Friends of Soqotra se setkali v Bernu

Čtyři desítky účastníků z Evropy a Arabského poloostrova přijely na výroční 10. setkání Přátel Sokotry, které se konalo 23. – 25. září ve švýcarském Bernu. Hostitelem tohoto ročníku bylo bernské Přírodovědné muzeum.

Během sobotního programu vystoupili vybraní hosté s prezentacemi, v nichž publikum seznámili s čerstvými výsledky svých probíhajících výzkumů. Na programu byly přednášky týkající se oborů klimatologie, půdy a eroze, výzkumu mořských ekosystémů, zoologie a botaniky, ekoturismu a v neposlední řadě lingvistiky.

Česká republika byla – jako vždy ve věcech týkajících se Sokotry – hojně reprezentována. Brněnská Mendelova univerzita vyslala šest delegátů, jimž sekundovala Bohdana jako laická milovnice ostrova. Mladí výzkumníci přednesli následující poznatky:

Vladimír Hula – Sokotránští pavoukovci

Martin Rejžek – Vliv dracaeny cinnabari jako „nurse plant“ na rostlinnou biodiversitu Sokotry

Irena Hubálková – Vývoj kořenových systémů dracaeny cinnabari Balf. na Sokotře

Kvůli politickým problémům v Jemenu se letos nezúčastnil žádný zástupce ze Sokotry, nebo alespoň z Jemenu. Bývalý ministr vody a životního prostředí podle posledních zpráv měl sice získat finanční dotaci na cestu, na mítinku se bohužel neukázal.

Příští rok by se setkání mělo konat ve Frankfurtu.

Přátelé Sokotry (Friends of Soqotra) je dobrovolné sdružení, které bylo založeno v roce 2001 na podporu udržitelného rozvoje ostrova Sokotra a ochrany jeho přírody. V minulém roce jeho členové finančně podpořili následující aktivity: 50 čtecích brýlí distribuovaných prostřednictvím hadibské veřejné knihovny, stetoskopy pro hadibskou nemocnici, publikaci 130stránkové knihy „Soqotra – Heritage and Future“ o sokotránské přírodě a kultuře připravenou britskou Darwin Initiative, vytištění plakátů a nálepek „Sokotra není suvenýr“ informujících turisty o zákazu vývozu přírodních materiálů ze Sokotry – ve spolupráci s projektem UNDP.

Sdružení vydává newsletter Tayf, který vychází v angličtině a arabštině dvakrát ročně.

Pozvanka.pdf (362,6 kB)

Diskusní téma: Výroční setkání Friends of Soqotra

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek