  vystoupila na obranu studentké revoluce, údajně kampus využívá jako svoji základnu.

                                                                          

Diskusní téma: Tři Evropané uneseni přímo z Tahríru v Sana'a

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek