Únos - aktualizace

14:30: Při obědě v našem zahradním altánku jsme dostali potvrzenou zprávu, že z těch unesených lidí byla nalezena tři těla. Jemenci jsou šokováni a zhnuseni a vzrušeně debatují nad tím, kdo za takovým činem stojí. Protože dosud probíhaly všechny únosy bez ztrát na zdraví či životech. Koneckonců ti němečtí piknikáři jsou už druhým únosem v tomto týdnu. Před nimi byla unesena skupina 24 zdravotních sester a doktorů ze stejné nemocnice, kde pracuje i unesený Němec. Nicméně byli všichni ve zdraví vráceni za méně než 24 hodin. Pokud se zprávy o obětech ukážou jako opravdu pravdivé, nejde o kmenový únos, nýbrž akci al-Kajdá, shodují se mí jemenští kolegové. Vyjadřují obavy nad tím, co tenhle tragický čin Jemenu přinese a loučí se s vidinou, že by tu letos potkali nějakého turistu...

 

9:30: Ahmadínežádovo řádění v Íránu a Netanjahuův klíčový projev byly silnou konkurencí, ale přeci jen se včera Jemen dostal do hlavních zpráv televize Al-Jazeera (a dokonce i na Novinky.cz). V  Sadě byl unesen německý pracovník nemocnice se svou pětičlennou rodinou a dva občané Velké Británie, a to při pikniku za městem.

Sadaa  na severu Jemenu je válečnou zónou, kde šíitští povstalci bojují proti vládním vojskům. Oblast je uzavřená a normální člověk se tam prakticky nemá šanci dostat.

Při poslechu zprávy o únosu jsme byli šokováni, a to dvěma věcmi:

Zaprvé, jak to, že tam má Němec s sebou celou rodinu včetně dětí, když tady v klidném Sana’a jsme museli žádat o speciální povolení Štěpánova příjezdu a děti sem nesmějí vůbec.

Zadruhé, co si ty lidi sakra mysleli, když ve válečné zóně jeli piknikovat?