Zpátky v Jemenu

Ze slunné a pohostinné Kapadocie jsme zpátky v Jemenu a přinášíme pár novinek.

Přestože oficiálně se režim vydávání jemenských turistických víz nezměnil a měly by je tedy vydávat výhradně jemenské ambasády napříč glóbem, na vlastní oči jsme včera na letišti viděli, že okénko k prodeji víz opět funguje a víza čile vydává. Situaci budeme dál sledovat a dáme vědět, kdyby se úřední místa rozhodla ke změně vízové politiky.

Dobrá zpráva pro turisty – nikdy nebylo tak výhodné nakupovat v Jemenu suvenýry!!! Jemenský riál není moc stabilní měna, ale v posledních měsících předvádí přímo hloubkové potápění na jeden nádech (a už mu celkem dochází vzduch). Od začátku roku klesl z hodnoty 205 riálů za 1 US dolar na 245 riálů/1 USD, tedy o 20 %. V důsledku pádu měny banky utrpěly značné ztráty (údajně v rámci clearingových operací se zahraničními bankami), a proto přestaly zásobovat bankomaty dolarovou měnou. Tvrdé lze tedy vybrat jen přímo na přepážce. Obchody také skokově zdražily asi o 10 %, což je před Ramadánem, proti kterému jsou, co do nákupní horečky, naše Vánoce jen slabý odvar, pro většinu jemenských domácností velice nepříjemné. Osobně si myslíme, že hlavním původcem všeho zla je probíjející bankomat v pobočce International Bank of Yemen na Sittínu, takový malý, zavilý, plechový, monetární Satan. Paradoxně, bankomaty IBY dolary stále vydávají.

V pondělí ospalou předramadánovou náladu poněkud narušila zpráva o teroristickém útoku na britskou ambasádu v Sana’a. Al Kajda zaútočila jako vždy rafinovaně, tvrdě a nečekaně a ostřelovala ambasádu z rychle jedoucího auta samopaly, ba dokonce raketometem. Byly zraněny 3 osoby a poškozena plechová vrata velvyslanectví (děr jak v ementálu). Po nedávném sebevražedném pumovém ataku na ambasadora cestou ráno do práce se tak zdálo, že jemenská al Kajda má něco proti Anglosasům. Naštěstí se ukázalo, že všechno je jinak. Tedy skoro všechno. V pondělí opravdu skupinka zbrojenců z rychle jedoucího auta střílela ze samopalu a raketometu. Opravdu byli zraněni lidé a prostřílena brána ambasády. A útočníci fakt zmizeli smykem za kvílení pneumatik kdesi za rohem v prachu. Ale ve skutečnosti byl příčinou přestřelky jen vleklý spor mezi dvěma jemenskými pracovníky ostrahy ambasády, takže žádná al Kajda! My si oddechli...a určitě si oddechl i velvyslanec.

Afirmativní akce frčí i v Jemenu a i přes evidentní nerovnost pohlaví ve společnosti funguje slůvko „gender“ jako magické zaklínadlo (hlavně ve spojení se zaklínadlem „fundrising“). Jemenské Ministerstvo vnitra založilo speciální protiteroristickou jednotku složenou výhradně z dívek. Jejich trénink prozatím spočívá ve střelbě na cíl ostrými, jmenovitě z pušky a pistole značky Jeffrey, a v hodu granátem. Předpokládáme, že ministerstvo plánuje jednotku skutečně nasadit. Asi počítá s úplným vykolejením teroristů poté, co spatří skupinku černých můr s kalachama.

Foto: Yemen Observer

 

SK

 

Zdroj:

Yemen Observer

Yemen Tribune