Turisté se vracejí na Sokotru

Ostrov Sokotra naštěstí dosud stojí stranou jemenského revolučního chaosu a násilí. Teď už se na Sokotru opět dá bezpečně dostat, a to bez zastávky v nestabilním Sana’a. Sokotránská cestovka Socotra Eco-Tours je zatím jako jediná schopna přivézt na ostrov zahraniční turisty. Vízum svým klientům vyřizuje u jemenského konzulátu v Dubaji - stojí 50 dolarů a jeho vyřízení trvá pouhý den dva.  Pro vstup do Jemenu pak použijete přímý let Sharja (Emiráty) – Socotra s mezipřistáním v Ryanu (Mukalla). Tam ale zůstáváte při půlhodinové přestávce v tranzitu uvnitř letadla a na jemenskou půdu vkročíte až na Sokotře.

Nevýhodou letu přes Dubaj je povinné vízum do Spojených Arabských Emirátů pro Čechy, čímž vízové náklady na cestu na Sokotru vzrostou na celkovou částku kolem 3000 Kč. Je to však bezpečná cesta, jíž v listopadu přijelo na Sokotru na dovolenou již deset turistů  z Ameriky, Francie a Maďarska. Do Dubaje létá přímá linka z Prahy, trasu Sharjah – Socotra obsluhují jemenské Felix Airways. Pokud chcete na Sokotru vyrazit, pro více informací kontaktujte Socotra Eco-tours (anglicky) nebo českou cestovku Geos Travel.

Získali jsme aktuální reakci americké učitelky působící v Sana’a, která na Sokotře v listopadu strávila 8 dní. Během jejího pobytu prý nebyl na ostrově dostatek bomb s plynem, takže v některých dnech pro ni řidič s průvodcem vařili na ohni z nasbíraného dřeva. Nafty se zdá být dostatek, auta jezdí jako jindy. Na ostrově není skoro žádné ovoce či zelenina kromě nějakých těch brambor a cibule, což je tu ale klasická situace každý rok touto dobou. Obchody jsou prý zásobeny jako jindy. Díky občasnému vydatnému dešti je nyní Sokotra úžasně zelená a prostě nádherná.


Fotografie skupiny turistů Socotra Eco-tours. Papír, který drží majitel cestovky, nese datum 10.11.2011 jako důkaz pro všechny, kdo by se na Sokotru báli vyrazit.
Fotografii poskytla CK Socotra Eco-tours.

 

Diskusní téma: Turisté se vracejí na Sokotru

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek