Šťastný ramadán 1433!

Krásný měsíc ramadán přejeme všem našim přátelům muslimům.

Postní měsíc letos začíná ještě dřív než vloni. Jemenští astronomové z oblohy vyčetli, že půst začne již v pátek 20. července a potrvá 30 dní do 19. srpna. Podle muslimského kalendáře je letos rok 1433.  

Během celého měsíce se musejí muslimové od úsvitu do soumraku zdržet tělesných rozkoší, jimiž jsou jídlo, pití, sex i kát, a soustředit se na náboženské rozjímání. V Jemenu půst každý den skončí slavnostní večeří (iftar) pár minut po půl šesté, tedy se západem slunce. Noční radovánky zakončí snídaně suhur někdy po 4. hodině ranní, těsně před rozedněním.

Letošní ramadán však ve většině jemenských rodin nebude bohatý. Podle posledních výzkumů asi polovina obyvatel 20miliónového Jemenu trpí nedostatkem potravin a podvýživou. Do země směřují milióny dolarů na potravinovou pomoc, mnohá se však ke svým adresátům na jemenském venkově vůbec nedostane, protože náklaďáky často ukradnou kmenoví bojovníci nebo z bezpečnostních důvodů náklad ze skladištědo provincií vůbec nevyjede. Naštěstí se i na jihu Arabského poloostrova pomalu probouzejí zárodky občanské společnosti. Během letošního ramadánu budou těm nejchudším rozdávat jídlo dobrovolníci z řad jemenské mládeže, organizovaní v iniciativě Hemat aš-Šabáb (Youth Endeavors Foundation). Jejich lokální buňky mají působit po celé zemi a obstarat tak i území, kam se oficiální potravinová pomoc dosud nedostala. Doufejme, že tradiční muslimská almužna (zakat) a nadšení mladých lidí dosud nezkažených jemenským nepotismem a korupcí dá i těm nejchudším rodinám zažít ramadán bez hladovění.

Protože nebude moc co vařit, mohl si ministr ropy a minerálů dovolit prohlášení, že během ramadánu nevypukne žádný nedostatek plynu. Svítit se však bude jako vždy celé noci, takže uvidíme, zda letošní ramadán skutečně přijde o tento svůj kolorit.

Ramadán karím 1433!

 

Jaké byly naše předchozí ramadány

Hubený ramadán (2011)

Den se stal nocí (2010)

FOTO: Ramadánová noc ve starém Sana'a (2010)

Genderový iftar (2010)

Ramadánové sambusky (2009)