Změněna pravidla pro vydávání víz

Vydávání jemenských víz občanům České republiky bylo zpřísněno. Jak potvrdilo Konzulární oddělení Velvyslanectví Jemenské republiky v Praze, žadatelé o vízum nyní musejí předložit oficiální pozvání vydané ministerstvem zahraničí nebo vnitra v Jemenu.

V praxi to znamená, že individuální cestovatelé musejí buď vejít v kontakt s jemenskou cestovkou, která pro ně dokument na místě zařídí a pošle jim ho, anebo cestovat s českou cestovní kanceláří. Každý případ je posuzován individuálně, a proto doporučujeme začít víza vyřizovat s dostatečným předstihem před plánovnou cestou. Jde především o byrokratickou komplikaci a jemenská byrokracie, jak jsme sami poznali, je velmi silným nepřítelem s hroší kůží.

Naše vlastní zkušenost nám říká, že prostě bude třeba na ministerstvu v Sana’a šoupnout bakšiš nějakému chlapíkovi, co má v kapse razítko.

Zájemcům o cestu do Jemenu proto doporučujeme obrátit se na CK Geos, českou cestovku organizující zájezdy do Jemenu,  anebo na Socotra Eco-Tours, spolehlivou sokotránskou cestovku, která umí zvací dopisy z ministerstva zařídit přímo ze Sokotry.