Za bílého dne!

Bezpečnost v Sana’a dostala další ránu: v neděli unesli ozbrojení příslušníci kmene Bani Dhabian generálního ředitele Al-Chamírí Commercial Group, a to přímo v poledne z jeho auta na jedné z nejrušnějších tříd metropole, ulice Hadda. (Ano, u ní bydlíme).

Rodina uneseného je pěkně naštvaná. Bratr ředitele je rozhořčen, že k útoku klidně došlo za bílého dne v hlavním městě země, která cpe milióny do bezpečnostních složek, zakázala nošení zbraní na veřejnosti a neustále volá po nových investicích. Alespoň že se jim během únosu podařilo ukořistit jedno z aut útočníků.

Zřejmě proto včera v ulicích Sana’a policajti zastavovali auta a dababy, u kterých poklepem do uvolněných plechů předstírali, že provádějí technickou kontrolu. Štěpán jel včera ze školy v jednom takovém dababu, jehož řidič se nejprv snažil se svou popelnicí ujet, ale moc to nedal a nakonec musel kontrolu také absolvovat. Štěpán raději došel domů pěšky.

Kmen Bani Dhabian už má na kontě 11 unesených osob. Tamní šejch, který před třemi měsíci unesl několik Holanďanů, se nechal slyšet, že unese další, protože smírčí výbor mu sice odměnou za jejich propuštění vypsal šek na 65 miliónů jemenských riálů, ale nikdo mu ho zatím nechce proplatit.

Jak říká Štěpán, šejch se zřejmě nedívá na americké filmy, jinak by věděl, že nemá brát šeky, ale pouze malé použité bankovky!