Život ve 2 000+ nad mořem

Jelikož nám bezpečnostní situace zatím nedovoluje cestovat mimo hranice Sana’a (resp. Bohdance to nedovolují bezpečnostní předpisy jejího chlebodárce), pokusíme se alespoň ozřejmit, jaké podmínky nyní panují v hlavním městě.

  

Sana'a velehorská metropole

Případný cestovatel si především musí uvědomit, že město je položeno relativně vysoko v horách - na náhorní plošině obklopené horským masívem, která při pohledu z vyšší budovy působí jako kráter. Na souřadnicích S 15° 17.9949, V 44° 11.7475 byla za pomoci GPS naměřena nadmořská výška 2 301 m.n.m. Přibližně na této úrovni se nachází celé město. Pro geocachingové nadšence - nedaleko této pozice bude umístěna pravděpodobně první jemenská cache (pozn.: Ano, vypadá to jako hromada odpadků. Pozn. 2: Divokých koček žeroucích odpadky se nebojte a srdnatě je zažeňte, málokdy brání svoji kupku déle, než do první krve.).

Co plyne z této nadmořské výšky? Hlavně řidší vzduch a s ním spojené dýchací problémy. Pak taky bolesti hlavy, krvácení z nosu, nespavost, návaly, pálení sliznic ... příznaky obvykle do 3 týdnů zmizí (anebo umřete). Cestovatel nenavyklý horským pobytům bude mít zpočátku překvapivé potíže při delší chůzi nebo při výstupech do schodů. Někdy je těžké popadnout dech a mluvení za chůze může vyústit v záchvat dýchavičnosti. Také ve spánku, trpí - li mělkým dechem, se může návštěvník setkat s nepříjemným nedostatkem kyslíku, vedoucím až k probuzení (díky bohu za něj).

Respirační problémy však delším pobytem mizí, s tím, jak si cestovatel osvojuje méně hektické tempo zdejšího života - zásadně se neběhá a chůze a pohyby celkově jsou vláčnější.

 

Sana'a, sluneční lázně

S nadmořskou výškou roste i intenzita slunečního záření. Jelikož se celý Jemen nachází v pásu mezi obratníkem Raka a rovníkem, je velice horký a sluníčko tu pálí o mnoho více než v Česku. Sana'a je sice dost vysoko na to, aby tu bylo o poznání menší horko, než v níže položených částech země (řádově může jít v různých obdobích roku až o desítky °C, aktuálně činí rozdíl Sana'a – přímořský Aden asi 10°C), ale stejně tu pěkně připaluje. S výškou také roste nebezpečí plynoucí z UV záření, které je intenzivnější.

Slunce v tuto roční dobu vychází po 5. hodině ranní a bleskově zapadá před 19.00, našinec by se tedy měl připravit na rychlý příchod tmy, který může překvapit hlavně ve spojení s výpadkem elektřiny. Ulice jsou pak neproniknutelně temné a osvětlí je jen občasné auto.

 

Laskavý návštěvník by měl během dne dbát o důkladné namazání silnějším opalovacím krémem a vždy nosit pokrývku hlavy (místní používají k tomuto účelu rozkošné šátky). Spálit se totiž lze rychle i v dopoledních a večerních hodinách, kdy slunce tolik nežhaví, a úpal se může přihlásit i po nečekaně krátké době.

Abych pravdu řekl, hodně slunce ještě neznamená, že obloha je vždy bez mráčku. Jak se blíží monzun (letos zpožděný), oblačnosti přibývá, i když většinou jde o jednotlivé beránky až berany, a předevčírem v noci dokonce sprchlo (asi půl hodiny, ale byl to skutečný souvislý dešť). Dle očitých svědectví tu v březnu proběhlo menší období dešťů, kdy pršelo pořád a ulice byly zaplavené vodou, protože nemají kanály.

 

Sana'a, výheň v horské poušti

Přestože Sana'a není vysloveně pouštní město, hory, v nichž se nalézá, jsou velmi suché. Dýchací problémy jsou tedy po většinu roku umocněny nízkou vlhkostí vzduchu. V tuto předletní dobu se ani v Sana'a nemůžete pořádně zpotit, protože se všechny tekutiny bleskově vypařují. V léťě, v monzunovém období, vlhkost vzduchu roste a počasí se stává dusným.

Kromě sucha je zdrojem problémů i všudypřítomný prach, nebo spíš jemný písek. Jeho neviditelná oblaka volně plují prostorem, jsou vířena zběsilou pouliční dopravou a chtivě vnikají do jakýchkoli tělesných i jiných otvorů. Na povrchu těla se prach nepříjemně usazuje, zejména však dále ztěžuje dýchání, v krku vytváří permanentní hlen a cpe se do očí. Nicméně zprávy o tom, že se tady nedají nosit kontaktní čočky, nejsou pravdivé. Jejich životnost je ovšem díky prašnému prostředí trochu snížena a jsou dny, kdy je člověk prostě nenarve do očí. Pokud nejste extrémně citliví, můžete tady s čočkami spokojeně běhat většinu dní. Navíc je, stejně jako roztok na jejich čištění, můžete snadno pořídit v lepších lékárnách (např. Hayati Pharmacy kousek od křižovatky Hadda-Sittin)

Cestovatelům lze doporučit skutečně důsledné dodržování pitného režimu, obzvláště citlivým pak respirátor. Po pár dnech jsem pochopil, že zakrytí obličeje může být pro zdejší ženy skutečně vysvobozením. Kvůli ostrému světlu, ale i prachu, je vhodné stále nosit kvalitní sluneční brýle.

 

Pro představu a srovnání ještě pár údajů o aktuálním počasí:

Počasí v Sana’a 23. 6. 2009

  • Slunečno
  • Teplota denní max: 29°C
  • Teplota noční min.: 12°C
  • Vlhkost: 4%
  • Tlak: 1003mB
  • Viditelnost: Velmi dobrá

 

Počasí v Adenu 23. 6. 2009

  • Slunečno
  • Teplota denní max: 38°C
  • Teplota noční min.: 29°C
  • Vlhkost: 48%
  • Tlak: 1003mB
  • Viditelnost: Střední

 

Zdroj: BBC Weather

 

SK